Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Σκάνδαλο Πόρτο Καρράς: Νέα προκλητική φωτογραφική διάταξη


Ο χαλκιδικιώτης υφυπουργός Γεωργίας Γ. Δριβελέγκας με μια αντισυνταγματική διάταξη ανοίγει το δρόμο στην εταιρία του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ (συμφερόντων Κ. Στέγγου) να χτίσει 585 πολυτελέστατες βίλες σε δάσος 17.630 στρεμμάτων. Η διάταξη αυτή είναι το άρθρο 29 ενός νομοσχεδίου που την προηγούμενη Τετάρτη ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωσή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και αφορά τα ακίνητα που διαχειρίζεται το υπουργείο Γεωργίας.

Ο Γ. Δριβελέγκας δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να νομοθετεί για τα δάση, γιατί η αρμοδιότητα έχει περάσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Αυτό δεν το επισημαίνουμε επειδή πιστεύουμε ότι θα είχε καλύτερη μεταχείριση το δάσος του Μαρμαρά από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά γιατί η σπουδή του Γ. Δριβελέγκα «βρομάει» από μόνη της. Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στο περιεχόμενο του άρθρου 29 και θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για μια......


κοινή συνέντευξη του Γ. Δριβελέγκα με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η εισαγωγή της συγκεκριμένης διάταξης έγινε εν πλήρη συνειδήσει για τις καταστροφικές επιπτώσεις της σε ένα δάσος 17.630 στρεμμάτων.

Πυρήνας του διαχρονικού σκανδάλου του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ είναι ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης των 17.630 στρεμμάτων, που επί χούντας, με αποικιοκρατικού χαρακτήρα σύμβαση, επιτράπηκε στον Καρρά να την «αναπτύξει» τουριστικά, γεωργικά, βιομηχανικά. Ο αποχαρακτηρισμός της δασικής αυτής έκτασης έληξε στις 24 Οκτώβρη του 1987.

Ομως, ο μετέπειτα και μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης του ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Κ. Στέγγος πίεζε συνεχώς τις δασικές υπηρεσίες και τους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στον αποχαρακτηρισμό της έκτασης. Το Δ’ Τμήμα του ΝΣΚ, τον Απρίλη του 2003, ύστερα από ερώτημα που είχε υποβάλει ο ιθύνων νους του δασοκτόνου νόμου 3208/2003 Β. Γιωτάκης, εξέδωσε την ομόφωνη Γνωμοδότηση 164, με την οποία «κλείδωσε» το δασικό χαρακτήρα των 17.630 στρεμμάτων. Αυτό θορύβησε την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, που το Γενάρη του 2004 φήφισε την περιβόητη (ν)τροπολογία του πρώην υπουργού Οικονομικών Χ. Πάχτα, που την είχαν εισαγάγει 11 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Μετά από πέντε χρόνια, το 2008, επί κυβέρνησης ΝΔ, επανέρχεται ο Κ. Στέγγος και εντείνει τις πιέσεις του στις δασικές υπηρεσίες και σε μεγαλοστελέχη του υπουργείου Γεωργίας, να προχωρήσουν σε αποχαρακτηρισμό της έκτασης των 17.630 στρεμμάτων με Πράξη Χαρακτηρισμού της πλάκας. Αποκαλύψαμε τότε όλο το παρασκήνιο και αναγκάσαμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μη τολμήσουν να συνεργήσουν στην παράνομη απαίτηση του Κ. Στέγγου και να αποχαρακτηρίσουν το δάσος των 17.630 στρεμμάτων.

Το 2009 βγαίνει μια απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία δασικές εκτάσεις και δάση που έχουν ξεχερσωθεί πριν τον Ιούνη του 1975 (που ψηφίστηκε το σύνταγμα του ‘75), μετά από «νόμιμες» αποφάσεις της Διοίκησης, χάνουν το δασικό τους χαρακτήρα εφόσον η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη συνέχεια είναι μη αναστρέψιμη. Τότε, η πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αρχ. Τσακιστράκη (πολιτικά ΝΔ) πίεσε πάλι τον πρώην δασάρχη Πολυγύρου να αποχαρακτηρίσει το Δάσος του Μαρμαρά, αξιοποιώντας αυτή την απόφαση. Και πάλι τότε, χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας, υποχρεώσαμε τον δασάρχη να μη τολμήσει ν’ αποχαρακτηρίσει την έκταση, γιατί η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην περίπτωση του δάσους των 17.630 στρεμμάτων, για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί δεν έχει δημιουργηθεί καμία μη αναστρέψιμη κατάσταση και, δεύτερον, γιατί με την αποικιοκρατική σύμβαση που είχε υπογράψει ο Καρράς με τη φασιστική δικτατορία δεν προβλεπόταν η κατασκευή 585 βιλών. Επίσης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες των κεντρικών υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Περιβάλλοντος, που είχαν ερωτηθεί από τον πρώην δασάρχη, του είχαν πει ότι είναι παράνομη οποιαδήποτε πράξη χαρακτηρισμού με την οποία θα αποχαρακτηριζόταν η έκταση.

Ο χαλκιδικιώτης νυν υφυπουργός Γεωργίας Ι. Δριβελέγκας, τον Ιούλη του 2009 (ήταν αντιπολιτευόμενος βουλευτής τότε), μαζί με άλλους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε τις κινήσεις της Αρχ. Τσακιστράκη ν’ αποχαρακτηρίσει την έκταση των 17.630 στρεμμάτων. Τώρα, όμως, ξέχασε αυτή τη σωστή (αν και δημαγωγική) καταγγελία και με το άρθρο 29 του εν λόγω νομοσχέδιου εισάγει αντισυνταγματική διάταξη, με την οποία αποχαρακτηρίζει την έκταση και ανοίγει το δρόμο στον Κ. Στέγγο να κατασκευάσει τις 585 βίλες.

Την άνοιξη του 2011, ο προϊστάμενος του αρμόδιου τμήματος της Πολεοδομίας Χαλκιδικής, που εκδίδει τις οικοδομικές άδειες, Μ. Τοτικίδης, εκδίδει ως καθ’ ύλην αρμόδιος απόφαση με την οποία ανακαλεί την άδεια 199/2010 με την οποία ο Κ. Στέγγος ετοιμαζόταν να χτίσει τις 585 βίλες. Η ανακλητική απόφαση της Πολεοδομίας Χαλκιδικής κατά της άδειας 99/2010 δεν διήρκησε για πολύ, γιατί ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θ. Σιώκος ανακάλεσε την ανακλητική απόφαση της Πολεοδομίας, στις 25 Αυγούστου του 2011. Η απόφαση αυτή του Θ. Σιώκου είναι παντελώς παράνομη και εκδόθηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Κ. Στέγγου (εμείς αποκαλύψαμε και αυτή την παράνομη ενέργεια).

Την 1η Νοέμβρη του 2011, ο δήμαρχος Πολυγύρου, Ζωγράφος, προκειμένου «να ξεπλύνει τη ντροπή του», γιατί συνέβαλε καίρια τον Αύγουστο του 2011 να εκδοθεί η παράνομη άδεια 199/2010, έδωσε εντολή στο νομικό του σύμβουλο να υποβάλει ένσταση στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του νόμου 3463/2006 της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης. Η επιτροπή αυτή, σε συνεδρίασή της τέλη Δεκέμβρη-αρχές Γενάρη, εξέδωσε απόφαση με την οποία δικαιώνει όχι το δήμο Πολυγύρου, αλλά το συγκρότημα του Στέγγου. Η απόφαση αυτή δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, ενώ την περιμένει ο νομικός σύμβουλος του Δήμου προκειμένου να κάνει προσφυγή στο ΣτΕ.

Καπάκι στην απόφαση της Ειδικής Επιτροπής έρχεται ο Γ. Δριβελέγκας, αυτός που ως αντιπολιτευόμενος βουλευτής κατήγγειλε τις ενέργειες της Αρχ. Τσακιστράκη το 2009, και εισάγει, αν και αναρμόδιος, την αντισυνταγματική και συνάμα αντιδασική διάταξη με την οποία αποχαρακτηρίζει το δάσος των 17.630 στρεμμάτων. Το κάνει χρησιμοποιώντας τα επιχειρήματα της Αρχ. Τσακιστράκη ότι το δάσος αυτό ξεχερσώθηκε πριν την ψήφιση του συντάγματος του 1975 με νόμιμες αποφάσεις της διοίκησης.

Με την παρ. 1 του άρθρου 29 ο χαλκιδικιώτης υφυπουργός καρφώνεται ότι ενδιαφέρεται βασικά για το δάσος των 17.630 στρεμμάτων, ένα εξαίρετο φιλέτο από το οποίο το συγκρότημα του Κ. Στέγγου θα βγάλει τεράστια κέρδη. Πρώτον, γιατί δεν προβλέπεται χωροταξικός ή πολεοδομικός σχεδιασμός για τα δάση (όπως προβλέπει η διάταξη Δριβελέγκα) και δεύτερον επειδή τα ξεχερσώματα του δάσους αυτού δεν είναι σύννομα. Εμείς επικοινωνήσαμε με τον Γ. Δριβελέγκα και του τονίσαμε ότι η απόπειρά του να αποχαρακτηρίσει το δάσος του Μαρμαρά θα πέσει στο κενό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.