Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Με τοξικά μέταλλα παίζουν τα νήπια του Λαυρίου


Από Enet

Τεράστια συγκέντρωση τοξικών βαρέων μετάλλων έδειξαν μετρήσεις του Πολυτεχνείου στον προαύλιο χώρο του 1ου και 3ου Νηπιαγωγείου Λαυρίου. Μόλυβδος, αρσενικό και κάδμιο, οι τιμές των οποίων έχουν ξεπεράσει κατά εκατοντάδες φορές τα όρια συναγερμού ανιχνεύθηκαν στο έδαφος που έπαιζαν τα παιδιά.

 
Οι κάτοικοι της επιβαρημένης περιοχής του Λαυρίου, γνωρίζουν εδώ και χρόνια για τη μόλυνση που τους περιστοιχίζει. Ωστόσο οι γονείς των παιδιών, πίεσαν το Εργαστήριο Μετρήσεων του ΕΜΠ, να γίνουν νέες μετρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της έκθεσης των ανηλίκων. Ο κος Πρωτονοτάριος,  χημικός μηχανικός του ΕΜΠ, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι "η βλάστηση στο Λαύριο είναι άλλη από τα υπόλοιπα Μεσόγεια. Το έδαφος έχει αλλοιωθεί. Υπάρχει θέμα και με τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία και γι’ αυτό και τα δύο είναι πολύ περιορισμένα. Ενώ ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Βασίλης Μακρόπουλος, τονίζει, ότι «πρέπει να γίνουν πιο εκτεταμένες μετρήσεις, να διαπιστωθεί το ύψος της έκθεσης των παιδιών, οι επιπτώσεις που έχουν στον οργανισμό, αν υπάρχουν αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό. Τα παιδιά παίζουν και βάζουν το χώμα στο στόμα και γι’ αυτό είναι επικίνδυνο. Για παράδειγμα, ο μόλυβδος χτυπάει το κεντρικό νευρικό σύστημα και το αρσενικό είναι καρκινογόνο. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν έχουμε οριακές τιμές για το έδαφος και δανειζόμαστε τις διεθνείς. Άλλες χώρες, έχουν κάνει μελέτες και έχουν θεσπίσει άλλες οριακές τιμές, όπως η Ολλανδία για το αρσενικό έχει όριο κινδύνου τα 29 ppm και όχι τα 55 ppm». Η λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των παιδιών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη όπως τονίζουν οι επιστήμονες.
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.