Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Θεσσαλονίκη: εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Oligarchy

Από RWF



Το θερμό χειροκρότημα και τα ενθουσιώδη σχόλια των θεατών απέσπασε το νέο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου “Oligarchy”, κατά την προβολή του στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Τα εισιτήρια για την πρεμιέρα του “Oligarchy” είχαν εξαντληθεί από νωρίς το πρωί της Κυριακής. Πάνω από 750 θεατές γέμισαν καθίσματα, διαδρόμους – ακόμη και τα σκαλιά της αίθουσας Ολύμπιον- για να δουν το ντοκιμαντέρ που ερευνά τις αιτίες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά ψάχνει να βρει και τους υπευθύνους της. Ανάλογη εικόνα στην δεύτερη προβολή που έγινε χθες βράδυ, καθώς εκατοντάδες θεατές δεν κατάφεραν να βρούν εισιτήρια. Σήμερα Τετάρτη, το Oligarchy” προβάλλεται στη Φλώρινα.

Με αφετηρία το δόγμα Φρίντμαν, ο Στέλιος Κούλογλου διηγήθηκε την ιστορία της επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού καταλήγοντας στο πιο αδίσταχτο σύγχρονο δημιούργημα του, την τράπεζα που πολλοί φοβούνται ακόμη και να αναφέρουν το όνομα της… την διαβόητη Goldman Sachs.

To “Oligarchy” μέσα από ένα ταξίδι που ξεκίνησε από τη Λατινική Αμερική, συνεχίστηκε στις ΗΠΑ και κατέληξε στην Ευρώπη της Ομάδας της Φρανκφούρτης, κατέδειξε πώς μια μικρή ομάδα πολιτικών και τραπεζιτών, που χρίζονται σύγχρονοι «ολιγάρχες» καταστρατηγώντας τη δημοκρατία , θυσιάζουν λαούς που εξαθλιώνονται από τη φτώχεια στο βωμό του χρήματος και της εξουσίας. Οι ιστορίες που παρουσιάστηκαν από τη μακρινή Βολιβία και τον Ισημερινό ως τις πιο κοντινές μας Ισπανία και Πορτογαλία θύμισαν σε όλους τη σύγχρονη πραγματικότητα της νεόπτωχης Ελλάδας, προοικονομώντας παράλληλα το μέλλον της.

Έντονο προβληματισμό φαίνεται να προκάλεσαν τα όσα παρουσίασε το “Oligarchy” στο κοινό που μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ μοιράστηκε τις σκέψεις του με τον Στέλιο Κούλογλου. «Ποια απάντηση από όσες πήρατε κατά τη διαδικασία των συνεντεύξεων σας σόκαρε περισσότερο;» ήταν η πρώτη ερώτηση που κλήθηκε να σχολιάσει, για να απαντήσει ότι «το σωστό ερώτημα θα ήταν ποια δεν με σόκαρε, αλλά τώρα που το σκέφτομαι είναι η απάντηση του Παπανδρέου, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι κάτι πολύ κακό για τα κράτη. Λίγους μήνες μετά άλλαξε θέση άρδην». Στο δε ερώτημα πού πάμε και τι πρόκειται να ακολουθήσει, ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ εξέφρασε την άποψη ό,τι θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση από τον κόσμο. «Αυτή τη στιγμή, εμείς είμαστε τα πειραματόζωα στην Ευρώπη. Έτσι έγινε και στη Λατινική Αμερική. Πέρασαν από την κόλαση για να αλλάξουν τα πράγματα. Εύχομαι μόνο να μην χρειαστεί να ζήσουμε την ίδια κόλαση εδώ», κατέληξε.

To “Oligarchy” προβάλλεται σήμερα Τετάρτη, 14 Μαρτίου, στις 20:00, στην αίθουσα «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Στέλιο Κούλογλου. Την εκδήλωση οργανώνουν η ηλεκτρονική εφημερίδα Florine@, η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας και ο Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.oligarchy.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.