Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ) Αττικής εναντίον των μεταλλευτικών εκμεταλλεύσεων


Αθήνα, 10.12.2012 / ΨΗΦΙΣΜΑ

Στη συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10/12/2012, τέθηκε για συζήτηση το θέμα των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική και σε άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας (Κιλκίς, Ροδόπη, Έβρος). Εκτιμούμε ότι πρόκειται για μια δραστηριότητα που, από τη φύση της (εκτεταμένες εξορύξεις, λόγω χαμηλών περιεκτικοτήτων και επισφαλείς μέθοδοι επεξεργασίας) εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον μεγάλων περιοχών της Β. Ελλάδας. Επί πλέον, ωθεί σε περιορισμό άλλων ήπιων οικονομικών δραστηριοτήτων, δημιουργώντας προϋποθέσεις, μαζί με άλλες συναφείς δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή, μετατροπής της Β. Ελλάδας σε περιοχή «μονοκαλλιέργειας» μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Τη βλαπτικότητα των σχεδιαζόμενων επενδύσεων μεταλλείας χρυσού έρχονται να αναδείξουν και να μεγιστοποιήσουν οι οικονομικοί όροι της ανάπτυξής τους, είτε αυτοί αφορούν τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων (η περίπτωση των μεταλλείων Κασσάνδρας της Χαλκιδικής, με τον περίφημο «νόμο Πάχτα»), είτε τις δωρεάν μεταλλευτικές παραχωρήσεις, κάτω από το ασφυκτικό πλαίσιο ενός σκληρού και παρωχημένου μεταλλευτικού κώδικα. Γι αυτό και συμβαδίζουν απόλυτα με τις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές πλήρους εκχώρησης δημόσιων υποδομών και φυσικών πόρων στο μεγάλο κεφάλαιο, με διαδικασίες που στραγγαλίζουν τη δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, υποβαθμίζουν την ανάγκη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και αδιαφορούν για το μέλλον των «στοχοποιημένων» περιοχών, στο όνομα στης δημιουργίας μιας επίπλαστης εικόνας «οικονομικής ανάκαμψης». Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες από αυτές τις επενδύσεις έχουν ενταχθεί στην περίφημη διαδικασία του fast track. Αναφερόμενοι, ιδιαίτερα, στην περίπτωση της Χαλκιδικής, καταδικάζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών να επιβάλλουν με την αστυνομική βία και τις μαζικές διώξεις μια λαθεμένη και καταστρεπτική επιλογή, καθώς και την τακτική της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ» να δημιουργήσει και να συντηρήσει «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα στη περιοχή, αξιοποιώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, εργαζόμενους ή υποψήφιους εργαζόμενους σε αυτήν. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής και των άλλων περιοχών της Β. Ελλάδας, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι, με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουμε το ευρύτερο δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

η συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.