Πέμπτη 5 Μαΐου 2011


Από Ιερισσός

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής της Δημοκρατικής Αριστεράς για την απαράδεκτη εκπομπή του ΣΚΑΙ


Παρακολουθήσαμε την Δευτέρα 2 Μαΐου το βράδυ, την πολυδιαφημισμένη εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του δημοσιογράφου κ. Τ. Τέλλογλου της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, για το θέμα της μεταλλουργίας χρυσού που είναι σε εξέλιξη και έχει διχάσει -όσο ποτέ- την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής.
Έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:

Η εκπομπή δεν έκανε καμία παρουσίαση του σχεδίου της εταιρείας για την επιφανειακή εξόρυξη και την καταστροφή του δάσους με την κοπή δεκάδων χιλιάδων δέντρων σε έκταση 1500 στρεμμάτων.

Δεν έκανε καμία αναφορά για την άντληση των νερών του όρους Κάκαβος (για τις ανάγκες της μεταλλουργίας) από όπου υδρεύεται όλη η «Προ του Άθω» περιοχή και η τουριστική δραστηριότητα.

Δεν έκανε καμία αναφορά στο σχέδιο για δημιουργία υδατοφράγματος στα Πετρένια, για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής, σαν αποτέλεσμα της απώλειας των υπόγειων νερών.

Δεν έκανε καμία αναφορά για το ευρύτερο σχέδιο της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης σε δεκάδες θέσεις εξόρυξης στην περιοχή.

Δεν έκανε καμία αναφορά για την αρχαιολογική σημασία της περιοχής όπου βρίσκονται τα αρχαία Στάγειρα, η γενέτειρα του Αριστοτέλη και τα οποία έχουν μερικώς ανασκαφεί.

Δεν παρουσιάστηκαν καθόλου οι απόψεις των επιστημόνων (μεταλλειολόγων, υδρογεωλόγων, δασολόγων, οικονομολόγων, χημικών, κ.λ.π) που με επιστημονικά επιχειρήματα έχουν καταδείξει την καταστροφική επίδραση της εν λόγω δραστηριότητας για την περιοχή, αν και συναντήθηκε με πολλούς απ’ αυτούς και πήρε πλήθος συνεντεύξεις και στοιχεία.

Δεν παρουσιάστηκαν οι θέσεις-απόψεις των πολλών Επιτροπών Αγώνα που έχουν δημιουργηθεί σε πολλά χωριά της Χαλκιδικής ενάντια στην μεταλλουργία χρυσού.

Αντί αυτών, χρήσθηκε αυθαίρετα «επικεφαλής των αντιδρώντων» από τον κ. Τέλογλου ένας άνθρωπος, η συνέντευξη του οποίου –ακόμα κι αυτή- ελέγχεται αν αποδόθηκε σωστά και ολόκληρη.

Αποσιωπήθηκαν οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων που έχουν ταχθεί ενάντια σε μια τέτοιου είδους εκμετάλλευση.

Αποσιωπήθηκε η απόπειρα των παραγόντων του ΥΠΕΚΑ, της εταιρείας και τοπικών πολιτικών παραγόντων να κάνουν λάθρα την «διαβούλευση», για ένα τόσο μεγάλο θέμα, μέσα στην προεκλογική περίοδο του περασμένου Οκτωβρίου, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Απ’ εναντίας παρουσιάστηκαν με τρόπο ελλιπή, επιλεκτικό, αποσπασματικό και εν τέλει παραμορφωτικό, τα επιχειρήματα επιστημόνων και κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν σ’ αυτή την δραστηριότητα.

Εν γένει, η όλη εικόνα που αποκομίσαμε από την παρουσίαση του όλου θέματος –και μάλιστα από «έμπειρους» δημοσιογράφους- μας δίνει το δικαίωμα να μιλήσουμε, όχι μόνον για άκυρη και ατυχή προσέγγιση, αλλά ακόμα χειρότερα, για δημοσιογραφία παραπληροφόρησης, συσκότισης και εν τέλει –με τον πιο αθώο χαρακτηρισμό- μεροληπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.