Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Θράκη-Στους δρόμους ενάντια στο χρυσό




Απόφαση για συλλαλητήριο και δυναμικές κινητοποιήσεις


του Γιώργου Πανταζίδη

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας μπροστά στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης την Τετάρτη 7 Μαρτίου είναι η πρώτη απάντηση στην απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να δώσει θετική γνωμοδότηση στην Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Μελέτη της «Χρυσωρυχεία Θράκης» για την επένδυση χρυσού στο Πέραμα του νομού Έβρου.

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι συμμετέχοντες στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, αρχών, μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του χρυσού, πολίτες,ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου.
Να θυμίσουμε ότι το πρωί της Τρίτης αναρτήθηκε στο «Διάυγεια» η απόφαση 196243 της 21/2/2012 στην οποία αναφέρεται ότι το ΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε θετικά για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) του έργου: «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις... και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας προς παραγωγή χρυσού στο Πέραµα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της εταιρίας «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις, ωστόσο έκδηλη ήταν η αποφασιστικότητα για εντατικοποίηση της προσπάθειας κατά της επένδυσης και εγκατάστασης της εταιρείας στην περιοχή. Ωστόσο, σημειώθηκε ότι το η γνωμοδότηση, δεν σημαίνει κάτι οριστικό, ότι το κίνημα που απέκρουσε τόσα χρόνια το έργο και τις όποιες προσπάθειες έγιναν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και αυτήν την κατάσταση.
Τονίσθηκε ότι η μάχη κατά των εταιρειών χρυσού και όσων θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής μας, τώρα αρχίζει, στέλνοντας μήνυμα για δυναμικές κινητοποιήσεις. Ήδη υπήρξαν οι πρώτες ομάδες οργάνωσης και προετοιμασίας της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, προγραμματίστηκαν νέες συναντήσεις με φορείς, συλλόγους και οργανώσεις καθώς και να δοθεί μια συνέντευξη τύπου στην οποία θα τοποθετηθούν οι τοπικές αρχές για τα ζητήματα που αφορούν το θέμα του χρυσού. Εκεί θα θέσουν προ των ευθυνών τους τους βουλευτές του Έβρου, ενώ θα ζητηθεί η επίσημη θέση και άποψη των αρχηγών των κομμάτων.

Ανακοίνωση της Διανομαρχιακής

Στις 21 Φεβρουαρίου 2012, το Υπουργείο Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά επί της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εξόρυξη και μεταλλουργεία χρυσού στο Πέραμα, Ν. Έβρου. Η γνωμοδότηση αυτή είναι απλά ένα βήμα στην πορεία αδειοδότησης του έργου χρυσού Περάματος, καθώς είναι αναγκαία πολλά άλλα στάδια έως την έναρξη λειτουργίας των χρυσωρυχείων.
Αυτή η γνωμοδότηση έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την χρόνια εκφρασμένη ομόφωνη άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δημοτικά και Περιφερειακό Συμβούλιο), των βουλευτών των δύο νομών, καθώς και της συντριπτικής πλειοψηφίας των τοπικών φορέων, των συλλόγων και βέβαια της τοπικής κοινωνίας.
Κατά τη συνάντηση της Διανομαρχιακής Επιτροπής εκφράστηκε έντονα η άποψη από όλους ότι η εξέλιξη αυτή είναι η απαρχή για έναν νέο δυναμικό αγώνα με μαζικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.
Η παράλογη στάση του Υπουργείου μας εξοργίζει και μας πεισμώνει.
Δεν θα Τους Αφήσουμε να Καταστρέψουν την Υγεία και τον Τόπο Μας
Θα Μας Βρουν Μπροστά Τους

Από http://anti-typos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.