Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ανήκουστο! Αποβλήθηκαν 68 μαθητές Λυκείου στο Κιλκίς, επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά της επικείμενης λειτουργίας μεταλλείων χρυσού στην περιοχή


Να αποβάλλει 68 μαθητές επειδή μετείχαν σε διαδήλωση αποφάσισε ο διευθυντής Λυκείου στο Κιλκίς. Το σκεπτικό της απόφασης

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του διευθυντή στο 2ο Γενικό Λύκειο Κιλκίς να αποβάλλει 68 μαθητές επειδή συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού της περιοχής.

Σε ανακοίνωσή του.....

ο ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς ζητά την άμεση ανάκληση των αποφάσεων και τη διατύπωση δημόσιας συγγνώμης του διευθυντή προς τους μαθητές.

“Τη στιγμή που απειλείται η ζωή μας και υποβαθμίζεται η ποιότητα της, είναι άκρως αντιπαιδαγωγικό να εγκαλούνται μαθητές λυκείου, γιατί την υπερασπίζονται.

Εξάλλου, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν πρέπει να περιορίζεται στα στενά πλαίσια του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να δημιουργούν ελεύθερους, ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες που θα υπερασπίζονται τα δικαιώματα τους”, επισημαίνεται.

ΕΛΜΕ: Καταδικάζουμε εξωθεσμικές παρεμβάσεις

Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κιλκίς καταδικάζει οποιαδήποτε εξωσχολική και εξωθεσμική παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των σχολείων από όπου και αν προέρχεται, τονίζοντας ότι η επιβολή ποινής σε μαθητές εμπίπτει στην εσωτερική λειτουργία της σχολικής μονάδας.

Το Δ/Σ της ΕΛΜΕ ν. Κιλκίς σε συνεδρίασή του την 01/03/2012 συζήτησε το ζήτημα που προέκυψε με την επιβολή ποινής σε μαθητές του 2ου ΓΕΛ Κιλκίς και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επιμέρους πτυχές του θέματος, αλλά και τις αδικαιολόγητες διαστάσεις που έλαβε αυτό εδώ και αρκετές μέρες και αφού συναντήθηκε με το διευθυντή του 2ου ΓΕΛ στις 5-3-2012, κατέληξε κατά πλειοψηφία στην παρακάτω τοποθέτηση:

α). Η επιβολή ποινής σε μαθητές εμπίπτει στην εσωτερική λειτουργία της σχολικής μονάδας, για την εύρυθμη λειτουργία της οποίας αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του σχολείου. Εφόσον οποιαδήποτε απόφαση, είτε του Συλλόγου Διδασκόντων, είτε της Διεύθυνσης του σχολείου, είναι σύννομη, δηλαδή προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, και ταυτόχρονα αποσκοπεί στην ηθική, πνευματική και πολιτική αγωγή των μαθητών και στην ομαλή σχολική ζωή, δεν αφήνονται σε κανέναν περιθώρια ούτε αμφισβήτησης, ούτε κριτικής

β). Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε εξωσχολική και εξωθεσμική παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των σχολείων, από όπου και αν προέρχεται. Η σχολική κοινότητα διέπεται από κανόνες και αρχές, για τη διασφάλιση των οποίων υπεύθυνοι είναι οι θεσμοθετημένοι εκπαιδευτικοί φορείς, δηλαδή ο Σύλλογος Διδασκόντων, η Διεύθυνση Σχολικής Μονάδας, η νομαρχιακή και περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, τα Μαθητικά Συμβούλια, οι κατά τόπους Ενώσεις και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης. Επιδοκιμάζουμε και αγωνιζόμαστε για το ανοικτό προς την κοινωνία σχολείο, το αντιλαμβανόμαστε και το ορίζουμε όμως ως ένα οργανωμένο και συντεταγμένο σύνολο που δεν “αντιδρά για την αντίδραση”, ούτε αναλώνεται σε μια στείρα πολιτικολογία, αλλά παρεμβαίνει συλλογικά, με γνώση και άποψη για τα φλέγοντα θέματα της κοινωνίας, αφού ενημερωθεί και αφού διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη και κριτικά ισχυρή άποψη

γ). Η σχολική κοινότητα δεν είναι χώρος κομματικής αντιπαράθεσης ούτε εξυπηρέτησης μικροκομματικών συμφερόντων, αλλά ένα υγιές υποσύνολο της κοινωνίας που διαθέτει όλους τους προβλεπόμενους θεσμικούς φορείς, ώστε να αντιμετωπίζει τα εσωτερικά της προβλήματα αυτόνομα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και της παιδαγωγικής ηθικής. Προβοκάτορες και πολιτικοί αριβίστες, ψηφοθήρες και δημαγωγοί δεν έχουν θέση στο χώρο του σχολείου και στη σχολική ζωή

δ). Όσον αφορά την αφορμή του συγκεκριμένου ζητήματος, δηλαδή το θέμα των μεταλλείων, η ΕΛΜΕ ν. Κιλκίς τοποθετήθηκε με προηγούμενο ψήφισμά της Γενικής Συνέλευσής της, στις 30/11/2011. Προσθέτουμε, ωστόσο, την ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση επί του ζητήματος, ώστε η αγωνία όλων μας, και ιδίως των μαθητών μας, δηλαδή των παιδιών μας, να εκφραστεί οργανωμένα και συλλογικά, και όχι μεμονωμένα, αποσπασματικά και επομένως αναποτελεσματικά.

Ελπίζουμε να γίνει αντιληπτή και σεβαστή από όλους η αυτονομία της σχολικής κοινότητας και στο μέλλον να μην επαναληφθούν ανάλογα παρεμβατικά φαινόμενα.

Την ανακοίνωση υπερψήφισαν 5 μέλη: Λοκοβίτης Μιχαήλ, Πολυχρονιάδης Γιώργος, Ρέμπας Μιχαήλ, Γεωργούσης Γιάννης και Παπουλίδης Ιάκωβος και καταψήφισαν 2 μέλη: Ξενέλης Γιώργος και Αγγίσταλη Κατερίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.