Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Επικών διαστάσεων φιάσκο της ΕΛΑΣ στις Σκουριές…



Aναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου η δίκη των τεσσάρων κατοίκων Χαλκιδικής (3 από τη Μ. Παναγία κι ένας από την Ιερισσό) που συνελήφθησαν μετά τη μεγάλη διαδήλωση της Κυριακής στις Σκουριές. Μεγάλος αριθμός κατοίκων, κυρίως από τη Μ. Παναγία, πήγαν το πρωί στο δικαστήριο του Πολυγύρου για να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους συμπολίτες τους. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες είναι οι εξής:
  • Δυο κατηγορούνται για “συμμετοχή σε συλλαλητήριο κατά των μεταλλείων”, χωρίς κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο. Σημειωτέον ότι δεν συνελήφθησαν στο χώρο του συλλαλητηρίου, αλλά στο Προσκύνημα της Μ. Παναγίας. Μέσα στο χωριό τους.
  • Ο τρίτος “έφερε μετ’αυτού αυτοσχέδια σφεντόνα και αλιευτικό μαχαίρι”.
  • Ο κάτοικος Ιερισσού δεν ήταν καν στο συλλαλητήριο διότι εργάζεται σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης! Συνελήφθη στο μπλόκο της Αστυνομίας στο ΣΜΑ Ιερισσού (περιοχή “Γύφτισσα”), την ώρα που επέστρεφε από τη δουλειά του το απόγευμα, διότι “έφερε μετ’αυτού πέτρες”. Δείτε και το βίντεο της σύλληψης όπου τα ΜΑΤ έχουν κάνει κλοιό γύρω από τον επικίνδυνο ύποπτο που τον έχουν πετάξει κάτω στην άσφαλτο, προφανώς για να “φυτέψουν” με τις ησυχία τους τις φονικές πέτρες


Αυτές οι κατηγορίες μεταφράστηκαν στο κατηγορητήριο σε “διατάραξη κοινής ειρήνης, στάση και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης (κατά περίπτωση)”. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατηγορία της “συμμετοχής σε συλλαλητήριο” δεν έχει ακουστεί στην Ελλάδα από την εποχή της Χούντας, αλλά ως γνωστόν… η Χούντα ΔΕΝ τελείωσε το ’73. Όσο για την εξειδίκευση του αδικήματος σε“συμμετοχή σε συλλαλητήριο εναντίον των μεταλλείων“, έχουμε σίγουρα μια πανελλήνια και πιθανότατα παγκόσμια πρωτιά. Aνοιχά και απροκάλυπτα πλέον ο εχθρός μιας ιδιωτικής επένδυσης βαφτίζεται “εχθρός του κράτους” και ποινικοποιείται η ίδια η διαμαρτυρία, ακόμα και χωρίς άλλες “αξιόποινες” πράξεις.

Ένδεκα άτομα προσήχθησαν την Κυριακή το απόγευμα στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου και μέχρι το βράδυ οι πληροφορίες έλεγαν ότι οι δέκα θα αφήνονταν ελεύθεροι και θα απαγγέλονταν κατηγορίες μόνο στον έναν (“τον αλητάμπουρα που κράταγε σφεντόνα”, κατά το τραγούδι). Την Δευτέρα το πρωί το σκηνικό άλλαξε, φορτώθηκαν απίθανες κατηγορίες σε άσχετα άτομα και τελικά αντί του ενός παραπέμφθηκαν σε δίκη τέσσερις κάτοικοι.

Οι δυνάμεις καταστολής υπέστησαν την Κυριακή ένα φιάσκο επικών διαστάσεων. Από το πρωί υπήρχαν 13 διμοιρίες ΜΑΤ στο Χοντρό Δέντρο και 4 στις Σκουριές, κλούβες στο Γομάτι και στη διασταύρωση των Πλανών. Άλλες 3 διμοιρίες ΜΑΤ “προστατεύαν” το Στρατώνι, γιατί πάλι κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι “θα πάμε να το κάψουμε”... όπως “κάψαμε” και το Δημαρχείο της Ιερισσού στις 5 Αυγούστου προφανώς.

Το κονβόι των αυτοκινήτων από την Ιερισσό όμως ακολούθησε άλλη πορεία και αντί να περάσει από τη διασταύρωση των Πλανών και να κατευθυνθεί προς Χοντρό Δέντρο, έστριψε από τη “Γύφτισσα” και πήρε τον κατά πολύ μακρύτερο δρόμο που οδηγεί στη θέση “Οξάρες” – εκεί όπου γιορτάζουμε την Πρωτομαγιάαπό το 2007. Βραχυκύκλωμα στην Αστυνομία…

Αφού απέτυχαν παταγωδώς να εμποδίσουν την πρόσβαση των πολιτών στο βουνό, άρχισε ο χημικός πόλεμος. Δακρυγόνα διασποράς, από αυτά που δεν χρησιμοποιούνται ούτε στις μεγάλες διαδηλώσεις της Αθήνας, με ειδικούς εκτοξευτήρες, έπεσαν σε απίστευτες ποσότητες. Οι πάνοπλοι ΜΑΤατζήδες έριχναν αδιακρίτως, πάνω στους ανθρώπους και πάνω στα ξερόχορτα του δάσους, προκαλώντας εγκαύματα και φωτιές.


Όταν έληξε το συλλαλητήριο και άρχισαν να κατεβαίνουν τα αυτοκίνητα, τα σαΐνια της ΕΛΑΣ έκαναν την πολύ απλή σκέψη ότι “αφού από το ΣΜΑ (Γύφτισσα) ανέβηκαν, από το ΣΜΑ θα κατεβούν”. Διπλό μπλόκο στήθηκε στη διασταύρωση του ΣΜΑ ενώ δυο ελικόπτερα της ΕΛΑΣ πετούσαν πάνω από την περιοχή για να διευκολύνουν την επιχείρηση σύλληψης των τρομοκρατών. Πάλι λάθος, νέο βραχυκύκλωμα στην ηγεσία των αστυνομικών δυνάμεων…

Από τη Γύφτισσα πέρασαν μόνο 2-3 αυτοκίνητα, το ένα εκ των οποίων με βουλευτές και το δεύτερο με συνεργείο δημοσιογράφων που νωρίτερα είχε δώσει απευθείας ανταπόκριση από τις Σκουριές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του Καναδά. Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έφυγε από το βουνό από άλλους δρόμους και η αστυνομία που περίμενε στο ΣΜΑ έμεινε με άδεια χέρια… Είχαν όμως εντολές να κάνουν συλλήψεις κι έτσι άρχισαν να μαζεύουν στην κυριολεξία όποιον έβρισκαν μπροστά τους… το νεαρό που γυρνούσε από τη δουλειά του και δεν ήτανε καν στις Σκουριές… Μεγαλοπαναγιώτες που απλά καθόταν στο Προσκύνημα… και άλλους που αναγκάστηκαν να τους αφήσουν ελεύθερους, αφού δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για να τους κρατήσουν.

“Θα ελεγχθούνε ΟΛΟΙ γιατί ο εμπρησμός είναι έγκλημα!” φώναζαν στο μπλόκο του ΣΜΑ οι αφηνιασμένοι ΜΑΤατζήδες που προφανώς είχαν εντολές να φορτώσουν σε κάποιον τις φωτιές που οι ίδιοι έβαλαν. Όμως ενοχοποιητικά στοιχεία δεν βρέθηκαν ενώ αντίθετα υπάρχουν πολλά βίντεο και φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι οι φωτιές άναψαν από τα δακρυγόνα και οι διαδηλωτές έτρεχαν να τις σβήσουν. Από την πλευρά της εταιρείας διακινείται ένα “βίντεο-ντοκουμέντο” (εδώ) που υποτίθεται ότι δείχνει “ρίψη βόμβας μολότωφ μέσα στο εργοτάξιο των Σκουριών”, μόνο που δε δείχνει τίποτα τέτοιο… Όμως οι εστίες φωτιάς στις παρακάτω φωτογραφίες σίγουρα δεν είναι από μολότωφ:



Αφού τελικά δεν κατάφεραν να κατηγορήσουν κανέναν για τον εμπρησμό, περάσαμε στη δίκη προθέσεων… “βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλες τριάντα τέσσερις βόμβες μολότωφ, τις οποίες απέκρυψαν άγνωστοι στο σημείο Κεραίες των Σκουριών Χαλκιδικής, με σκοπό να τις χρησιμοποιήσουν κατά των αστυνομικών δυνάμεων”, λέει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ. Κάτι μικροσκοπικές (thumbnail) αγνώστου προελεύσεως φωτογραφίες από κούτες με μολότωφ εμφανίστηκαν, πάλι στο μπλογκ της εταιρείας (εδώ). Μόνο που η πορεία δεν πέρασε ποτέ από το σημείο Κεραίες που ήταν αστυνομοκρατούμενο και βρίσκεται από τη μεριά του Χοντρού Δέντρου, πολλά χιλιόμετρα μακριά…

Η ΕΛΑΣ γελοιοποιήθηκε πλήρως, στήνοντας μια τεράστια επιχείρηση-φιέστα σα να κυνηγούσε το Μπιν Λάντεν για να βρει τελικά… μια σφεντόνα και δυο πέτρες. Η ΕΛΑΣ που πληρώνεται με το αίμα του Ελληνικού λαού, προστατεύει τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων/νταβατζήδων απέναντι στη θέληση της ίδιας της κοινωνίας. Και κάποιοι είναι τόσο ανόητοι που δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτον τον τρόπο βγάζουν ακόμα περισσότερο κόσμο στο δρόμο…

Την ερχόμενη Πέμπτη θα δικαστούν στον Πολύγυρο τέσσερις από εμάς που θα χρησιμοποιηθούν σαν εξιλαστήρια θύματα επειδή ο κ. Δένδιας θέλει να πατάξει την αντίδραση στα σχέδια των Μπόμπολα/Κούτρα/ELDORADO για τη Χαλκιδική.

Την Πέμπτη θα είμαστε όλοι εκεί για να δηλώσουμε ότι όλοι είμαστε ένοχοι του εγκλήματος της “συμμετοχής στο συλαλλητήριο ενάντια στα μεταλλεία”. Κι ας μας συλλάβουν όλους.

Οι φωτογραφίες είναι από την Πρωτοβουλία ενάντια στις Βλαπτικότητες (και μία από το @ypopto_mousi)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.