Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Εκαναν επάγγελμα το μεράκι τους για τα σπιτικά μπισκότα



Χειροποίητα μπισκότα παράγει μία οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια ως συμπληρωματική δραστηριότητα και σήμερα -λόγω κρίσης- αποτελεί την κύρια ενασχόληση της οικογένειας εξασφαλίζοντάς της το μηνιαίο εισόδημα.

Το 1996 η κ. Χαρούλα Παπαχαραλάμπους έστησε ένα εργαστήριο και άρχισε να φτιάχνει σπιτικά μπισκότα, ύστερα από παρότρυνση των δικών της. Πούλαγε τα ίδια μπισκότα που έφτιαχνε για τα παιδιά της και τους φίλους της. Η επιχείρηση, αν και μικρή, έφτασε να απασχολεί 11 άτομα προσωπικό. Τα μπισκότα φτιαγμένα με φρέσκα υλικά (γάλα, βούτυρο, αβγά) και χωρίς συντηρητικά, είχαν και καλή τιμή και δική τους πελατεία. Εκτός από το οικογενειακό κατάστημα στην οδό Σπάρτης στο Χαλάνδρι, τα βρίσκεις και σε κάποια γνωστά καταστήματα ντελικατέσεν.

Μάλιστα και η κόρη της οικογένειας, η κ. Εβίτα Παπαχαραλάμπους, εγκατέλειψε την ενασχόλησή της ως φωτογράφος και ασχολείται με την οικογενειακή επιχείρηση. Το ίδιο έπραξε και ο πατέρας της, κ. Χριστόφορος Παπαχαραλάμπους. Σήμερα οι τρεις τους «τρέχουν» την μικρή επιχείρηση προσφέροντας νόστιμα μπισκότα σε διάφορα σχέδια και τούρτες με προσωπικότητα.

Όπως λέει η κ. Παπαχαραλάμπους το κόστος της αρχικής επένδυσης σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό είναι μικρό. Χρειάζεστε ένα μεγάλο μίξερ (ζυμωτήριο) που μπορείτε να το βρείτε μεταχειρισμένο με 1.000 ευρώ, έναν φούρνο για 10 λαμαρίνες (επίσης γύρω στα 1.000 ευρώ κοστίζει ένας μεταχειρισμένος) και ένα δοσομετρητή, για να μετράτε ακριβώς την ποσότητα της ζύμης, ώστε τα μπισκότα να έχουν το ίδιο βάρος.


Εκείνο που κοστίζει περισσότερο σε χρήμα και χρόνο είναι να βρεις τον κατάλληλο χώρο που να πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θεσπίσει το κράτος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να πάρεις τις απαραίτητες άδειες (εγκρίσεις από νομαρχία, δήμο, πολεοδομία, πυροσβεστική κ.ά.). Παράγουμε περί τα 60 κιλά μπισκότα την ημέρα λέει η ίδια, με τιμή που ξεκινά τα 16 ευρώ το κιλό, και ανάλογα με τον κωδικό, στο κιλό βγαίνουν από 80-120. Η εταιρεία καλύπτει επίσης παραγγελίες για βαφτίσεις, παιδικά πάρτι, συνέδρια κ.λπ.

Η διαδικασία για την έκδοση άδειας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος

Για να λειτουργήσει ένα εργαστήριο (βιοτεχνία, κατάστημα, αποθήκη) τροφίμων είναι απαραίτητο να εφοδιαστεί με άδεια λειτουργίας.

Τις άδειες εκδίδουν οι νομαρχίες και τα δημαρχεία της χώρας.

Χωρίς άδεια, η λειτουργία είναι «παράνομη» και σε περίπτωση καταγγελίας ή αυτεπάγγελτου ελέγχου από δημόσια υπηρεσία (Αστυνομία, Υγειονομικό, ΕΦΕΤ, Κτηνιατρική Υπηρεσία, Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχίας κλπ.) το πρόστιμο είναι μεγάλο καθώς ξεκινά από τις 3.000 ευρώ και φτάνει μέχρι 1.000.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται σφράγιση της επιχείρησης, διακοπή της λειτουργίας της, κατάσχεση των προϊόντων, αυτόφωρη διαδικασία κλπ.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, και ειδικά σε καινούργιες επιχειρήσεις, δίνεται το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να συμμορφωθούν στις απαιτήσεις του Νόμου, εφόσον βέβαια δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Οι άδειες βιομηχανίας και εργαστηρίων τροφίμων εκδίδονται από τις αρμόδιες νομαρχίες (Διεύθυνση Ανάπτυξης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, σε ορισμένες περιπτώσεις και από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής) με την έγκριση καταλληλότητας από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας ή από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι:

1 Αίτηση του ενδιαφερόμενου (όταν υποβάλλεται από εταιρεία θα πρέπει να προκύπτει με σαφήνεια η επωνυμία της εταιρείας και το όνομα του εκπροσώπου της).

2 Αποδεικτικό ιδιοκτησίας του χώρου ή συμφωνητικό μίσθωσης του χώρου (θεωρημένο από την εφορία).

3 Στοιχεία νομιμότητας κτιρίου: φωτοαντίγραφο κάτοψης του χώρου του καταστήματος, καθώς και την οικοδομική άδεια, θεωρημένα από την Πολεοδομία.

4 Σχεδιαγράμματα κάτοψης και τομής των χώρων του καταστήματος σε τρία (3) αντίτυπα, συντασσόμενα σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 2 της Α 18/8577/83 Υγειονομικής Διάταξης, κλίμακας 1:50, στα οποία να αναφέρονται με λεπτομέρεια όλοι οι χώροι, οι ακριβείς διαστάσεις (μήκος - πλάτος - ύψος) και ο προορισμός του κάθε χώρου (χώρος υγιεινής, κουζίνας, πελατών κλπ.). Tα συγκεκριμένα σχεδιαγράμματα θα θεωρούνται από την Υπηρεσία Πολεοδομίας της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα βεβαιώνει επ' αυτών ότι το κτίριο είναι νόμιμο και ότι ο χώρος του καταστήματος είναι κύριας χρήσης προοριζόμενος για κατάστημα ή για τη συγκεκριμένη χρήση που αιτείται ο ενδιαφερόμενος.

5 Βεβαίωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνοδευόμενη από τη μελέτη πυρασφάλειας & κάτοψης καταστήματος.

6 Υπεύθυνη δήλωση αδειούχου εγκαταστάση ηλεκτρολόγου: Την προβλεπόμενη από το άρθρο 15 παρ. 5 εδ. β της Α18/8577/83 υπεύθυνη δήλωση αδειούχου εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου.

7 Τέσσερις φωτογραφίες πρόσφατες (κατά προτίμηση έγχρωμες).

8 Βιβλιάριο υγείας το οποίο εκδίδεται από τη Δ/νση Υγείας (φωτοαντίγραφο επικυρωμένο).

9 Βεβαίωση Δ.Ο.Υ. έναρξης επιτηδεύματος.

10 Ακριβές φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή άδειας διαμονής για ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα αν ο ενδιαφερόμενος είναι υπήκοος κράτους μη μέλους της ΕΕ, ή ειδικής ταυτότητας ομογενούς ή προξενικής θεώρησης διαβατηρίου για επαναπατρισμό για τους ομογενείς ή άδειας διαμονής για τους υπηκόους των χωρών-μελών της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.