Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Πώς 300 από τους απολυμένους της TVX GOLD έγιναν μεγαλοσυνταξιούχοι του Ελληνικού ΔημοσίουΣκληρά εργαζόμενοι στο “πρόγραμμα επανακατάρτισης” απολυμένοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 10 Απριλίου. Ανακοίνωση του Βουλευτή Χαλκιδικής Ν.Δ. Γιώργου Βαγιωνά: “Πρέπει η Πολιτεία να σταθεί αρωγός στους 28 “υπογείτες”. Πρέπει να παρατείνει το “πρόγραμμα”μέχρι 13,5 μήνες για να συμπληρώσουν το χρόνο για σύνταξη, αφού η “Εταιρεία” δεν προσλαμβάνει μεταλλωρύχους στην ηλικία-μεταίχμιο των 50 ετών”.
Όταν πτώχευσε η TVX το 2003 οι 472 μεταλλωρύχοι που απασχολούσε απολύθηκαν. Τα απλήρωτα της TVX στους απολυμένους ήταν €17,8 εκατομμύρια και οι οφειλόμενες εισφορές στο Ι.Κ.Α. ήταν €2,2 εκατομμύρια. Με τις “συμβάσεις” του Χρήστου Πάχτα στις 12 Δεκεμβρίου 2003 που κυρώθηκαν με την τροπολογία του Ν.3220/28 Ιαν. 2004, χαρίστηκαν στην TVX τα οφειλόμενα στο Ι.Κ.Α. €2,2 εκατ. τα οποία τα πλήρωσε το Δημόσιο. Το Δημόσιο επίσης πλήρωσε τα €11,0 εκατομμύρια από τα €17,8 μεσω του τιμήματος των “Μεταλλείων Κασσάνδρας” που δεν εισέπραξε από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ αλλά πήγε κατευθείαν στην TVX!

O Χρήστος Πάχτας θα μπορούσε να είχε λύσει το πρόβλημα της εργασίας των απολυμένων μεταλλωρύχων, βάζοντας την υποχρέωση πρόσληψής τους σαν όρο της σύμβασης με την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Όμως ο τότε Υφυπουργός Οικονομικών προτίμησε να τα φορτώσει στην πλάτη του Ελληνικού λαού. Στη σύμβαση μεταβίβασης που κυρώθηκε με τον 3220/2004 δεν υπάρχει καμία τέτοια υποχρέωση ή δέσμευση: “Η Αγοράστρια υποχρεούται να προσλαμβάνει το αναγκαίο κάθε φορά προσωπικό μεταξύ του οποίου και πρώην απασχολούμενους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας”.

Με το “Πρόγραμμα Επανακατάρτισης” των απολυμένων της TVX που καταρτίσθηκε από τον Πάχτα, το Δημόσιο κατέβαλε €28,0 εκατομμύρια για να εισπράττουν €800/μήνα όσοι από τους 472 απολυμένους δεν προσληφθούν από τη νέα εταιρεία, και να εξοφλούνται επιπλέον όλες οι ασφαλιστικές τους εισφορές με ένσημα “βαρέα και ανθυγιεινά”. Το πρόγραμμα προβλεπόταν να έχει διάρκεια έξι (6) ετών, εντός των οποίων οι περισσότεροι θα συνταξιοδοτούνταν.

Από τους 472 απολυμένους, η νεα εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ προσέλαβε περί τους 70 απόλυτα απαραίτητους, λόγω ειδικότητας και εμπειρίας, με μέση ηλικία το 2004 τα 40 περίπου έτη. Από τους υπόλοιπους, 50 περίπου συμπλήρωσαν τα 52 τους χρόνια και συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στο 2004, ενώ άλλοι περίπου 50 δεν εντάχθηκαν ποτέ στο “Πρόγραμμα” επιλέγοντας να δουλέψουν παραγωγικά.

Οι περίπου 300 του “Προγράμματος” πληρώνονταν καθήμενοι στα καφενεία ή απασχολούμενοι σε extra μαύρη εργασία, για πρόσθετο εισόδημα που αποστερούνταν άνεργοι της περιοχής. Έπαιρναν μισθό αργοσχόλησης €800 πλέον τα ασφάλιστρα και πλέον τα βαρέα ένσημα στο ΙΚΑ για το ανθυγιεινό επάγγελμα του καφενόβιου. Όλα πληρωμένα από τους Έλληνες φορολογούμενους. Ποσοστό 3% επί των €28,0 εκατ. εισέπραττε και η ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. για το επίσης βαρύ έργο της καταγραφής των αργόσχολων του “Προγράμματος επανακατάρτισης στα καφενεία”. Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ εν τω μεταξύ προσέλαβε κι άλλο προσωπικό, αλλά όχι από τους παλιούς της TVX που είχαν μετατραπεί σε δημοσίους υπαλλήλους και τους πληρώναμε εμείς!

Το πρόγραμμα που έληγε το 2010 παρατάθηκε ήδη δύο φορές, μέχρι το 2012, για να προλάβουν να συνταξιοδοτηθούν και όσοι από τους απολυμένους δεν είχαν κλείσει τα απαιτούμενα 52 τους χρόνια και δεν είχαν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Τελικά μείναν οι 28 μεταλλωρύχοι, οι νεότεροι από τους 472 απολυμένους, που δεν τους προσέλαβε η Εταιρεία και που συμπληρώνουν την «μεταιχμιακή ηλικία» για συνταξιοδότηση “βαρέων και ανθυγιεινών” στο τέλος του 2013. Μετά από την φιλάνθρωπη παρέμβαση του Βουλευτή Βαγιωνά (εδώ), το εξαετές αρχικά πρόγραμμα θα φτάσει αισίως τα εννέα χρόνια ώστε να συνταξιοδοτηθούν οι πάντες.

Και έτσι τελικά, τους 300 από τους 472 απολυμένους της TVX δεν τους προσέλαβε μεν η εταιρεία, αλλά τους “ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ” και τους “ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕ” ο Έλληνας φορολογούμενος με βαρέα και ανθυγιεινά και συντάξεις άνω των 2000 ευρώ! Οι ευεργέτες τους Πάχτας και Βαγιωνάς μάζεψαν “ψηφαλάκια” εξυπηρετώντας την εκλογική τους πελατεία στην περιοχή. Πάρτυ με ξένα κόλλυβα, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να κάνουν, μη έχοντας καταλάβει τίποτα από τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία ΑΥΤΟΙ μας έφεραν.

ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ! Και ξαναψηφίστε τους…

1 σχόλιο:

 1. Δεν είναι τυχαίο οτι βούλιαξαν την Ελλάδα.
  Όταν οι πολιτικοί μοιράζουν λεφτά(του κράτους,των ταμείων κλπ)για πελατιακους λόγους(να πάρουν ψήφους) πως να μην βουλιάξουν τα ταμεία?
  Εκείνο που ίσως είναι χειρότερο από όλα είναι η περίσσια υποκρισία που τους χαρακτηρίζει ακόμη και τώρα!!!
  Πως μπορούν και μιλάν για την οικονομία της χώρας και την κατάντια των ταμείων?
  Όταν βγάζεις συνταξιούχους στα 40 και κατι τι περιμένεις?
  ΥΓ.Αλλους τους βγάζουν υψηλόμισθους συνταξιούχους απο τα 40 και άλλους τους μειώνουν την σύνταξη πείνας που παίρνουν στα 65,για να μην "βουλιάξουν" τα ταμεία....(ειναι καί "συντοπίτες μας")

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.