Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

«Σαν τη Χαλκιδική πουθενά», δηλώνουν εργάτες στα ορυχεία χρυσού


Ευγνώμονες για το γεγονός πως ο χώρος εργασίας τους βρίσκεται στην πανέμορφη Χαλκιδική δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Κασσάνδρας, παρότι λόγω της φύσης της δουλειάς τους αναγκάζονται να βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της γης καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. «Δεν έχει όμοιο του το συναίσθημα να κάνεις διάλειμμα για κολατσιό και ταυτόχρονα να θαυμάζεις το τοπίο και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Χαλκιδικής, έστω κι αν βρίσκεσαι 500 μέτρα κάτω από τη γη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Τα ορυχεία -συμφερόντων της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold- ήρθαν στο φως της επικαιρότητας μετά τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής αλλά και οικολογικών οργανώσεων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η λειτουργία των μεταλλείων θα επιφέρει μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή παρά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Στον αντίποδα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν την επένδυση, αλλά και γενικότερα τη λειτουργία των μεταλλείων στη βόρεια Χαλκιδική. «Μπορεί οι συνθήκες εργασίας να θυμίζουν αντίστοιχα ορυχεία χρυσού και διαμαντιών στη Σιέρα Λεόνε ή αλλού στην Αφρική, όμως σαν τη Χαλκιδική δεν έχει», δηλώνει χαρακτηριστικά μεταλλωρύχος που όπως αναφέρει έχει να δει το φως της ημέρας από τη Δευτέρα. Ο 51χρονος εργάτης, λάτρης της φύσης και του δάσους, συνεχίζει: «φανταστείτε να σταματήσει η λειτουργία των μεταλλείων της Κασσάνδρας και να μας μεταθέσουν σε κάποιο από τα άλλα δύο ορυχεία χρυσού της χώρας, στο Κιλκίς ή στο Λόφο Περάματος στον Έβρο. Κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικά απάνθρωπο».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των διαμαρτυρόμενων κατοίκων και οργανώσεων, μετά και τη θέση αυτή των μεταλλωρύχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.