Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Η "ΕΠΙΤΗΡΩ" "και άλλα ηχηρά παρόμοια"


Από ΙερισσόςΗ εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» έχει επιστρατεύσει όλους τους συμμάχους της μέσα στην προσπάθειά της να πάρει την άδεια για την εξόρυξη και την μεταλλουργία. Είναι αυτό που λέμε: «Η συμμαχία των προθύμων».
Έτσι –όλως παραδόξως- παρελαύνουν από τα τοπικά μας κανάλια όλοι αυτοί που, με διάφορες αποχρώσεις λόγου και τεχνοτροπίας, στο «δια ταύτα» είναι υπέρ της μεταλλουργίας χρυσού. Οι άλλοι, που δεν έχουν αυτή την άποψη, είναι εξαφανισμένοι από τον χάρτη, προς δόξαν της αμερόληπτης και αδιάφθορης ενημέρωσης των δύο τοπικών επαρχιακών τηλεοπτικών καναλιών και της Ελληνικής Δημοκρατίας αφρικανικού τύπου.
Ένας απ’ αυτούς, ο συμπαθής και μειλίχιος κ। Στογιώργης, Πρόεδρος της Επιτροπής που παρακολουθεί την τήρηση των όρων λειτουργίας της σημερινής δραστηριότητας της εταιρείας, εμφανίστηκε στην TVX του κ. Σταθώρου την Πέμπτη 19-5-2011, για να μας πείσει στο ότι: εάν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να λειτουργήσει η μεταλλουργία χρυσού. Για τον αδάμαντα κ. Σταθώρο δεν θα επεκταθούμε, έχουμε γράψει και παλιότερα ότι η δημοσιογραφική του επάρκεια και ηθική, πρέπει να διδάσκεται στις σχολές δημοσιογραφίας.
Ο κ. Στογιώργης είναι το θέμα μας. Ως πρόεδρος λοιπόν της ΕΠΙΤΗΡΩ –με το σχετικό φωτοστέφανο- αφού είπε για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συσσώρευαν οι παλιότερες εταιρείες στην περιοχή (η σημερινή εταιρεία όμως δεν φταίει σε τίποτα) για να φτιάξει το προφίλ του και να τον πιστέψουν οι ιθαγενείς, προχώρησε στην συνέχεια και μίλησε για την αυστηρότητα με την οποία η επιτροπή του ελέγχει την σημερινή εταιρεία αλλά και το πόσο καλή συνεργασία έχει μαζί της και πόσο πρόθυμη είναι –η εταιρεία πάντα- να συμμορφώνεται στις αυστηρές τους υποδείξεις. Αφού έπλεξε λοιπόν το εγκώμιό του και το δικό του φωτοστέφανο για την εταιρεία, στην συνέχεια μίλησε και ως «απλός πολίτης, μεταλλειολόγος» για να πει την άποψή του και για την μεταλλουργία χρυσού, η οποία είναι: Ναι, αλλά με αυστηρό έλεγχο.
Εμείς, επικαλούμενοι και την δημοκρατική του ευαισθησία, θα θέσουμε στον ειδικό, κ. Στογιώργη μερικά ερωτήματα και αν θέλει και μπορεί, ας μας απαντήσει:
1. Γιατί δεν απαντάει, ως ειδικός, στα επιστημονικά πορίσματα του Α.Π.Θ και του ΤΕΕ/Κ.Μ;
2. Πως νομιμοποιεί, με την παρουσία του, την μεροληπτική στάση του συγκεκριμένου τηλεοπτικού σταθμού;
3. Γιατί δεν απαιτεί, αντί να εμφανίζεται σε μονόλογο, μία συζήτηση και αντιπαράθεση με την αντίθετη άποψη;
4. Ποιος χρηματοδοτεί την ΕΠΙΤΗΡΩ, σε ποια άλλη ευνομούμενη χώρα γίνεται αυτό, και πως νομιμοποιείται το ανήκουστο –ξανά επικαλούμαστε την δημοκρατική του ευαισθησία- αυτός που ελέγχεται να πληρώνει τον ελεγκτή του;
5. Με ποια ιδιότητα συμμετέχει στην επιτροπή ο κ. Γ. Λαμπράκης;
6. Πως γίνεται όλα τα μέλη της επιτροπής ΕΠΙΤΗΡΩ να είναι υπέρ της μεταλλουργίας χρυσού;
7. Ποια είναι η άποψή του για την απαλλαγή –από τον κ. Πάχτα- από τις ευθύνες, όλων των προηγούμενων εταιρειών, για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην περιοχή;
8. Τι γνώμη έχει για την διαδικασία της «Διαβούλευσης», όπως έγινε;
9. Τι γνώμη έχει για την διαδικασία της «γνωμοδότησης» από το τεθνεός Νομαρχιακό Συμβούλιο;
10. Δικαιούται, κατά την άποψή του, η τοπική κοινωνία να μην θέλει την εν λόγω δραστηριότητα και γιατί δεν προκρίνεται –προς τούτο- η λύση του τοπικού δημοψηφίσματος; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.