Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Χαλκιδική: Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός...



Θεσσαλονίκη: Στη βόρεια Χαλκιδική η είδηση ότι ο εμίρης του Κατάρ πείστηκε να επενδύσει στα μεταλλεία Κασσάνδρας μέχρι και ένα δισ. ευρώ δεν «θάμπωσε» τους κατοίκους, που επί χρόνια παλεύουν για να σώσουν την περιοχή τους από την περιβαλλοντοκτόνο δραστηριότητα της εξόρυξης μετάλλων. Αντίθετα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και εκτιμούν ότι (και) ο εμίρης του Κατάρ θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα μεταλλεία, όπως έγινε και με τους Καναδούς της TVX Gold, διότι η τοπική κοινωνία δεν τα θέλει.


Κινήσεις πολιτών και περιβαλλοντικές οργανώσεις ετοιμάζονται αυτό το διάστημα για να προσφύγουν στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της επένδυσης, η οποία -ως γνωστόν- δόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το καλοκαίρι, παρά την αντίθετη γνώμη των αρμόδιων υπηρεσιών της περιοχής και επιστημονικών φορέων (ΑΠΘ, ΤΕΕ/ΤΚΜ). Κατά τη δική τους εκτίμηση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός» ήταν ελλιπής και «εξαφάνιζε» τις ολέθριες και μη αναστρέψιμες συνέπειες που θα έχει για το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον η εξόρυξη χρυσού, δραστηριότητα που θεωρείται παγκοσμίως από τις πλέον ρυπογόνες για τα γύρω εδάφη, τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα. Γι' αυτό και το κίνημα ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας συνεχώς δυναμώνει και δεν φθίνει.

Όπως τονίζουν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Ακάνθου - Σταγείρων, όλη η περιοχή γνωρίζει τους κινδύνους και «ακόμη και στην ορεινή Χαλκιδική λίγοι απέμειναν να υποστηρίζουν ότι είναι προς το συμφέρον της περιοχής τους η λειτουργία των μεταλλείων». Σε εποχές οικονομικής κρίσης και μεγάλης ανεργίας, το «δόλωμα» των 1.500 θέσεων εργασίας αντιμετωπίζεται, επίσης, με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Όπως λένε οι κάτοικοι που αντιδρούν, «κάθε φορά ακούμε το ίδιο ποσό επένδυσης και τις ίδιες θέσεις εργασίας. Βέβαιο είναι ότι η λειτουργία των μεταλλείων σε βάθος χρόνου θα στερήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από άλλους τομείς από αυτές που θα δώσει». Να σημειωθεί ότι σήμερα στην «Ελληνικός Χρυσός» δουλεύουν 340 εργαζόμενοι. «Ήρθαν και σε μας τα παιδιά του Αστακού (λιμάνι) και του Ελληνικού (αεροδρόμιο). Αφού απέτυχαν εκείνες οι επενδύσεις, τώρα ο Εμίρης του Κατάρ δοκιμάζει στη Χαλκιδική άλλο ένα τεραστίων διαστάσεων έργο. Προφανώς τον πείσανε για άλλη μια φορά ότι αυτό θα πετύχει. Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι ο Εμίρης ξέρει όλα όσα θα έπρεπε να ξέρει πριν υπογράψει. Όπως πού θα γίνει το έργο, αν ο κόσμος το θέλει κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.», σχολιάζει η κίνηση πολιτών Ακάνθου - Σταγείρων.

Χάρηκαν Πάχτας και Αρ. Λαφαζάνης

Φυσικά ορισμένοι τοπικοί «άρχοντες», όπως ο δήμαρχος Αριστοτέλη και πρώην υπουργός Χρήστος Πάχτας χάρηκαν. Αυτός χαρακτηρίζει θετικότατη την εξέλιξη με την επιχειρηματική ανάμειξη του εμίρη του Κατάρ στα μεταλλεία της βόρειας Χαλκιδικής. Τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη και υποστηρίζει ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι «μια τονωτική ένεση για την οικονομία». Υπόσχεται επίσης ότι ο δήμος Αριστοτέλη θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της επένδυσης. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο βουλευτής Αργύρης Λαφαζάνης του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μιλώντας στο «Χtv» τόνισε ότι η «η επένδυση θα φέρει πολλές νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα θα έρθουν πολλά καλά για την περιοχή», ενώ «κάρφωσε» τον υφυπουργό Γ. Δριβελέγκα επειδή είχε ταχθεί κατά της λειτουργίας των μεταλλείων. «Το να πω εγώ ότι αισθάνομαι δικαιωμένος δεν λέει και τίποτα. Περισσότερη σημασία έχει να πουν οι πολιτικοί παράγοντες που αντιδρούσαν τι θα κάνουν, αν θα συνεχίσουν να δημιουργούν προβλήματα, αν θα συνεχίσουν να βάζουν εμπόδια και, εν πάση περιπτώσει, αν έστω και τώρα κατάλαβαν ότι ήταν εντελώς λάθος η θέση τους και η στάση τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, «φωτογραφίζοντας» τον κ. Δριβελέγκα.

Το μεγάλο «ντιλ»

Η συμφωνία για την εξαγορά από την Κατάρ Χόλντινγκς του Αχμάντ Αλ Σάιντ, εμίρη του Κατάρ, ποσοστού της «Ελληνικός Χρυσός», συμφερόντων της Ελλάκτωρ του κ. Μπόμπολα, υπογράφηκε, ως γνωστόν, το περασμένο Σάββατο, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου(!), ο οποίος και έσπευσε να υπερθεματίσει για την αξία της, αφήνοντας εκ νέου πίσω τις προεκλογικές υποσχέσεις περί πράσινης ανάπτυξης. Αρχικά λέχθηκε ότι η επένδυση του κρατικού επενδυτικού fund του Κατάρ θα ήταν συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ χθες άρχισε να χαμηλώνει στο 1,2 ή και στο 1 δισ. ευρώ, αλλά οι προσδοκώμενες θέσεις εργασίας παρέμειναν 1.500, όταν η «Ελληνικός Χρυσός» προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν σε βάθος πενταετίας άλλες 900 θέσεις εργασίας, πέρα από τις υπάρχουσες, που είναι 340. Επί της ουσίας το επενδυτικό fund του εμίρη του Κατάρ εξαγόρασε μετοχικό μερίδιο 9,9% της European Goldfields, που έχει έδρα τον Καναδά, από την εταιρεία Ελλάκτωρ, η οποία έλεγχε το 25% της European Goldfields. Επίσης ο επενδυτής διατηρεί το λεγόμενο «δικαίωμα προτίμησης αγοράς» για ένα επιπρόσθετο ποσοστό 5%. «Η ανωτέρω συμφωνία κρίθηκε σκόπιμη από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ τόσο για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η πρώτη φάση του έργου τής Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική όσο και για τη συμμετοχή της Qatar Holding στο συγκεκριμένο έργο ως στρατηγικού επενδυτή, με χορήγηση δανείου 600 εκατ. δολ. και αντίστοιχα με 150 εκατ. δολ. από τους υφιστάμενους μετόχους», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ελλάκτωρ, ενώ σημειώνει ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την οικοδόμηση συνεργασίας μεταξύ της Άκτωρ ΑΤΕ και της Qatar Holding. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της European Goldfields, η παραγωγή χρυσού από την περιοχή της Ολυμπιάδας θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Μεγάλο ενδιαφέρον και για το Ελληνικό

"Πολύ μεγάλο και δεδομένο" είναι, κατά τον υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, το ενδιαφέρον του Κατάρ "τόσο για την αξιοποίηση της έκτασης στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού όσο και για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας στον χώρο της ενέργειας" . Ο ΥΠΕΚΑ σε δηλώσεις υποστήριξε επιπλέον ότι οι δυνατότητες εκποίησης του δημόσιου πλούτου "είναι πολύ μεγάλες ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.