Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Παγκόσμια ζήτηση για τα παθητικά σπίτια


 Στην Παλιά Πεντέλη υπάρχει εδώ και καιρό, υλοποιημένο από την εταιρεία Project15, το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι στη χώρα μας

Είναι μηδενικής σχεδόν ενεργειακής κατανάλωσης, οικονομικό και ενδείκνυται για όλα τα κλίματα. Στο Ανόβερο, η μεγαλύτερη στον κόσμο σχετική ημερίδα
Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της 16ης ημερίδας για το παθητικό σπίτι στο Ανόβερο (4./5.5), της μεγαλύτερης και σημαντικότερης συνάντησης με θέμα το χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης κτήριο, δόθηκε στη δανική προεδρία η μελλοντική οδηγία, που αφορά στη δεσμευτική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 20% μέχρι το 2020. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται το ερχόμενο καλοκαίρι να την υιοθετήσει.

Πρότυπο το παθητικό σπίτι

Εδώ και καιρό η παγκόσμια κοινότητα προσαρμόζει τα ενεργειακά της πρότυπα σε αυτά του παθητικού σπιτιού. Έχει γίνει κοινή πεποίθηση πλέον ότι δεν μπορεί να καλυφθεί η αυξανόμενη κατανάλωση των κατοίκων του πλανήτη σε ενέργεια. Ιδιαίτερα στον κτηριακό τομέα υπάρχει τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης, που φτάνει το 80 με 90% χωρίς απώλεια της ποιότητας των ανέσεων στο εσωτερικό περιβάλλον.

Στην Κίνα από 1.1.2012 έχουν επιβληθεί στη δόμηση αυστηρά κριτήρια εξοικονόμησης, μέχρι και 70%. Στη Ν. Κορέα και την Καλιφόρνια από το 2020 θα κτίζονται μόνο «net zero energy building», ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη θα ισχύει για όλα τα νεόδμητα το «nearly zero energy building». Σύμφωνα με το σλόγκαν «αφού θα γίνει, ας γίνει» του καθηγητή Βόλφγκανγκ Φάιστ, «πατέρα» του παθητικού σπιτιού, θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας σε μελλοντικές ανακαινίσεις παλαιών κτηρίων και να γίνει η προσαρμογή τους στα πρότυπα του παθητικού σπιτιού.

Στη Γερμανία η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler χτίζει στην πόλη Rastatt εργοστάσιο σύμφωνα με τα πρότυπα του παθητικού κτιρίου. Στόχος, η εξοικονόμηση 26% εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και λειτουργικών εξόδων ύψους 450.000 ευρώ ετησίως στην παραγωγή Mercedes A και B Class.

Η μεγαλύτερη στον κόσμο ημερίδα γύρω από το παθητικό σπίτι
Για όλα αυτά τα νέα πρότυπα το παθητικό σπίτι προσφέρει τις βασικές προϋποθέσεις για φτηνή και τεχνικά ολοκληρωμένη κατασκευή νέων κτηρίων ή την ανακαίνιση παλαιών. Το παθητικό σπίτι δίνει τη μοναδική ευκαιρία σε μηχανικούς και φορείς να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Οι τρόποι, από τεχνικής και οικονομικής πλευράς, θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης στην ημερίδα του Ανοβέρου. Ποια είναι τα βασικά κριτήρια για μια αειφόρο κατασκευή; Αποτελεί λύση η εξοικονόμηση ενέργειας; Ποια η αξιολόγηση της ενεργειακής κατανάλωσης;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν επί τάπητος στην 16η Διεθνή Ημερίδα για το παθητικό σπίτι. Εκτός από ομιλίες, οι διοργανωτές προσφέρουν ένα ολόκληρο πρόγραμμα μαθημάτων για τις βασικές αρχές του παθητικού σπιτιού, φόρουμ με εφαρμογές για τεχνίτες και επισκέψεις σε παθητικά κτήρια. Παράλληλα 100 εκθέτες παρουσιάζουν στους επισκέπτες προϊόντα και λύσεις για το πώς χτίζεται ένα παθητικό σπίτι, καθώς και πώς ανακαινίζονται υπάρχοντα κτήρια με χαμηλά ενεργειακά πρότυπα.

Παθητικό σπίτι – το πρώτο – και στην Ελλάδα

Στην Παλιά Πεντέλη υπάρχει εδώ και καιρό, υλοποιημένο από την εταιρεία Project15, το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό σπίτι στη χώρα μας. Ο πολιτικός μηχανικός Στέφανος Παλλαντζάς και μία ομάδα νέων επιστημόνων προσπαθούν μεθοδικά και τεκμηριωμένα να διαδώσουν ότι και στην Ελλάδα το κτίριο του αύριο πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Δημιουργούν με υπομονή και επιμονή εκείνες τις δομές, στις οποίες θα μπορούν να προστρέχουν αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κατασκευαστές, παραγωγοί υλικών αλλά και τελικοί χρήστες, για να ενημερώνονται και να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους γύρω από το παθητικό κτήριο.

Η αύξηση της τιμής των καυσίμων και η κλιματική αλλαγή δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. Το κτιριακό περιβάλλον του ορατού πλέον μέλλοντος -και στη χώρα- μας θα είναι το παθητικό κτίριο…

Περισσότερες πληροφορίες

www.passive.gr
www. passivhaustagung. de
Πηγή:deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.