Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Το Περού ακυρώνει τεράστιο μεταλλείο χαλκού μια μέρα πριν τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές


A man on a stretcher is taken to hospital after being injured during protests in Arequipa on 7 April 2011H Κυβέρνηση του Περού ακύρωσε το τεράστιο μεταλλείο χαλκού “Τία Μαρία”, στο νότο της χώρας, μετά από τις βίαιες συγκρούσεις των προηγούμενων ημερών μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών που προκάλεσαν το θάνατο τριών ανθρώπων.
O μεταλλευτικός τομέας γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη στο Περού αλλά είναι και πηγή συχνά βίαιων συγκρούσεων. Πάνω από 100 επαρχιακές πόλεις έχουν κινητοποιηθεί για να σταματήσουν έργα, όπως το Τία Μαρία του $1 δις, που απειλούν να ρυπάνουν το περιβάλλον και κυρίως το σπάνιο και πολύτιμο νερό.
Η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων έχει γίνει ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα για τις αυριανές προεδρικές εκλογές στο Περού, τις οποίες οι ιθαγενείς αγρότες απειλούσαν να μποϊκοτάρουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μεταλλείο Τία Μαρία και για τις επιθέσεις της αστυνομίας στους διαδηλωτές. Στις εκλογές που χαρακτηρίζονται οι πιο απρόβλετες των τελευταίων δεκαετιών, “παίζουν” γνωστα ονόματα της (διεφθαρμένης) Περουβιανής πολιτικής. Όμως στις δημοσκοπήσεις  προηγείται αριστερός υποψήφιος που υπόσχεται μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο της οικονομίας και αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των φτωχών – προκαλώντας φυσικά ανατριχίλες στα μεγάλα επιχειρηματικά λόμπι της χώρας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.