Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Παπαδήμος: «Εθνική προτεραιότητα» οι επενδύσεις σε ΑΠΕ

Παπαδήμος: «Εθνική προτεραιότητα» οι επενδύσεις σε ΑΠΕ 

Εθνική προτεραιότητα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός
Λουκάς Παπαδήμος τις επενδύσεις στην ενέργεια και ειδικότερα τις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).
Τελικός στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια, ενώ τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προβλέπουν ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να φθάσει το 2050 έως και στο 60- 70% σε σχέση με το 2005, η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές στο 85- 100%, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο στο 60- 70%.
Στον ενεργειακό τομέα έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε κομβικό σημείο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, δεν θέλουμε μια Ελλάδα απομονωμένη, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργανώνεται από το ΥΠΕΚΑ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ανέφερε επίσης ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ για την οποία, όπως είπε, υπήρξε στην πρώτη φάση εξαιρετικό ενδιαφέρον, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενέργειες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, συνθέτουν τη δυναμική του κλάδου τα επόμενα χρόνια.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ήλιος», επισήμανε ότι η υλοποίησή του θα καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγές ενέργειας.
«Η ενέργεια πρέπει να παράγεται εκεί που κοστίζει λιγότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός. «Υπολογίζουμε ότι αν η ίδια επένδυση γινόταν στην Κεντρική Ευρώπη, όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλότερη, θα είχε επιπλέον κόστος 6 δισ. ευρώ. Σε περίοδο λιτότητας δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια».

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα την τελευταία διετία μείωσε το πρωτογενές έλλειμμα κατά 8 μονάδες του ΑΕΠ, επίδοση που δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη στο μέλλον για να είναι βιώσιμη πρέπει, όπως είπε, να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τις εξαγωγές.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός ως το 2050.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει εξηλεκτρισμό των μεταφορών, μείωση της κατανάλωσης πετρελαιοειδών, αύξηση των βιοκαυσίμων, ενίσχυση των μέσων σταθερής τροχιάς, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στον κτιριακό τομέα. Τελικός στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενη ενέργεια, ενώ τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο σχέδιο προβλέπουν ότι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να φθάσει το 2050 έως και στο 60- 70% σε σχέση με το 2005, η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές στο 85- 100%, η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο στο 60- 70%.

Για το πρόγραμμα «Ήλιος», ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα καλύψει λιγότερο από 1% της έκτασης της ελληνικής επικράτειας, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και θα επιτρέψει στη χώρα να κάνει εξαγωγές ενέργειας όχι μόνο προς την ΕΕ αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία.

Σημείωσε επίσης ότι η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου που προβλέπει την εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών προϋποθέτει την ενίσχυση των δικτύων καθώς με τα σήμερα ισχύοντα οι δυνατότητες απορρόφησης φθάνουν στα 2.000 μεγαβάτ.

Ξεκαθάρισε δε ότι η υλοποίηση του προγράμματος δεν σημαίνει εκχώρηση του ελληνικού ήλιου σε ξένες δυνάμεις. «Θα συνεχίσουμε να μαυρίζουμε στην Ελλάδα τα καλοκαίρια», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ υπογράμμισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν ευκαιρία για δημιουργία θέσεων εργασίας, καινοτομία και εξαγωγές και μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την ύφεση.

Τόνισε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλες τις χώρες- μέλη και θα δημοσιοποιήσει σύντομα στοιχεία για την πορεία επίτευξης των υποχρεωτικών στόχων που έχουν τεθεί αναφορικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Συμφώνησε, πάντως, ότι η υπάρχουσα υποδομή δεν επαρκεί για την πλήρη ανάπτυξη του «Ήλιος» για την οποία, όπως είπε, θα απαιτηθεί ενίσχυση των δικτύων, διασύνδεση των νησιών και νέες διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, βήματα που εξυπηρετούν και τον στόχο της δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Σημείωσε τέλος ότι η Ελλάδα έχει ρόλο- κλειδί για την ολοκλήρωση της περιφερειακής αγοράς ενέργειας και επισήμανε την ανάγκη για προώθηση της απελευθέρωσης των αγορών και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

Ερωτηθείς εξάλλου για τις επικείμενες εκλογές ο κ. Έτινγκερ τόνισε ότι δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο και ότι όποια κυβέρνηση προκύψει θα πρέπει να αποδεχθεί και να υλοποιήσει τους στόχους για το 2020. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε τον Απρίλιο και τον Μάιο, ανέφερε ο Επίτροπος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση.

Υπό εξέταση νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις ΑΠΕ

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Έτινγκερ, ο υπουργός ΠΕΚΑ ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), στο πλαίσιο και των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο.

Στόχος, όπως είπε, είναι το νέο πλαίσιο να μην επιβαρύνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας, ο υπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη γίνει μείωση στις τιμές για τα φωτοβολταϊκά και ότι για τις άλλες τεχνολογίες δεν προβλέπεται σε αυτή τη φάση αλλαγή του πλαισίου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλα τα θέματα θα τεθούν στο διάλογο με τους φορείς της αγοράς που έχει ήδη ξεκινήσει.

Πάντως, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Γιούργκεν Μπέκερ ανέφερε ότι οι τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας στην Ελλάδα είναι έως 29 λεπτά ανά κιλοβατώρα ακριβότερες σε σχέση με τη Γερμανία, όπου η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα σε μειώσεις.

Τόνισε, ωστόσο, ότι το πρόγραμμα «Ήλιος» δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να κάνει εξαγωγές ενέργειας και εξέφρασε τη βούληση συμμετοχής στο έργο ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, ο κ. Έτινγκερ δήλωσε ότι στο νέο πρόγραμμα κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή ενεργειακών διασυνδέσεων, περιλαμβάνονται και έργα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, η διασύνδεση με Ιταλία και με Δυτικά Βαλκάνια.

Από www.blog.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.