Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στις... χρωματιστές καλλιέργειες



Ευρύτατο πεδίο ανάπτυξης, που όμως δεν το έχουν εκμεταλλευτεί ακόμα οι Έλληνες αγρότες, ανοίγεται στην αξιοποίηση διαφόρων αγροτικών προϊόντων για την παραγωγή φυσικών χρωστικών ουσιών για τρόφιμα. Σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στις αναπτυγμένες αγορές, οι καταναλωτές θέλουν να καταναλώνουν τρόφιμα που θα έχουν «χρωματιστεί» με φυσικές ουσίες και όχι τεχνητές, όπως γινόταν κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια.

Η αρχή έγινε το 2006 όταν οι -τεχνητά- χρωματιστές καραμέλες Smarties αντικαταστάθηκαν στο σύνολό τους και πλέον κυκλοφορούν μόνο με φυσικής προέλευσης χρώματα.

Από τότε, το μερίδιο των φυσικών χρωμάτων αυξάνεται αλματωδώς, για να φτάνει περίπου στο 20% σήμερα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια βιομηχανία που να παράγει φυσικές χρωστικές ουσίες για τρόφιμα, αλλά «είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση διεθνώς, που οι Έλληνες αγρότες θα μπορούσαν να βρουν αγοραστές και στο εξωτερικό», μας λέει ο Βασίλης Ντουρτόγλου, καθηγητής ΤΕΙ και επιστημονικός σύμβουλος της ΒΙΟΡΥΛ, η οποία έχει εκπονήσει ερευνητικά προγράμματα στα φυσικά χρώματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ντουρτόγλου, τη μεγαλύτερη ζήτηση έχει το κόκκινο, η παραγωγή του οποίου μπορεί να γίνει, μεταξύ άλλων, από τρία προϊόντα: ­

Ιβίσκος, από τη μαλβιδίνη, που περιέχεται στον κάλυκα του λουλουδιού. Καλλιεργείται ευρέως στην Τζαμάικα και ευδοκιμεί στην Ελλάδα, αλλά προς το παρόν μόνο ως καλλωπιστικό φυτό. ­

Υποπροϊόντα οίνου (στέμφυλα), που περιέχουν ανθοκυανίνες. ­

Παντζάρια, που ήδη χρησιμοποιούνται από εταιρείες στη Δανία ως πρώτη ύλη για κόκκινο χρώμα.

Οι άλλες δύο μεγαλύτερες αγορές, μετά το κόκκινο χρώμα, είναι το κίτρινο και το πράσινο. Πιο δημοφιλής πηγή κίτρινου χρώματος είναι ο κουρκουμάς. Από τους στημόνες του λουλουδιού μπορεί να βγει η κίτρινη χρωστική ουσία. Ο κουρκουμάς είναι και η πρώτη ύλη για το κάρι. Σύμφωνα με τον κ. Ντουρτόγλου, μπορεί να ευδοκιμήσει ως καλλιέργεια και στην Ελλάδα, ενώ έχει ανάλογες απαιτήσεις με τον κρόκο.

Το πράσινο χρώμα «αντλείται» κυρίως από το σπανάκι, αλλά και τα υπόλοιπα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Το πρόβλημα είναι ότι απαιτεί πιο σύνθετη επεξεργασία, καθώς δεν είναι τόσο σταθερό το χρώμα της χλωροφύλλης, όπως στις παραπάνω περιπτώσεις.

Πιο σπάνιες χρωστικές ουσίες είναι το μπλε και το μωβ. Μάλιστα, επειδή η Nestle ΔΕΝ έβρισκε φυσικό μπλε χρώμα για τα Smarties αναγκάστηκε να τα αποσύρει πλήρως από την αγορά για 4 χρόνια. Το 2010 τα μπλε Smarties επέστρεψαν χρωματισμένα με το μπλε της cyanobacterium spirulina. Η καλύτερη πηγή του μωβ χρώματος είναι το κόκκινο (ή μωβ) λάχανο.

Πάντως, ο κ. Ντουρτόγλου εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθούν μικρές εταιρείες επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων με σκοπό την παραγωγή αρωμάτων και χρωμάτων για τα τρόφιμα, όπως συμβαίνει τώρα με την εμφάνιση νέων εργαστηρίων παραγωγής αιθέριων ελαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.