Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Kύριοι “Πολίτες Αριστοτέλη”, πριν ξαναβγείτε… συνεννοηθείτε με το ΥΠΕΚΑ για τη μεταλλουργία και τις ανύπαρκτες άδειες


Φωτό: η “χρυσή επένδυση” αδειοδοτήθηκε και είναι έτοιμη να απογειωθεί!

Ο Πολίτες (του Δημάρχου) Αριστοτέλη και οι μηχανικοί της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ (ή European Goldfields ή Eldorado Gold) είναι αυτονόητο ότι οφείλουν να συμπλέουν με την Εταιρεία και να προβάλουν ως θέσφατα τα όσα το Επενδυτικό Σχέδιο και οι μελέτες της Εταιρείας τους περιγράφουν. Κατά τη λαϊκή έκφραση“το ζωντανό δεν δαγκώνει το χέρι που το ταΐζει”. Είναι επίσης αναμενόμενο να επιχειρούν την απαξίωση όλων όσων ασκούν κριτική ή αντικρούουν τεκμηριωμένα τις μελέτες της εταιρείας. Είναι όμως επιεικώς αδόκιμο για μηχανικούς, ένα “ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ” να εξελίσσεται σε λιβελλογράφημα κατά συναδέλφων και κατά του κύρους του κορυφαίου θεσμικού φορέα όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών της Ελλάδας και Τεχνικού Συμβούλου του Κράτους. Kαι φυσικά δεν μπορεί να αξιώνει απάντησης.

ΚΥΡΙΟΙ “ΠΟΛΙΤΕΣ”, ΠΡΙΝ ΞΑΝΑΒΓΕΙΤΕ, ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΕΙΤΕ με την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΚΑ η οποία εγγράφως και υπεύθυνα αναφέρεται αναλυτικά στην εντελώς πρωτότυπη σε παγκόσμιο επίπεδο μέθοδο μεταλλουργίας χρυσού που θέλει η Εταιρεία σας να δοκιμάσει στη Χαλκιδική. Και ρωτήστε την Εταιρεία σας αν έχει όλες τις απαραίτητες άδειες.

Διαβάστε εδώ σε μορφή PDF το έγγραφο της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου – Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ και τη δική μας ανάλυση του περιεχομένου του. Αφού το μελετήσετε και συνεννοηθείτε με το ΥΠΕΚΑ και την Εταιρεία σας για το τι θα πείτε, ξαναβγείτε, εσείς οι “Πολίτες” και οι μηχανικοί της εταιρείας να μιλήσουμε δημόσια, όπου επιλέξετε και σε όποιο χρόνο σας βολεύει.

Ο Σαράντης Δημητριάδης, ο Τόλης Παπαγεωργίου, ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, ο Θεοχάρης Ζάγκας σας περιμένουμε!

Δεν έχει αδειοδοτηθεί, ούτε μπορεί να αδειοδοτηθεί η επένδυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, βεβαιώνει το ΥΠΕΚΑ

Την “έναρξη εργασιών υλοποίησης της επένδυσης, όπως αδειοδοτήθηκε με την ΚΥΑ 201745/2011…” ανακοίνωσε στην 9 Δεκεμβρίου 2011 η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Όμως από τον συντάκτη της ανακοίνωσης – που είχε προφανή στόχο να ανεβούν οι μετοχές της European Goldfields εν’οψει των διαπραγματεύσεων που είχε εκείνη την εποχή με την Eldorado Gold – διέφυγε η “λεπτομέρεια” ότι η ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από μόνη της δεν συνιστά αδειοδότηση…

Η αδειοδότηση, πέραν της αντίστοιχης περιβαλλοντικής, της λειτουργίας όλων των μεταλλείων, των συνοδών αυτών έργων και εγκαταστάσεων, αποτελεί σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα (Ν.210/1978) αρμοδιότητα της Υπηρεσίας μας.

Αυτό επισημαίνει η “Γενική Δ/νση Φυσικού Πλούτου-Δ/νση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών” στο Δ8-Α/Φ.7.49.13/22343/3949/02.12.2010 έγγραφο της προς την Γεν. Δ/νση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ που κοινοποιήθηκε στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, με θέμα “Παρατηρήσεις επί των ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για την Επένδυση της στα “Μεταλλεία Κασσάνδρας”. Και συνεχίζει:

Η παρούσα περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί την πρώτη και βασικήδεσμευτική συνιστώσα υλοποίησης της σύμβασης. Για την υλοποίηση της επένδυσης πρέπει να είναι εναρμονισμένα και πλήρως ταυτόσημα το Επενδυτικό σχέδιο και οι λοιπές μελέτες. Το Επενδυτικό Σχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στην Υπηρεσία μας στις 27.01.2006 δεν έχει ακόμη εγκριθεί επειδή προηγείται η παρούσα περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΚΥΑ).

To Επενδυτικό Σχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια, η ΚΥΑ έχει εκδοθεί εδώ και έξι ολόκληρους μήνες και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η Έγκριση του! Δεν έχει ακόμα εγκριθεί ούτε η Τεχνική Μελέτη (ΤΜ) του άρθρου 4 του ΚΜΛΕ (Κώδικας Μεταλλευτικών – Λατομικών Έργων )που αποτελεί την δεύτερη απαραίτητη συνιστώσα της αδειοδότησης .

Tο γενικό συμπέρασμα είναι ότι αδειοδότηση της επένδυσης δεν υπάρχει και με το συγκεκριμένο Επενδυτικό Σχέδιο και την παρούσα ΜΠΕ δεν μπορεί να υπάρξει. Σε ότι αφορά τα τεχνικά ζητήματα, το περιεχόμενο του εγγράφου της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ επιβεβαιώνει κατά κεραίαν το ΠΟΡΙΣΜΑ του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την επίμαχη ΜΠΕ ενώ πετάει στα σκουπίδια το “ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ”- λίβελλο με το οποίο οι υπάλληλοι, τεχνικοί της ΕΧ επιχείρησαν να το αποδυναμώσουν και να διασύρουν το ΤΕΕ.

Α.1 Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Στρατωνίου (MEΣ)

Στο ΠΟΡΙΣΜΑ του ΤΕΕ γίνεται ειδική επισήμανση της ποσότητας κυανίου (NaCN) που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού των ΜΕΣ και των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας (ΜΕΟ) για την καταβύθιση των πυριτών και του σφαλερίτη, και των κινδύνων που εγκυμονεί για το περιβάλλον. Αντίθετα οι υπάλληλοι της ΕΧ αναφέρονται στο κυάνιο του εμπλουτισμού σαν να πρόκειται για αλάτι φαγητού.

Η Γενική Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου ζητά από την ΕΧ:
1. Με χρονοδιάγραμμα όχι πέραν του ενός έτους να προβλεφθεί ηαντικατάσταση του μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενου NaNC στις εγκαταστάσεις των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Στρατωνίου και Ολυμπιάδας με διαφορετικά καταβυθιστικά, όπως θειώδες νάτριο, υδροθειώδες νάτριο.
2. Η παρούσα μελέτη να εναρμονιστεί με τους ισχύοντες ειδικούς όρους της “Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης” του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών με το ΑΠ.Δ8.Α/Φ7.49.13/16547/07.09.2005 ή και εναλλακτικά να τεκμηριωθεί επιστημονικά και πρακτικά (από τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα) η οποιαδήποτε απόκλιση.

Υπενθυμίζουμε ότι η Απόφαση Έγκρισης Τεχνικής Μελέτης του μεταλλείου Μαύρων Πετρών επιβάλλει:


1. Να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα του επιλεγέντος μηχανήματος μηχανικής εκσκαφής (RH) με δοκιμαστική λειτουργία επί τόπου του έργου.Σε περίπτωση αποτυχίας να επιλεγεί άλλο καταλληλότερο μηχάνημα. 
2. Η χρήση εκρηκτικών υλών στην κάθε μορφή εξόρυξης εντός των ορίων του οικισμού και πέραν αυτού εντός περιμετρικής ζώνης 100m να περιορισθεί κάτω από το 30% του συνολικού εξορυσσόμενου μεταλλεύματος και πετρώματος σε μηνιαία βάση και να πραγματοποιηθεί μόνον όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξόρυξης.
3. Να συμπληρωθεί η επεξεργασία του μεταλλεύματος στο εργοστάσιο εμπλουτισμού με τη συνέχιση της διεργασίας της επίπλευσης στο στάδιο του διαχωρισμού του αρσενο-σιδηροπυρίτη (με 4,0gr/t χρυσό & 3,0% αρσενικό) από το τέλμα για μελλοντική αξιοποίηση. Η διαδικασία διαχείρισης των υπαρχόντων αποβλήτων εμπλουτισμού, στο Σεβαλιέ και Καρακόλι ,και προέρχονται από την επεξεργασία του μεταλλεύματος των Μαύρων Πετρών, να τροποποιηθεί ώστε να μην αποκλείεται η δυνατότητα μελλοντικής επεξεργασίας του προς διαχωρισμό του Αρσενο-Σιδηροπυρίτη (ότι εγκρίθηκε ήδη με την ΚΥΑ 201745/2011 για τα απόβλητα του τέλματος των Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας). Τα τέλματα εμπλουτισμού και τα υπολείμματα εξουδετέρωσης από την επεξεργασία των νερών να αποτίθενται σε διακεκριμένους χώρους”.

Τίποτα απ’ όσα απαιτεί η Υπηρεσία δεν έχει προβλεφθεί στην ΜΠΕ και φυσικά δεν έχει θεσμοθετηθεί με την ΚΥΑ! Αντίθετα:
Στον εμπλουτισμό των ΜΕΣ και ΜΕΟ προβλέπεται χρήση NaCN.
Η μέθοδος εκμετάλλευσης στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών (ΜΠΕ σελ. 5.2-8) είναι η “ανερχόμενη μέθοδος εναλλασσόμενων κοπών και λιθογομώσεων”, αποκλειστικά με χρήση εκρηκτικών. Το μηχάνημα RH δεν δούλεψε ποτέ μέχρι σήμερα από το 2005 και δεν θα δουλέψει ποτέ μέχρι την εξόφληση του κοιτάσματος. Η εκμετάλλευση του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών όπως γίνεται σήμερα είναι παράνομη, γιατί γίνεται κατά παράβαση των όρων της εγκεκριμένης Τεχνικής Μελέτης και της διετούς παράτασης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που δόθηκε το 2010.
Δεν γίνεται διαχωρισμός του αρσενο-σιδηροπυρίτη. Τα απόβλητα πέφτουν όλα στους χώρους Σεβαλιέ και Καρακόλι και χρησιμοποιούνται στη Λιθογόμωση με το συνολικό αρσενο-σιδηροπυρίτη, με το χρυσό και κυρίως με το 12%% του αρσενικού που περιέχουν!
Α.2 Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών (ΜΕΣΚ)

1. Η δυναμικότητα παραγωγής της επιφανειακής εξόρυξης των 8 εκατ. τόνων μεταλλεύματος και η αντίστοιχη εξόρυξη των 4 εκατ. τόνων της υπόγειας εξόρυξης ανά έτος, κρίνονται υπερβολικά μεγάλες και ουσιαστικά ανέφικτες σε σύγκριση με τα Ελληνικά δεδομένα, αλλά και τα διεθνή για ανάλογου μεγέθους μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Αντίθετα η δυναμικότητα της μεταλλουργίας κρίνεται ως υπερβολικά μικρή ως προς την τροφοδοσία συμπυκνώματος Χαλκού από το υπόψη μεταλλείο.
2. Ο σχεδιασμός της υπαίθριας εκμετάλλευσης των Σκουριών (διαμέτρου 700m, σε βάθος 220m και επιφάνεια 393 στρεμ.) είναιπροβληματικός λόγω του μεγάλου όγκου του σχηματιζόμενου κρατήρα, αλλά και της ανάγκης εξεύρεσης μεγάλου χώρου απόθεσης των αγόνων υλικών, έστω και προσωρινά για 8 χρόνια.

Με τις αναθεωρημένες από την EUROPEAN GOLDIEFLDS τιμές βάσης του χρυσού από US $ 425/ουγγιά σε $1.000/ουγγιά του χαλκού από US $1,1 /lb σε $2/lb, οι ποσότητες του εξορυκτέου κοιτάσματος πολλαπλασιάζονται, οι διαστάσεις του ανοικτού ορύγματος μεγεθύνονται εκρηκτικά και όσα παρατηρεί η αρμόδια Υπηρεσία επιδεινώνονται! Eίναι βέβαιο δε ότι θα ακολουθήσει και νέα σημαντική προς τα επάνω αναθεώρηση δεδομένου ότι η τιμή του χρυσού βρίσκεται σήμερα στα περίπου $1.600/ουγγιά, δηλαδή 60% ψηλότερα από τις “αναθεωρημένες” τιμές βάσης της εταιρείας.

Α.3 Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας (ΜΕΟ)

Τα τέλματα περιέχουν χρυσοφόρο αρσενο-σιδηροπυρίτη. Το προϊόν εμπλουτισμού των εν λόγω τελμάτων μπορεί να αποτελέσει τροφοδοσία του νέου εργοστασίου Μεταλλουργίας Χρυσού. Έτσι θα επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, θα παραχθεί τελικό προϊόν (χρυσός, άργυρος ) υψηλής προστιθέμενης αξίας, θα επιταχυνθεί η ενεργοποίηση της μεταλλουργίας χρυσού και το κυριότερο θα ικανοποιηθεί το Δημόσιο συμφέρον κατά τις διατάξεις του άρθρου 85 του ΜΚ.

Κατά την ΜΠΕ και την ΚΥΑ, κατά τα τρία πρώτα χρόνια της επένδυσης η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ θα παράγει από το τέλμα της Ολυμπιάδας 339.810 t συμπυκνώματος με 227.000 ουγγιές χρυσού και 1.435.000 ουγγιές αργύρου, το οποίο θα πουλήσει αμέσως για να εισπράξει 200 εκατ. “για την χρηματοδότηση της Επένδυσης” όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η EUROPΕAN GOLDFIELDS.

Α.4 Νέες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Μεταλλεύματος και Απόθεσης Αποβλήτων Μαντέμ Λάκκου

Εδώ διαπιστώνεται πλήρης συμφωνία της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ με το ΠΟΡΙΣΜΑ του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στο μείζον για το Επενδυτικό Σχέδιο ζήτημα της μονάδας Flash Smelting για την πυρομεταλλουργική ανάκτηση χαλκού-χρυσού αρχικά και μολύβδου-Αργύρου και ψευδαργύρου στη συνέχεια. Όσον αφορά το ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ των υπαλλήλων μηχανικών της Εταιρείας στο ΠΟΡΙΣΜΑ του ΤΕΕ/ΤΚΜ, το έγγραφο αυτό αποτελεί τη συνολική του διάψευση.
1.Η προτεινόμενη μεταλλουργική μέθοδος ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) είναι αρκετά διαδεδομένη και εφαρμόζεται κυρίως σε μεταλλεύματα θειούχου χαλκού (χαλκοπυρίτη).Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση μίγματος χαλκοπυρίτη-αρσενοπυρίτη-σιδηροπυρίτη, απαιτείται περαιτέρω δοκιμή σε μεγαλύτερη κλίμακα προκειμένου να προσαρμοστεί στα συγκεκριμένα συμπυκνώματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
2. Εαν με την περαιτέρω έρευνα για τη βιομηχανική εφαρμοσιμότητα της μεθόδου αυτής αποδειχθεί “τεχνικά μη εφαρμόσιμη” ή “οικονομικά ασύμφορη”, δεν έχει επιλεγεί η εναλλακτική μέθοδος που θα εφαρμόσει η εταιρεία. Γι’ αυτό η μελέτη πρέπει να συμπληρωθεί τόσο με πρόσθετα στοιχεία, εφόσον υπάρχουν (!!) για την τεκμηρίωση της προβλεπόμενης μεθόδου, καθώς και να προβλεφθεί και να τεκμηριωθεί η εναλλακτική επιλογή.
3. Η αξιοποίηση του αρσενο-σιδηροπυρίτη Ολυμπιάδας με την προτεινόμενη μέθοδο είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την αξιοποίηση του χαλκοπυρίτη των Σκουριών. Ο χαλκός στη συγκεκριμένη μέθοδο είναι το κύριο μεταλλουργικό προϊόν. [...] Μπορεί όμως να προκύψουν τέτοιες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που να ανατρέψουν μέρος ή και το σύνολο της αξιοποίησης του κοιτάσματος χαλκού των Σκουριών όπως αυτή προβλέπεται στη μελέτη. Διαφαίνεται ήδη σημαντικό μειονέκτημα του υπόψη σχεδιασμού ως προς τη συνολική αποτροπή της δυνατότητας ίδρυσης της μεταλλουργίας χρυσού!!!
4. Στην ΜΠΕ απορρίπτονται εκ προοιμίου οι μέθοδοι της υδατικής οξείδωσης υπό πίεση και βιολογικής οξείδωσης παρά το γεγονός ότι είναι οι πλέον ενδεδειγμένες, δοκιμασμένες βιομηχανικά για αντίστοιχης ποιότητας μεταλλεύματα (δυσκατέργαστο αρσενο-σιδηροπυρίτη), αλλά και οι πλέον οικονομικές με σοβαρό “μειονέκτημα” τη χρήση κυανίου.

Το ΠΟΡΙΣΜΑ του ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρεται αναλυτικά στο αλαλούμ της ΜΠΕ σχετικά με τις ποσότητες συμπυκνωμάτων χαλκοπυρίτη (Σκουριών) και αρσενο-σιδηροπυρίτη (Ολυμπιάδας) που θα χρησιμοποιηθούν στη μονάδα Flash Smelting. Στο Έγγραφο του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται σχετικά:


Κατά το άρθρο 85 του Μεταλλευτικού Κώδικα αλλά και την αρχή της ορθολογικής αξιοποίησης, η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων εντός της χώρας μας παράγει πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία και εξ’αυτής όφελος της Εθνικής Οικονομίας. Ύστερα από τα ανωτέρω κρίνεται αναγκαίο όπως οι ακόλουθες παραγόμενες ποσότητες συμπυκνωμάτων, αντί της πώλησης στο εξωτερικό, όπως προβλέπεται στη ΜΠΕ (και στην ΚΥΑ) να προγραμματισθούν για την τροφοδοσία του νέου μεταλλουργικού Εργοστασίου (δείτε το κείμενο του εγγράφου):
[...]
Η πλήρης υιοθέτηση των ανωτέρω θα μπορούσε να βρει εμπόδιο μόνο σε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αδυναμία του εργοστασίου να επεξεργαστεί διαφορετική αναλογία τροφοδοσίας μεταξύ Σκουριών-Ολυμπιάδας. Αυτό όμως δεν προκύπτει από το περιεχόμενο της ΜΠΕ. Στην περίπτωση που προκύπτουν τεχνικοί προορισμοί που επιβάλουν συγκεκριμένα ύψη τροφοδοσίας, αυτοί πρέπει να τεκμηριωθούν κατά τη διαδικασία αναθεώρησης. Επίσης, να προβλεφθεί και η περίπτωση αδυναμίας επεξεργασίας με τη συγκεκριμένη μέθοδο, στην οποία απαιτείται να εξευρεθεί άλλη καταλληρότερη μέθοδος (ή και συνδυασμός).

Η πλήρης όμως απόρριψη όσων προβάλλονται στη ΜΠΕ για τη μονάδα Flash Smelting στο Μαντέμ Λάκκο περιγράφεται στη συνέχεια του Εγγράφου του ΥΠΕΚΑ:


1. Ακαριαία τήξη (ΜΠΕ σελ. 5.5,14-17)
Οι εγκαταστάσεις πυρομεταλλουργικής επεξεργασίας που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα στην παγκόσμια βιομηχανία χαλκού από πρώτη ύλη Θειούχα συμπυκνώματα και χρησιμοποιούν τη μέθοδο ακαριαίας τήξης OUTOKUMPU FLASH, είναι 26 με ισάριθμες καμίνους. Η μέση παραγωγική δυναμικότητα της μεθόδου αυτών είναι 145.000 τόνοι χαλκού BLISTER ανά έτος. Είναι λοιπόν εμφανές ότι η δυναμικότητα της μεθόδου OUTOKUMPU FLASH, όπως προτείνεται στη μελέτη της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, – 6.170 τόνοι χαλκού BLISTER ανά έτος – αποτελεί μείωση κλίμακας 1:22 (scale down) από τις διεθνείς εφαρμογές της ίδιας μεθόδου. Επομένως, εάν κατασκευασθεί τέτοιο Εργοστάσιο στη Χώρα μας, αυτή θα είναι ουσιαστικά, αναφορικά προς τη δυναμικότητα παραγωγής Χαλκού, η μικρότερης κλίμακας εγκατάσταση παγκόσμια, με τα τεχνικά και οικονομικά προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.

2. Εκχύλιση matte (ΜΠΕ σελ. 5.5.18-19)
Η εκχύλιση της matte (τήγμα στον βυθό της καμίνου) αποτελείκαινοτομία της παρούσας μεθόδου, καθώς πουθενά στον κόσμοδεν παρεμβάλλεται υδρομεταλλουργικό στάδιο μεταξύ της τήξης και του converting προς ενδιάμεσο προϊόν χαλκού (blister). Βέβαια, ο υδρομεταλλουργικός καθαρισμός της matte δεν είναι πρωτότυπος, αλλά όπου αυτός εφαρμόζεται και οι ακόλουθες διεργασίες (downstream processing) ραφιναρίσματος των μετάλλων είναι υδρομεταλλουργικές. Οι λόγοι αναφέρονται προφανώς στην εξοικονόμηση ενέργειας για την επανάληψη της ξήρανσης και της θέρμανσης της matte εκ νέου. Χάνεται επίσης το πλεονέκτημα της αυτογενούς λειτουργίας και των δυο σταδίων smelting-converting από την παραγόμενη θερμότητα των εξώθερμων οξειδωτικών αντιδράσεων. Επίσης αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν οι νεώτερες βελτιώσεις της μεθόδου [...]

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Ανακεφαλαιώνοντας τα ανωτέρω: Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΜΙΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΠΟΥ ΟΜΟΙΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ και που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του δοκιμαστικού σωλήνα. Η πρωτοτυπία έγκειται στη χρήση της μεθόδου flash smelting για την απόληψη χρυσού όχι μόνο από τους χαλκοπυρίτες των Σκουριών (που είναι το σύνηθες) αλλά και από τους αρσενικούχους πυρίτες της Ολυμπιάδας, της Πιάβιτσας κ.λ.π. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η χρήση των “παραδοσιακών” μεθόδων επεξεργασίας των δυσκατέργαστων αρσενοπυριτών, δηλαδή η υδατική οξείδωση υπό πίεση (με χρήση κυανίου) και η βιο-οξείδωση (με ακόμα περισσότερο κυάνιο).

Όμως ενώ η επιλογή του flash smelting για την επεξεργασία όλων μαζί των μεταλλευμάτων δεν έχει επιβεβαιωθεί σε βιομηχανική κλίμακα – οι Χαλκιδικιώτες θα είναι τα πειραματόζωα -, η εταιρεία δεν μπαίνει στον κόπο να αναφέρει στη ΜΠΕ την εναλλακτική μέθοδο επεξεργασίας των αρσενοπυριτών πράγμα που, σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο, μπορεί να οδηγήσει σε “συνολική αποτροπή της δυνατότητας ίδρυσης μεταλλουργίας χρυσού”. Από το Δεκέμβριο του 2010 η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει από την εταιρεία πρόσθετα στοιχεία που να τεκμηριώνουν την καταλληλότητα της μεθόδου. Το ίδιο ζητά και το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το ίδιο και ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας Σαράντης Δημητριάδης.Πρόσθετα στοιχεία δεν δόθηκαν, άρα δεν υπάρχουν.

Επιπλέον ακόμα κι ΑΝ η μέθοδος λειτουργήσει σε βιομηχανική κλίμακα, η τροφοδοσία της μονάδας flash smelting με μίγμα συμπυκνωμάτων χαλκοπυρίτη και αρσενοπυρίτη δημιουργεί προβλήματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό που πρέπει να αφαιρεθεί. Έτσι οι μελετητές οδηγούνται σε παράδοξες επιλογές: τα συμπυκνώματα καίγονται στους 1350 βαθμούς και στη συνέχεια η διάπυρη ρευστή μάτα (matte) ψύχεται, λειοτρίβεται και υφίσταται υδρομεταλλουργική επεξεργασία για να αφαιρεθεί το αρσενικό. Μετά ξαναξεραίνεται, ξαναθερμαίνεται και ξανακαίγεται στους 1300 βαθμούς για τα υπόλοιπα στάδια της επεξεργασίας! Έτσι βέβαια εξανεμίζεται το βασικό πλεονέκτημα του flash smelting που είναι η σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.Διαδικασία καινοφανής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα συμπεράσματα της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ είναι αποφασιστικά για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΧ:


Συμφωνούμε με το εν γένει περιεχόμενο των μελετών του θέματος υπό την προϋπόθεση συμπλήρωσης και διόρθωσηςσύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας .

Η Εταιρεία ΕΧ στην οποία κοινοποιείται το παρόν υποχρεούται να μας υποβάλλει για έγκριση κατά την έννοια των παραγράφων 3.2,3.3 και 3.4 του άρθρου 3 της υπ’ αρ.22138/12.12.2004 σύμβασης της Σύμβασης της Συμβολαιογράφου Αθηνών Ιωάννας Γαβριέλλη-Αναγνωσταλάκη,αναθεωρημένο Επενδυτικό Σχέδιο συνοδευόμενο από Τεχνική Μελέτη του άρθρου 4 ΚΜΠΕ. επειδή διαπιστώθηκε ήδη από το περιεχόμενο της ΜΠΕ που υπεβλήθη (στις 10.08.2010) ότι υπάρχουν μεταβολές του Επενδυτικού Σχεδίου, ενώ μπορεί να προκύψουν και νέες.

Καμία από τις προϋποθέσεις δεν ικανοποιήθηκε. Η “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στην οποία κοινοποιείται το παρόν” δεν υπέβαλε ακόμα αναθεωρημένο Επενδυτικό Σχέδιο, επειδή αν το υπέβαλλε θα αυτοκτονούσαν και η Εταιρεία και όσοι μέχρι σήμερα εξακολουθούν να εξαπατούν τους πάντες σχετικά με την “επένδυση” και τις “σωτήριες” για την Εθνική Οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες επιπτώσεις της. Για τις “αυτοκτονίες” θα αναφερθούμε εκτεταμένα σε αμέσως επόμενη ανάρτηση μας !
Η ΜΠΕ θα έπρεπε να έχει αναθεωρηθεί, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις υποδείξεις της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου και μόνο τότε να υποβληθεί για έγκριση. Το ΥΠΕΚΑ φαίνεται ότι αγνόησε εντελώς αυτό το έγγραφο και προχώρησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πλέον αρμόδιας Διεύθυνσής του στην Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, βάσει μιας ΜΠΕ που ήδη δεν ισχύει.
Το Επενδυτικό Σχέδιο, υποβλήθηκε στις 27.01.2006 και δεν έχει ακόμη εγκριθεί παρότι από την δημοσίευση της ΚΥΑ 201745/26 Ιουλίου 2011 έχουν περάσει έξι μήνες. Το Επενδυτικό Σχέδιο πρέπει να αναθεωρηθεί και μετά να εγκριθεί. Χωρίς εγκεκριμένο Επενδυτικό Σχέδιο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ.
Η Έγκριση Τεχνικής Μελέτης κατά το άρθρο 4 ΚΜΠΕ δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί τέσσερις ολόκληρους μήνες μετά την ΚΥΑ 201745/2011, παρότι σε όλες τις μέχρι σήμερα αδειοδοτήσεις στα Μεταλλεία Κασσάνδρας αυτό γινόταν ταυτόχρονα ή λίγες μόλις μέρες μετά την ΚΥΑ.Χωρίς εγκεκριμένη Τεχνική Μελέτη ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ.

Η Εταιρεία προσπαθεί να βάλει θέσεις απασχόλησης στα επιδοτούμενα προγράμματα για να παρουσιάσει “προσλήψεις ” ενώ ακόμα δεν έχει γίνει αδειοδότηση. Στην Ολυμπιάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της EUROPEAN GOLDFIELDS της 10 Νοεμβρίου 2011, έχουν αποπερατωθεί έργα επισκευής της κεντρικής στοάς και προετοιμασίας της για κυκλοφορία μεγαλύτερων οχημάτων. Επίσης έχουν ανακαινισθεί και είναι έτοιμες προς χρήση οι Εγκαταστάσεις Εμπλουτισμού. Οι εργασίες αυτές είναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ αφού η ΚΥΑ 45132/1999 “Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων Μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Ολυμπιάδας” έχει ακυρωθεί με τις Αποφάσεις του ΣτΕ και οποιαδήποτε χρήση τους είναι απαγορευμένη.

Κανένα Κράτος και καμία Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδας δεν έχει επέμβει για να σταματήσει τα έργα και να συλλάβει τους ενόχους Στρατουδάκη-Θεοδωρακόπουλο. Όπως δεν έχει επιβληθεί καμμία ποινή για τις διαπιστωμένες παραβιάσεις 22 περιβαλλοντικών όρων στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών, ενώ αντίθετα η παρανομία επιβραβεύθηκε με διετή παράταση λειτουργίας.

Τέτοια η Εταιρεία, τέτοιο το Κράτος και τέτοιοι και οι “Πολίτες Αριστοτέλη” τελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.