Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Οι “Πράσινοι Ολυμπιακοί” με τους μαύρους χορηγούς



Oι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου διαφημίζεται ότι θα είναι “οι πιο πράσινοι Ολυμπιακοί στην Ιστορία” αλλά τα ονόματα των μεγάλων χορηγών κυριολεκτικά στάζουν αίμα… Θαυμάστε: Η ΒΡ του κόλπου του Μεξικού, η DOW CHEMICALS του agent orange και του Μποπάλ και η μεταλλευτική RIO TINTOστην οποία έχουμε ένα μικρό αφιέρωμα παρακάτω.

Τρεις οργανώσεις, οι London Mining Network, Bhopal Medical Appeal and UK Tar Sands Network ξεκίνησαν μια καμπάνια με το όνομα “Greenwash Gold 2012″ για την ανάδειξη της εταιρείας-χορηγού που αποκρύπτει περισσότερο ανθρώπινο πόνο και περιβαλλοντική καταστροφή. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν ψηφίζοντας στο greenwashgold.org και στις τρεις τυχερές εταιρείες θα δοθούν χρυσό, αργυρό και χάλκινο μετάλλιο.

H Rio Tinto και τα Ολυμπιακά μετάλλια του 2012



Το μέταλλο για τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων 2012 θα προέλθουν από τα μεταλλεία της Rio Tinto Kennecott Bingham Canyon στη Γιούτα των ΗΠΑ, και Oyu Tolgoi στη Μογγολία.


Ομάδες στη Γιούτα διαμαρτύρονται για την ατμοσφαιρική ρύπανση από τις δραστηριότητες της Rio Tinto στο Bingham Canyon, η οποία συμβάλλει σε εκατοντάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην περιοχή του Σολτ Λέικ Σίτι. Η προγραμματιζόμενη επέκταση θα κάνει την κατάσταση χειρότερη.

Το μεταλλείο Oyu Tolgoi θα χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες νερού σε μια έρημη περιοχή και ακτιβιστές εκεί κατηγορούν την εταιρεία για κακό σχεδιασμό και απόκρυψη πληροφοριών από το κοινό.

Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνα προβλήματα για τη Rio Tinto.
  • Το μεταλλείο ουρανίου Ranger στην Αυστραλία, ευθύνεται για τακτικές διαρροές ραδιενεργού ύδατος στη γύρω περιοχή και είναι αντίθετη με τις κοινότητες των Αβοριγίνων.
  • Η Rio Tinto έχει κατηγορηθεί για συνεργασία σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γύρω από το τώρα κλειστό μεταλλείο χρυσούKelian στην Ινδονησία και το μεταλλείο χαλκού-χρυσού Grasberg στη Δυτική Παπούα.
  • Στη Bougainville, στον Ειρηνικό, η εταιρεία ελπίζει να ανοίξει εκ νέου ένα μεταλλείο χαλκού που προκάλεσε τέτοια καταστροφική ρύπανση που ντόπιοι κάτοικοι το έκλεισαν. Η βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του μεταλλείου από την κυβέρνηση της Παπούα Νέα Γουινέα πυροδότησε έναν πόλεμο.
  • Στις ΗΠΑ, η Rio Tinto κατηγορείται για παραβίαση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων της Συνθήκης του Μίτσιγκαν, για την κληρονομιά ρύπανσης που άφησε στο Wisconsin, και για τον προγραμματισμό καταστροφικών έργων στην Αλάσκα και την Αριζόνα.


Επίσης έχει ένα άθλιο μητρώο στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

Η Rio Tinto είναι κακό νέο για πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Οι δραστηριότητές της έχουν αποτύχει να παρέχουν επαρκή προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, των εργαζομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι θα παρέχει το μέταλλο για τα μετάλλια του Λονδίνου Ολυμπιακό.

Περισσότερα για τη Rio Tinto στο http://londonminingnetwork.org/2012/04/rio-tinto-and-the-2012-olympic-medals

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.