Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Δημιουργήθηκε Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής ΓεωργίαςΣτη δημιουργία του Εναλλακτικού Σχολείου Οικολογικής Γεωργίας προχώρησαν βιοκαλλιεργητές, πολίτες και ειδικοί επιστήμονες, το οποίο θα πραγματοποιεί μαθήματα κάθε Κυριακή πρωί, σε 15ήμερη βάση, στο αγρόκτημα του Θεόδωρου Αρβανίτη, στις Αφίδνες (Κιούρκα) της Αττικής.

Τα μαθήματα θα είναι θεωρητικά και πρακτικά. Καθένα από αυτά, θα έχει συνολική διάρκεια πέντε ώρες. Στο σχολείο θα διδάξουν ανιδιοτελώς ειδικοί επιστήμονες με σημαντική εμπειρία και γνώσεις στο εκάστοτε διδακτικό πεδίο. 

O πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος θα ξεκινήσει το Μάρτιο και θα διαρκέσει δέκα Κυριακές.

Αναλυτικά η σχετική διακήρυξη έχει ως εξής:

Η οικολογική γεωργία- κτηνοτροφία έχει μία ιστορία 25 χρόνων στην χώρα μας. Η μέχρι σήμερα εξέλιξή της στηρίχθηκε κυρίως στην επιμονή, το μεράκι και το ενδιαφέρον ενός αρχικά μικρού αριθμού βιοκαλλιεργητών και γεωπόνων, ελάχιστων φορέων και ακόμα μικρότερου αριθμού καθηγητών πανεπιστημίου και εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο συμβατικός – βιομηχανικός τρόπος παραγωγής που είχε επικρατήσει το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα δεν ήταν αειφόρος. Αγκαλιάστηκε όμως από τον κόσμο.

Μόνο αν η οικολογική γεωργία κερδίσει το έδαφος που δικαιωματικά της ανήκει, θα οδηγηθούμε στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, στην διατήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και στην προάσπιση της υγείας μας. Παρόλα τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, η εδραίωση της οικολογικής γεωργίας εξακολουθεί να αποτελεί καίρια ανάγκη.

Η παραγωγή τεχνογνωσίας και η διάδοση της, είναι αναγκαία σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την οικολογική γεωργία και κτηνοτροφία, σε επαγγελματικό επίπεδο (βιοκαλλιεργητές, γεωτεχνικοί, ερευνητές, σύμβουλοι κ.α.), αλλά ακόμα και ως ερασιτέχνες που ενδιαφέρονται να παράγουν προϊόντα ποιοτικής διατροφής για τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Αναλάβαμε την πρωτοβουλία, με παρακίνηση του βιοκαλλιεργητή Θοδωρή Αρβανίτη, για την ίδρυση ενός φορέα που θα ενισχύσει και θα διαδώσει τις ιδέες και τις πρακτικές της οικολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.Για την επίτευξη αυτού του σκοπού πρωτεύοντα ρόλο θα διαδραματίσει η δημιουργία ενός Σχολείου για την Οικολογική Γεωργία, που θα προσφέρει μαθήματα «θεωρίας και πράξης» για την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου οικονομικά βιώσιμου αγροκτήματος.

Όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτή την διακήρυξη, έχοντας επίγνωση του αδιεξόδου στο οποίο οδηγεί ο συμβατικός τρόπος παραγωγής, προσφερόμαστε ανιδιοτελώς να συνδράμουμε στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, που θα έχει έδρα το Αγρόκτημα του Θοδωρή Αρβανίτη, όπου θα πραγματοποιούνται όλες οι δραστηριότητες του φορέα.
Σε όλα αυτά θέλουμε τη βοήθεια όσων ατόμων ή φορέων βλέπουν θετικά αυτή την προσπάθεια και σας καλούμε να συνεργαστείτε μαζί μας με όποιο τρόπο εσείς επιλέγετε.

Για περισσότερες πληροφορίες: Επισκεφθείτε το μπλογκ, δείτε το πρόγραμμα, αν θέλετε να παρακολουθήσετε δηλώστε συμμετοχή και (πάλι αν θέλετε) διαδώστε το:


Εδώ θα βρείτε το κτήμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.