Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ορμύλια βροντοφώναξε: ΟΧΙ στα μεταλλεία χρυσούΠραγματοποιήθηκε χθές Τετάρτη, 12 Σεπτέμβρη, μεγάλη λαική συγκέντρωση στην πλατεία της Ορμύλιας με ομιλιτές τους καθηγητές της Ιατρικής και Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ (Α. Μπένο και Κ. Παναγιωτόπουλο) και τον Γάλλο Οικονομολόγο Φιλίπ Ζουρό, για το θέμα των επιπτώσεων από την μεταλλουργία χρυσού.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν εκατοντάδες κάτοικοι, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων. Μεταξύ αυτών ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Ορμύλιας κ. Τ. Σαραφίδης (που οργάνωσε και την εκδήλωση), οι επικεφαλής όλης της αντιπολίτευσης του Δήμου Πολυγύρου κ.κ. Κ. Μπογδάνος, Θ. Καπλάνης και Ν. Παρθενιώτης, καθώς και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής κ. Δ. Τζιρίτης, ο οποίος στην τοποθέτησή του, έκανε και την σημαντική δήλωση ότι είναι ενάντια στην εξόρυξη, όχι μόνον την επιφανειακή, αλλά και την υπόγεια.

Σημαντική ήταν επίσης και η τοποθέτηση της κ. Κ. Μάλαμα (Δημοτικής Συμβούλου του Δήμου Σιθωνίας) η οποία αναφέρθηκε και στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σιθωνίας που είπε ένα μεγάλο ΟΧΙ στα μεταλλεία χρυσού.

Στο τέλος της εκδήλωσης εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Εμείς οι κάτοικοι της Ορμύλιας και των γύρω αγροτικών χωριών της Χαλκιδικής, που μαζευτήκαμε απόψε, 12 Σεπτέμβρη 2012, στην πλατεία της Ορμύλιας και παρακολουθήσαμε τις ομιλίες των καθηγητών της Γεωπονικής και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις: στο περιβάλλον, στις αγροτικές καλλιέργειες, στον τουρισμό και στην υγεία των κατοίκων, από την μεταλλουργία χρυσού, διαπιστώνουμε ότι:
Ενώ η Πολιτεία γνωρίζει, από την παγκόσμια εμπειρία, για την καταστροφή και την ερήμωση που προκαλούν όμοιες μεταλλευτικές δραστηριότητες, η ως τώρα στάση της οδηγεί στο συμπέρασμα ότι:
  1. Δε λαμβάνει υπόψη τις αντιρρήσεις θεσμικών και επιστημονικών φορέων όπως: του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., του Πρυτανικού Συμβουλίου του Α.Π.Θ., του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ.α.
  2. Κωφεύει στις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.
  3. Ανέχεται την τραμπούκικη δράση της μεταλλευτικής επιχείρησης που, μαζί με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που της προσφέρει η Πολιτεία και τους «σεκιουριτάδες» που η ίδια πληρώνει κι ακόμα, εκμεταλλευόμενη την ανεργία και την ανέχεια των κατοίκων της περιοχής, προσλαμβάνει ανέργους χωρίς αντικείμενο εργασίας, για να ενισχύσει τον «στρατό» της, που τον στρέφει ενάντια στους κατοίκους που αντιδρούν.
  4. Καταπατεί τις επιταγές των άρθρων 24 και 106 του Συντάγματος,
και όλα αυτά
για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των χρυσοθήρων που το μοναδικό που τάζουν είναι χίλιες θέσεις εργασίας –στην πραγματικότητα θέσεις μελλοθανάτων- κι αυτές μόνο για ένδεκα χρόνια, όταν είναι γνωστό ότι θα καταστραφούν, για εκατοντάδες χρόνια, δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό και θα ερημωθεί ο τόπος.
Απαιτούμε
Να σταματήσουν άμεσα οι προεργασίες της μεταλλευτικής επιχείρησης και να ακυρωθεί η σύμβαση που παραχωρεί την εκμετάλλευση των μεταλλείων σ’ αυτή.
Δηλώνουμε ότι
Θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, το περιβάλλον, την υγεία και την ζωή μας και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε μπροστά στη βία των ΜΑΤ και των πληρωμένων προβοκατόρων της επιχείρησης.

Αναθέτουμε στον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας να στείλει το παρόν ψήφισμα σ’ όλους τους αρμόδιους, στα κόμματα και στον τύπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.