Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝΗ Γενική Συνέλευση της Πανελληνίας Κίνησης Δασολόγων που συνήλθε σήμερα Σάββατο 31-3-2012 στη Θεσσαλονίκη δηλώνει ομόφωνα την αντίθεση των μελών της , ελλήνων Δασολόγων , στην επιχειρούμενη νέα μεταλλευτική δραστηριότητα στην Βόρειο Χαλκιδική, η οποία περιλαμβάνει ανοικτή εξόρυξη χρυσού, την μετατροπή σε λίμνες αποβλήτων δύο ρεμάτων και την κατασκευή εργοστασίου μεταλλουργίας χρυσού χαλκού και χημικού εργοστασίου παραγωγής θειικού οξέος. 


Η νέα προτεινόμενη δραστηριότητα στις θέσεις «Σκουριές» και «Μαδέμ Λάκκος» είναι τεράστιας κλίμακας η οποία ξεφεύγει από τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και ίσως της χώρας μας. Αποτελεί πισωγύρισμα στη μεταλλευτική δραστηριότητα της περιοχής αφού από υπόγεια γίνεται επιφανειακή. 
Η δραστηριότητα στις «Σκουριές» πρόκειται να αναπτυχθεί μέσα σε αρχέγονα δάση δρυός –οξιάς-καστανιάς . Για την ανάπτυξή της θα αποψιλωθούν 3500 στρέμματα δάσους και ρέματα, που σήμερα είναι καλυμμένα με αιωνόβια δέντρα, θα μετατραπούν σε λίμνες τοξικών αποβλήτων. 

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα είναι πολλές και ποικίλες. Θα επιμείνουμε όμως στις μόνιμες και μη αντιστρεπτές. Αυτές είναι: 

 • Η καταστροφή των φυσικών και αρχέγονων δασών. 
 • Δάση Οξιάς 
 • Δάση Δρυός 
 • Δάση Καστανιάς 
 • Δάση Οξιάς – Ιτάμου – Αρκουδοπούρναρου. 
 • Η καταστροφή των εδαφών . Χιλιάδες στρέμματα εδαφών θα αχρηστευθούν είτε λόγω της επιφανειακής εξόρυξης, είτε λόγω των αποθέσεων στείρων και δημιουργίας λιμνών τελμάτων. 
 • Η καταστροφή των υδάτινων πόρων. Η περιοχή είναι πλούσια σε νερά τόσο επιφανειακά όσο και υπόγεια. Τα υπόγεια ήδη έχουν επηρεαστεί από μια δοκιμαστική σήραγγα και υπάρχει κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής τους από τη διείσδυση της θάλασσας. Αυτός ο φόβος εκφράζεται από ειδικούς επί του θέματος. Εξίσου δραματικά είναι τα πράγματα για τα επιφανειακά νερά αφού όλα θα επηρεαστούν από διάφορα τοξικά στοιχεία και δηλητήρια. Με τον τρόπο αυτό μια πλούσια σε νερά περιοχή θα καταντήσει «άνυδρη» καταστρέφοντας έτσι τους πολυτιμότερους για τη ζωή πόρους και μαζί κάθε προοπτική για το μέλλον. 
 • Οι εστίες αέριας και υδάτινης ρύπανσης. Τα ορύγματα των εκσκαφών, οι σωροί των αποθέσεων στείρων υλικών και τα τέλματα αποτελούν τόπους μόνιμης ρύπανσης των υδάτων και του αέρα δηλαδή αποτελούν μόνιμες ανοιχτές πληγές στο περιβάλλον.

Οι δασικές υπηρεσίες της περιοχής με έγγραφά τους γνωμοδότησαν αρνητικά για το επιχειρούμενο επενδυτικό σχέδιο, αλλά η πολιτεία κώφευσε για άλλη μια φορά στην άποψη των αρμόδιων επιστημόνων εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των εταιρειών. 

 • Η περιοχή διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά για μια μελλοντική αειφόρο ανάπτυξη. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι: 
 • Τα φυσικά και αρχέγονα δάση της περιοχής τα οποία αποτελούν πηγή πολύτιμων προϊόντων (ξύλο, μέλι, καρποί, θηράματα), φαρμακευτικών ειδών, νερού ανανεώσιμων ενεργειακών αποθεμάτων, σχηματίζουν τοπία σπάνιας ομορφιάς, χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα όλων των επιπέδων και πολλά σπάνια είδη. 
 • Οι πλούσιοι υδάτινοι πόροι ανεκτίμητης αξίας για το μέλλον. 
 • Η καλλιεργήσιμη γη όπου μπορούν να παραχθούν ποιοτικά γεωργικά προϊόντα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κτηνοτροφές κ.ά. 
 • Η ιστορία της περιοχής. 
 • Οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα ιστορικά, θρησκευτικά και αρχιτεκτονικά μνημεία. 
 • Οι παραδοσιακές δραστηριότητες, επαγγέλματα και τέχνες. 
 • Όλα αυτά μπορούν να συνδυασθούν προς την κατεύθυνση της αγροοικοτουριστικής ή δασοοικοτουριστικής ανάπτυξης. 


Η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων δηλώνει την συμπαράστασή της στους κατοίκους της Βόρειας Χαλκιδικής που αγωνίζονται για να προστατεύσουν το φυσικό τους περιβάλλον , τα ανεκτίμητα δάση του τόπου τους , τις οικονομικές τους δραστηριότητες, για να προστατέψουν την ίδια τη ζωή. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.