Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Η θέση της ΔΗΜ.ΑΡ για την εξόρυξη και την μεταλλουργία χρυσού στην Β. Χαλκιδική



Σε απάντηση της έρευνας που κάνετε για τις θέσεις των υποψηφίων βουλευτών του Νομού μας, σας στέλνουμε εν περιλήψει την θέση του κόμματός μας και των υποψηφίων βουλευτών μας.
ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Ευχαριστούμε και την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Χαλκιδικής για την ανταπόκριση.Ακολουθούν οι θέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ.:
Όπως επανειλημμένα και σε κάθε ευκαιρία έχουμε τοποθετηθεί επί του θέματος, σας γνωρίζουμε ότι το κόμμα μας είναι απολύτως αντίθετο στην εν λόγω δραστηριότητα διότι:

1. Η όλη παρέμβαση είναι τεράστιου μεγέθους για τα δεδομένα της περιοχής, η οποία έχει ήδη κακοπάθει περιβαλλοντικά από την μεταλλευτική δραστηριότητα (λίμνες αποβλήτων, όξινες απορροές, ρύπανση της θάλασσας, περιβαλλοντικά ατυχήματα).
2. Το όποιο οικονομικό όφελος, για την διάρκεια της δραστηριότητας (20-25 χρόνια κατά την ΜΠΕ), δεν αντισταθμίζει την τεράστια και ανεπανόρθωτη ζημιά που θα προκληθεί στην περιοχή. Η χώρα δεν εισπράττει ενοίκιο από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Οι δουλειές που θα χαθούν στις υπόλοιπες δραστηριότητες (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, κ.λ.π) θα είναι πολλαπλάσιες αυτών που θα δημιουργηθούν για τα 20 χρόνια.
3. Η περιοχή θα αλλάξει χαρακτήρα. Από αγροτοτουριστική θα γίνει βιομηχανική (σύμφωνα με την παραδοχή της ίδιας της ΜΠΕ της εταιρείας).
4. Υπάρχει πλήθος αναλυτικών και εμπεριστατωμένων γνωματεύσεων ανεξάρτητων επιτροπών και επιστημόνων που κρίνουν καταστροφική και απορριπτέα την εν λόγω δραστηριότητα. Ενδεικτικά αναφέρονται: [Επιτροπή Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., Τ.Ε.Ε. Τμήμα Κ.Μ., Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Διαμαντής Καραμούζης (Καθ. Γεωπονικής ΑΠΘ), Ζιάκας Θεοχάρης (Καθηγητής Δασολογίας ΑΠΘ), Σαράντης Δημητριάδης (Ομ. Καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ)].
5. Η περίφημη διαβούλευση δεν έγινε ποτέ.

Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε πως, σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την δική μας θέση, η τοπική κοινωνία έχει δικαίωμα, για ένα τόσο μεγάλο θέμα που αφορά το μέλλον της περιοχής, να αποφασίσει η ίδια με τοπικό δημοψήφισμα, αν θέλει την εν λόγω δραστηριότητα.

Οι υποψήφιοι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Νομού Χαλκιδικής:
Βασίλης Βασίλας.
Καραδήμος Θεολόγος.
Οφλίδης Σίμος.
Πάνος Ιωακείμ (Μάκης).
Χατζηπαναγιώτου Ρούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.