Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ομόφωνο ΟΧΙ στα μεταλλεία από το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς


«Σήμερα περιμέναμε ν` ακούσουμε το μεγάλο ελπιδοφόρο ΟΧΙ στα μεταλλεία, αλλά ακούσαμε το ακόμα πιο μεγάλο ΝΑΙ στη ενότητα της τοπικής κοινωνίας. Αν θέλουν να μαυρίσουν τη ζωή μας με τα μεταλλεία τους, να ξέρουν ότι θα πρέπει πρώτα να περάσουν πάνω απ` τα μαύρα ράσα μας». Το είπε στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς ο πατήρ-Επιφάνιος. Κι αυτή ήταν η τελευταία, καταλυτική όσο και λακωνική τοποθέτηση, που χαρακτήρισε με τον καλύτερο τρόπο την αποφασιστικότητα της τοπικής κοινωνίας να πει το δικό της «ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ»!

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς είπε απόψε ένα ομόφωνο «όχι» στα μεταλλεία. Η απόφαση πάρθηκε πριν λίγο, μόνο που στο τέλος ακριβώς της συνεδρίασης η ομοφωνία έμεινε μονάχα σ` αυτό το »όχι», χωρίς να επεκταθεί και στο σκεπτικό της τεκμηρίωσής του.

Αιτία για αυτήν την ανέλπιστη διαφωνία που προέκυψε στο κλείσιμο, ήταν η άρνηση της πλειοψηφίας να δεχτεί έστω και την παραμικρή προσθήκη στο κείμενο τεκμηρίωσης, που η ίδια είχε προτείνει εξ` αρχής με τη μορφή ψηφίσματος. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Δ. Τερζίδης πρότεινε να χρησιμοποιηθεί το κείμενο της πλειοψηφίας ως τεκμηρίωση για το «όχι», αφού ταυτόχρονα γίνουν και κάποιες συμπληρωματικές προσθήκες απ` τη μειοψηφία. Κάτι που τελικά δεν δέχτηκαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, μετά από σχετική πρόταση του δημαρχεύοντος, Π. Κολότσιου.

Κι όμως, η συνεδρίαση που κράτησε περισσότερες από τέσσερις ώρες, ξεκίνησε με τις καλύτερες προυποθέσεις. Με τον κ. Κολότσιο και τους επικεφαλείς των παρατάξεων της μειοψηφίας, Δ. Τερζίδη, Ν. Αφεντουλίδη και Γ. Φαχουρίδη, να προτάσσουν το «όχι» τους και να γίνεται δεκτό με χειροκροτήματα εκ μέρους των δεκάδων πολιτών του Κιλκίς, που γέμισαν και πάλι ασφυκτικά την αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου. Το ίδιο, βέβαια, συνέβη και με τις τοποθετήσεις όλων των συμβούλων που παρενέβησαν στην συζήτηση.

Θερμή ανταπόκριση έτυχε, όμως, κι η τοποθέτηση του παρόντος στη συνεδρίαση περιφερειακού συμβούλου και πρώην ευρωβουλευτή,Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο οποίος συνεχάρει το Δ.Σ. για την απόφασή του, εκφράζοντας και τις δικές του αντιρρήσεις στα μεταλλεία.

Ο κ. Κολότσιος, τονίζοντας ότι η ενημέρωση απ` το Υπουργείο καθυστέρησε, έκανε λόγο για αναπάντητα ερωτήματα, αμφισβήτηση για την αξιοπιστία του Υπουργείου και για παραπλανητικές διαβεβαιώσεις περί άγονου διαγωνισμού την ώρα που το θέμα στέλνεται στη Βουλή.

Ο κ. Τερζίδης, αφού εγκάλεσε την Δημοτική Αρχή για καθυστέρηση, ζήτησε απ` το Υπουργείο να κηρύξη άγονο των διαγωνισμό, προτείνοντας ταυτόχρονα την παρουσία εκπροσώπων της Δημ. Αρχής στη συζήτηση που θα γίνει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Ο κ. Αφεντουλίδης, αφού καταλόγησε κι αυτός ευθύνες στον δήμο γι` αργοπορημένη αντίδραση, αναφέρθηκε στις αρνητικές πλευρές των εξορυκτικώνδραστηριοτήτων για την τοπική κοινωνία. Ανάλογη κριτική άσκησε κι Γ. Φαχουρίδης, κάνοντας λόγο για καταστροφικές δραστηριότητες από επιφανειακές ή άλλες εξορύξεις.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν και οι σύμβουλοι Μ. Αναστασιάδης, Β. Καραμπίδης, Στ. Μάλγαρης, Γ. Κωνσταντινίδης, Τ. Αμανατίδης, Φ. Ρωμανίδης, Μ. Ηλιάδης, Λ. Παζαρτζικλής, Δ. Κυριακίδης και Θ. Παπαδοπούλου.

Επίσης, τον λόγο πήραν, ο εκπρόσωπος του Μετώπου, Άγγελος Αραμπατζής, ο πρόεδρος του Τοπ. Συμβουλίου Τερπύλλου, Τ. Σημαιοφορίδης, ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητήριου Κιλκίς, Πέτρος Φούρας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γερακαριού,Κ. Ξανθόπουλος, ο εκπρόσωπος των Οικολόγων-Πράσινων Κ. Μακεδονίας, Οδ. Χιλιτίδης κι ο γραμματέας της ΝΕ Κιλκίς του ΣΥΝ, Λάζ.. Φυσικά όλοι τάχθηκαν εναντίον των μεταλλείων, προτείνοντας ταυτόχρονα την ανάλυψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών εκ μέρους του δήμου, με στόχο την αποτροπή του ενδεχομένου να λειτουργήσουν μεταλλεία στο Κιλκίς.

Αναδημοσίευση http://antigoldgreece.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.