Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Η Siemens ζητά συγνώμη από την Ελλάδα για τα σκάνδαλα


Η Siemens ζητά συγνώμη από την Ελλάδα για τα σκάνδαλα
Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις «έκλεισε» η συμφωνία του Ελληνικού κράτους με την Γερμανική εταιρεία Siemens η οποία περιλαμβάνει αποζημίωση προς την Ελληνική πλευρά ύψους 200 εκατομμυρίων Ευρώ, αναπτυξιακά προγράμματα και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας. Παράλληλα ο Γερμανικός κολοσσός ζητά από την Ελλάδα συγνώμη για τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το « Βήμα» η συμφωνία «έκλεισε οριστικά» την Πέμπτη το βράδυ ενώ το τελικό κείμενο θα εγκριθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για να εισαχθεί στο υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο στο πρώτο κεφάλαιο η γερμανική εταιρεία ζητάει συγνώμη από το ελληνικό Δημόσιο για όσα δημιουργήθηκαν στα πλαίσια των δικογραφιών και κυρίως για την ανάρμοστη συμπεριφορά ενάντια στους κανόνες διαφάνειας αξιωματούχων της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δηλώνει ότι παρά την οικονομική κρίση της Ελλάδας πιστεύει ότι η χώρα θα ανακάμψει και καλεί «τους επενδυτές από όλο τον κόσμο να έρθουν και να στηρίξουν τη χώρα...» Δηλώνει ακόμη ότι θα στηρίξει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Δεσμεύεται επίσης πως θα ενισχύσει μέσα στο 2012 με 100 εκατ. ευρώ μετρητά την Siemens Ελλάδος, προκειμένου η εταιρεία, των 600 εργαζομένων, να ανακάμψει.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» η εταιρεία θα δώσει στη χώρα μας παροχή-αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ υπό μορφήν εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χρηματοδοτήσεις κρατικών φορέων ενάντια στη διαφθορά και 100 μεταπτυχιακές υποτροφίες σε γερμανικά πανεπιστήμια. Παράλληλα παραιτείται από απαιτήσεις 79.450.000 ευρώ από έργα σε νοσοκομεία, ΟΣΕ, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και άλλα. Δεσμεύεται, επίσης, για τη δημιουργία εργοστασίου στην Ελλάδα, που θα δώσει 700 νέες θέσεις εργασίας.

Το ελληνικό κράτος παραιτείται από αστικές απαιτήσεις, αλλά και διοικητικά πρόστιμα κατά της εταιρείας και στελεχών της και σε αυτή την παραίτηση περιλαμβάνονται και οι απαιτήσεις οργανισμών του ελληνικού Δημοσίου. Ρητώς αναφέρεται ότι παραιτείται και από τις απαιτήσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει από την πλευρά του ότι η εταιρεία είναι αξιόπιστη με την έννοια της ευρωπαϊκής εταιρείας, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την περαιτέρω συνεργασία των δυο πλευρών.

Δημιουργείται εποπτικό συμβούλιο για τη διαφάνεια από τρεις έλληνες και τρεις εκπροσώπους από τη γερμανική εταιρεία. Επικεφαλής θα είναι Έλληνας. Η συμφωνία, αν υπάρξουν διαφορές, θα κριθεί από το Διεθνές διαιτητικό Δικαστήριο στη Γενεύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.