Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Περού: 900χλμ πορεία για το νερό (βίντεο)




Οχτώ μέρες πορεία πραγματοποίησαν διαδηλωτές στο Περού κατά του σχεδίου «Κόνγκα» , ένα γιγαντιαίο σχέδιο για την εξόρυξη χρυσού και χαλκού από την αμερικανική εταιρεία Newmont. Το σχέδιο φέρνει τους κατοίκους αντιμέτωπους με την εταιρεία και την κυβέρνηση καθώς αν εφαρμοστεί θα συνεπάγεται σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους. Οι διαδηλωτές διένυσαν 900 χλμ , κατεβαίνοντας από υψόμετρο 4.000 μ. περνώντας από πόλεις- στάσεις , με σημείο εκκίνησης την Καχαμάρκα και χθες έφτασαν στην Λίμα.

«Το έργο θα έχει πολύ κακές επιπτώσεις, διότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα αμφίβολη επιχείρηση», τονίζει ο Αράνα, οικολόγος και ένας από τους διοργανωτές της πορείας, αναφορικά με την Yanacocha, την αμερικανο-περουβιανή κοινοπραξία που ελέγχει η Newmont. Το σχέδιο έχει προς το παρόν ανασταλεί, έως ότου περαιώσει μία διεθνής επιτροπή ειδικών την μελέτη μίας έκθεσης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου, που πραγματοποιήθηκε το 2010.
Οι κινητοποιήσεις κατά του σχεδίου Κόνγκα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο, όταν κατά τη διάρκεια μίας γενικής απεργίας στην επαρχία της Καχαμάρκα είχαν σημειωθεί επεισόδια και είχε κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για 12 ημέρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.