Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Τα δάνεια και τα έργα των εκδοτών καθορίζουν την “ενημέρωση”


Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που παίζουν φουλ «Μνημονιακά», οι πιο πολλές εφημερίδες προσπάθησαν να δώσουν μια πιο ρεαλιστική εικόνα της συμφωνίας των Βρυξελλών και να αποκωδικοποιήσουν τα «ψιλά» γράμματα.

Εκτός ίσως από το “Έθνος της Κυριακής” του κ. Μπόμπολα και το “Βήμα” του κ. Ψυχάρη, στις άλλες εφημερίδες υπήρξαν ρεπορτάζ για το τι σημαίνει η συμφωνία για την τσέπη μας, τι θα χάσει η χώρα για να «κερδίσει» τη σωτηρία της, πόσο υποθηκευμένο είναι το μέλλον των παιδιών μας.

Οι αλήθειες είναι διαφορετικές, ανάλογα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις. Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι ο κ. Ψυχάρης παίζει φουλ Βενιζέλο και ότι ο κ. Μπόμπολας θέλει τη συμφωνία χωρίς να κοιτάζει και τα κακά σημεία της, διότι θα τρέξουν τα έργα και θα ανοίξουν δουλειές.

Επομένως, είναι λογικό για όσους έχουν μικρά και μεγάλα συμφέροντα και για όσους είναι στα όρια της χρεοκοπίας και θέλουν κανένα δανειάκι για να επιβιώσουν, να παίζουν Μνημόνιο και τον Γ. Παπανδρέου ως σωτήρα της χώρας.

Πίσω από κάθε εφημερίδα, ή μέσο ενημέρωσης υπάρχει και κάποιος επιχειρηματίας που θέλει να γίνει το δικό του. Κάποιοι αντιστέκονται, κάποιοι άλλοι όχι, διότι… είναι πολλά τα λεφτά Γιώργο.

Για παράδειγμα είναι εφημερίδα που το παίζει φουλ αντιμνημονιακή διότι η κυβέρνηση δε κάνει τα χατίρια του επιχειρηματία που τόσα χρόνια έμαθε να είναι κρατικοδίαιτος και τώρα που είναι στα όρια της χρεοκοπίας πιέζει να βρεθεί λύση.

Υπάρχει άλλος επιχειρηματίας του Τύπου που είναι τόσο χρεωμένος που δεν υπάρχει γράμμα της αλφαβήτας που να μη χρωστά. Παίζει λοιπόν αντιμνημόνιο για να πιέσει για δάνεια.

Και υπάρχει κι άλλος γνωστός και μη εξαιρετέος που έχει ανοίξει πόλεμο εκεί που παλαιότερα έφτυνε.

Δυστυχώς, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, η ενημέρωση ενώ θα έπρεπε να είναι διάφανη, τελικά στηρίζεται σε μικροσυμφέροντα και ο κόσμος μόνο από τα ανεξάρτητα μπλογκς και κάποιες δυναμικές φωνές μπορεί να μαθαίνει τι συμβαίνει πραγματικά.

Κι αυτό που συμβαίνει είναι ότι έρχεται νέο σκληρό Μνημόνιο από το φθινόπωρο, νέες απίστευτες δεσμεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο.

Απαιτείται λοιπόν πολύ προσεκτικό διάβασμα των «ειδήσεων» διότι η κυβέρνηση σερβίρει αυτά που θέλει, κάποια μέσα ενημέρωσης κάνουν σημαία ό,τι τους βολεύει την παρούσα στιγμή και κάποια άλλα το παίζουν σκληροί μέχρι να πέσει το παραδάκι.

Αυτή είναι η “ανεξάρτητη δημοσιογραφία” την εποχή του Μνημονίου και της τρόικας.

Από Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.