Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Από xronos.gr

Φωνή λαού, οργή Θεού στο θέμα του χρυσού 

Η Θράκη σύσσψμη λέει ΟΧΙ εδώ και 14 χρόνια στην καταστρεπτική εξόρυξη του χρυσού με χρήση χημικών και κυανίου. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σ’ αυτή τη θέση και όποιος προσπαθήσει να αγνοήσει τη βούληση αυτή, θα σημάνει την έναρξη μιας διαμάχης με ανεξέλεγκτες εθνικές διαστάσεις

Δεν κάνουμε πίσω στα ομόφωνα αρνητικά ψηφίσματα των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, δεν κάνουμε πίσω στις ομόφωνες αποφάσεις όλων των επιστημονικών φορέων, δεν κάνουμε πίσω στις χιλιάδες υπογραφές των πολιτών, των συλλόγων και φορέων της περιοχής

Δεν κάνουμε πίσω στις αρνητικές υπερκομματικές τοποθετήσεις, δεν κάνουμε πίσω στην δήλωση παραίτησης 22 δημάρχων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δεν κάνουμε πίσω στην αξιοπρέπειά μας! Δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του ιερού τόπου μας

Ρεπορτάζ Σταύρος Φανφάνης - φωτό Δήμητρα Καγιόγλου, www.radiomax.gr


Νέο δυναμικό ηχηρό ΟΧΙ είπαν ακόμη μια φορά λαός, αιρετοί, σύλλογοι, μαθητές και φορείς στην εξορυκτική δραστηριότητα των Χρυσωρυχείων Θράκης που με σύντομες διαδικασίες κινούν τα νήματα της πλήρους αδειοδότησής τους για να πιάσουν δουλειά στην περιοχή. Η δυναμική συγκέντρωση οργανώθηκε στην γειτονική Αλεξανδρούπολη, κατά της δημιουργίας μεταλλείων εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Περάματος κινητοποιώντας πάνω από 3000 πολίτες όλων των ηλικιών που έδωσαν το ραντεβού τους στο χώρο του δημαρχείου όχι τυχαία. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς εκφραστές των λαϊκών συναισθημάτων και κατάφερε και χθες ο Βαγγέλης Λαμπάκης να περιγράψει την κατάσταση που θα συμβεί αν προχωρήσει το έργο αναφερόμενος σε μεθοδεύσεις της εταιρίας και σε πλησιάσματα διαφόρων που ξαφνικά από μαχητές του έργου εμφανίζονται ως ένθερμοι υποστηρικτές.


Για αγώνα σχεδόν 14 χρόνων έκανε λόγο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, κατά των εταιρειών που θέλουν την εξόρυξη του χρυσού, υπογραμμίζοντας ότι απέναντι βρίσκονται πάντα οι Καναδοί, ορισμένα ΜΜΕ και κάποιοι πολιτικοί. Αναφερόμενος στην εξόρυξη τόνισε ότι θα ανοιχτούν δεξαμενές 90 μέτρων όπου θα τοποθετηθούν 11,5 τόνοι κυανιούχα τέλματα στα οποία λόγω των βροχοπτώσεων είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ρήγματα στα τοιχώματα που θα αφήσουν το κυάνιο να διαχυθεί σε ακτίνα 100 χλμ από το σημείο διαρροής. Με άλλα λόγια, ο υδροφόρος ορίζοντας μιας ολόκληρης περιοχής θα καταστραφεί και είναι περιττό να αναφέρουμε τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην οικονομία της περιοχής και στη ζωή των κατοίκων της. Απέναντι σ' αυτό μια ολόκληρη κοινωνία αντιστέκεται ενώ όλοι φορείς της περιοχής έχουν λάβει αποφάσεις ενάντια στην επένδυση (δημοτικά συμβούλια σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σάπες, ΤΕΕ, Εργατικό Κέντρο, σωματεία, σύλλογοι κτλ). Ένα από τα κεντρικά πανό των διαδηλωτών τους έγραφε "οι χρυσοθήρες εξαγοράζουν δημοσιογράφους και πολιτικούς για να μας πείσουν για το παράλογο. Ντροπή. Να τους διώξουμε".


Το συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν και κάτοικοι από την Κομοτηνή, τις Σάπες Ροδόπης χαιρέτισαν και εκπρόσωποι άλλων περιοχών, όπως η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέση και η Αναστασία Πάγκου, μέλος του Μετώπου Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία, από το Κιλκίς που συγκλόνισε με την παρέμβασή της.

Διαβάστηκαν δεκάδες ψηφίσματα από φορείς, ενώ συμμετείχαν και πολλοί μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων της Αλεξανδρούπολης, καθώς η Α΄ΕΛΜΕ Έβρου, προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας για τις δύο τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου, προκειμένου να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.


Ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης Άρης Γιαννακίδης, διαπίστωσε ότι πρωτοπόροι στον αγώνα ενάντια στα χρυσωρυχεία είναι τα Θρακιωτόπουλα, ενώ την εναντίωσή τους στην δράση των χρυσωρυχείων διατύπωσαν ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων ΑΜ-Θ και δήμαρχος Καβάλας Κώστας Σιμιτσής, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα που έγινε πριν από λίγα χρόνια στην Καβάλα εναντίον του λιγνίτη και ο γραμματέας της Ν.Ε. Έβρου του ΚΚΕ Μιχαηλίδης Σιδέρης που με μεταξύ άλλων είπε:


Στον Αλέξη Τσίπρα σήμερα για τον χρυσό οι θεσμικοί φορείς της Θράκης 

Το στεντόρειο «Όχι στα Χρυσωρυχεία», που διαμηνύθηκε στο χθεσινό πανπεριφερειακό Συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη κατά της εξόρυξης του χρυσού, θα μεταφέρουν σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου οι θεσμικοί φορείς της περιοχής, στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, θα δεχτεί τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Δημάρχους της Θράκης, εκπροσώπους των Περιφερειακών παρατάξεων και τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα κατά του χρυσού, στις 12:30 το μεσημέρι, στο γραφείο του στην Βουλή. 


Όλοι στους δρόμους διεκδικώντας να μην γίνουν το δόλωμα για αυταπάτες…

Tρεις χιλιάδες λαού συμμετείχαν στο πανθρακικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη ενάντια στην απόφαση της συγκυβέρνησης να αδειοδοτήση τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Καναδικής Εταιρείας ELDORADO. Διατράνωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να ξεπουληθεί ο ορυκτός πλούτος της περιοχής μας και να καταστραφεί το περιβάλλον.


Στη συγκέντρωση απεύθυνε χαιρετισμό ο Γραμματέας της Ν.Ε. Έβρου του ΚΚΕ Μιχαηλίδης Σιδέρης με μεταξύ άλλων είπε: «Αυτοί θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη και σε μια 10ετία θα σηκωθούν να φύγουν και θα αφήσουν πίσω τους τις αρνητικές συνέπειες στο λαό και το περιβάλλον της περιοχής. Η επένδυση της «Εldorado» στην περιοχή μας δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Θα φέρει μόνο καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, για να θησαυρίσουν μονοπωλιακοί όμιλοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Οι λίγες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να μη γίνουν το δόλωμα για αυταπάτες. Όλοι πρέπει να σκεφτούμε πόσες περισσότερες θέσεις θα χαθούν από τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Η τεχνολογία για την εξόρυξη χρυσού δεν μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την περιοχή, ιδιαίτερα όσο βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων τόσο η έρευνα, όσο και τα μεταλλεία. Στη σημερινή φάση όλοι κρίνονται απ’ τη στάση τους. Το «Ναι» στην εξόρυξη των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αλλά και η αμφιλεγόμενη στάση κάποιων τοπικών παραγόντων και τοπικών ηγεσιών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ισοδυναμεί με υποστήριξη της κυβερνητικής απόφασης. Τους καθιστά υπεύθυνους απέναντι στο λαό της περιοχής μας και πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας όχι μόνο απέναντι στους ίδιους αλλά και την πολιτική των κομμάτων τους.


Το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι σταθερά αντίθετο στο ξεπούλημα του χρυσού στους διάφορους «επενδυτές». Επίσης καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια της Εταιρείας να «επηρεάσει» τοπικούς παράγοντες και συλλόγους, να μετατρέψει την κοινή γνώμη υπέρ της εξόρυξης. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα πρέπει να γίνεται σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου!»

Και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ξεκαθαρίζουν την στάση τους

Έπειτα από κοινή συνεδρίαση οι συντονιστικές επιτροπές των νομών Έβρου και Ροδόπης Κοινή δήλωση κατά της εξόρυξης διατύπωσαν και οι συντονιστικές επιτροπές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Σύσσωμοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα βρίσκονται απέναντι σε οποιαδήποτε «επένδυση» καταστρέφει το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας. Έναν τόπο που τον έχουμε δανεικό από τα παιδιά μας και δεν έχουμε το δικαίωμα να τον καταστρέψουμε στο όνομα καμιάς επένδυσης. Το μέλλον της Θράκης μας και αυτό που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας είναι το χρυσάφι όλου του κόσμου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.