Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Πρός τους εργαζομένους της "Ελληνικός Χρυσός"





Δεν είναι διαφήμηση, είναι προειδοποίηση

Κύριοι των σωματείων, έχουμε μείνει έκπληκτοι με την μετάλλαξή σας και πως «εν μια νυκτί» γίνατε συνοδοιπόροι του ΠΑΜΕ. Αυτό, κατ’ αρχήν, θα ήταν ευχάριστο αλλά και πιστευτό, αν δεν γινόταν αστραπιαία με την άφιξη του στελέχους του ΚΚΕ. Φανταζόμαστε όμως ότι θα λέγατε τα ίδια κολακευτικά, με άλλα λόγια, αν ερχόταν ο Καρατζαφέρης ή ο Σαμαράς ή ο Παπανδρέου.
Θα είχε όμως πολύ ενδιαφέρον να μας απαντήστε και σεις στα παρακάτω ερωτήματα:
1) Φωνάζετε για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν, αν τι; Δεν δημιουργηθεί η νέα καταστροφική μεταλλουργία χρυσού ή αν κλείσει παντελώς το εργοστάσιο; Επειδή προφανώς η απάντηση είναι η δεύτερη τότε:
2) Ποιος λέει ότι θα κλείσει το εργοστάσιο; Η εταιρία, γιατί κανείς άλλος ούτε το είπε, ούτε το ζήτησε. Γιατί λοιπόν η εταιρία; Για να σας εκβιάσει, καθώς θα φοβάστε μην χάσετε τις δουλειές σας (και είναι φυσικό) με αποτέλεσμα, όχι μόνο να σας πάρει με το μέρος της αλλά και να σας φανατίσει, και κάθε φανατικός δεν είναι ψύχραιμος για να ζυγίσει ωφέλειες και ζημιές και να έχει την σωστή κρίση για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.
3) Θα έπρεπε λοιπόν, σαν κάτοικοι και σεις αυτής της περιοχής, να μελετήσετε:
α) Την Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που έγινε με εντολή και χρηματοδότηση της εταιρείας όχι αποδεχόμενοι εξ αρχής την ορθότητά της αλλά θα μπορούσατε και εσείς να αναθέσετε σε έναν ανεξάρτητο φορέα να ελέγξει την ΜΠΕ και να βγάλει ένα ανεξάρτητο πόρισμα ή να διαβάσετε με προσοχή τις άλλες μελέτες (έτσι για να πάρετε και μια άλλη γνώμη πριν αποφανθείτε). Δεν μπορεί να επηρεάζεστε τόσο πολύ από την προπαγάνδα της εταιρίας και να τα βγάζετε όλα ωραία. Κατοικείτε λοιπόν και σεις στην περιοχή και θα έπρεπε να ενδιαφέρει και εσάς να μην καταστραφεί γιατί οι συνέπειες δεν θα αφορούν μόνο τους άλλους αλλά και εσάς που θα εργάζεστε σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Απορρίπτετε όμως κάθε άλλη μελέτη που αυτοί που την κάνουν δεν έχουν κάποιο χρηματικό όφελος. Δεν μπορεί ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο να κινδυνέψει να χάσει το κύρος του βγάζοντας ένα αναξιόπιστο πόρισμα.
β) Ο Καθηγητής του Α.Π.Θ κ. Καραμούζης, είναι ο πιο ειδικός σε ζητήματα υπόγειων νερών και ο καλύτερος γνώστης των νερών της περιοχής, σαν συντοπίτης μας και ερευνητής της περιοχής. Αυτός είναι που έκανε και την αρχική μελέτη για το Φράγμα στα Πετρένια (που αργότερα, με προφανή πλέον κίνητρα, την έκαναν αγνώριστη, αλλάζοντάς την). Δεν μπορεί λοιπόν, ο κ. Καραμούζης να μιλάει για καταστροφή, όχι μόνο του υδάτινου ορίζοντα αλλά και των επιφανειακών υδάτων και εσείς να σφυρίζετε αδιάφορα. Και δεν μπορείτε να μιλάτε για στημένη κριτική, γιατί είναι γνωστό ότι την αρχική μελέτη την έκανε με εντολή του τότε υφυπουργού -και νυν Δημάρχου μας- τις ευαισθησίες του οποίου, για τα συμφέροντα της εταιρίας, δεν φανταζόμαστε να τις αμφισβητείτε. Και ναι μεν ο κ. Καραμούζης ήξερε (έτσι του είπαν) ότι ήταν για την ύδρευση χωριών της περιοχής, αλλά, απ’ ότι αποδείχτηκε, ο κ. Πάχτας από τότε φρόντιζε για τα συμφέροντα της εταιρίας και έθετε σε εφαρμογή τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της, που μόνο λίγοι δικοί της τον ήξεραν τότε.
γ) Ακόμη και αυτή η μελέτη του ΤΕΕ δεν μπορεί να είναι αναξιόπιστη γιατί ναι μεν στην ομάδα των επιστημόνων συμμετείχαν και άνθρωποι γνωστοί για τον αγώνα τους εναντίον της μεταλλουργίας χρυσού, αλλά βρέθηκε κανείς να την απαξιώσει επιστημονικά;
4) Δεν αναφέρεστε στις θέσεις εργασίας που θα χαθούν αν υπάρξει η μεταλλουργία χρυσού. Ήδη (όπως λέει και η ΜΠΕ ) το χερσαίο περιβάλλον είναι ήδη επιβαρυμένο. Το θαλάσσιο επίσης. Σε επιφανειακά νερά υπάρχει ήδη αρσενικό. Μελετήσατε πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν; Οι οικογένειες που ζουν από τον τουρισμό (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μαγαζιά όλων των ειδών ), την αλιεία, την γεωργία, (οι μελέτες μιλούν για όξινη βροχή), την μελισσοκομία, κλπ, είναι πολλαπλάσιες των 350 των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Ο Δήμος μας έχει πληθυσμό γύρω στις 20000, δηλαδή περί τις 6000 οικογένειες. Δηλαδή οι 5650 οικογένειες ζουν από άλλες δραστηριότητες εκτός εργοστασίου. Επομένως δεν είναι επιχείρημα αυτό.
Καταλαβαίνουμε την αγωνία για την δουλειά σας αλλά η σωστή στάση είναι η πίεση προς την εταιρία να κρατήσει τις θέσεις που υπάρχουν, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον από την υπάρχουσα δραστηριότητα και σε συνεργασία με το κράτος να αποκαταστήσει ότι καταστράφηκε από τις δραστηριότητες των προηγούμενων εταιριών.
5) Λέτε ότι στις πρώτες θέσεις της ομιλίας του κ. Γ. Ζιώγα καθόταν άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων (την Τρίτη κατηγορία δεν την καταλάβαμε). Στις πίσω πολλές θέσεις όμως ποιοι καθόταν; Μήπως οι απλοί άνθρωποι της Ιερισσού, ανεξαρτήτως κομμάτων, που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου; Μήπως ισχυρίζεστε ότι και οι 3000 άνθρωποι, του μεγαλύτερου στα χρονικά της Χαλκιδικής συλλαλητηρίου, ήταν και αυτοί μόνο από τις τρείς ομάδες που αναφέρατε;
6) Μέχρι τώρα που καταφεύγατε για την προάσπιση των δικαιωμάτων σας; Αποταθήκατε πουθενά εκτός της εταιρίας; Ποιοι είναι οι αγώνες που κάνατε όλα αυτά τα χρόνια και για ποια ζητήματα; Μήπως συνεργάζεστε παραπάνω απ’ ότι πρέπει με την εταιρία;
7) Μιλάτε για 1000 νέες θέσεις εργασίας. Ποιος το λέει αυτό; H εταιρία. Γιατί το λέει και γιατί να την πιστέψουμε; Πως μπορούμε να διαχωρίσουμε την προπαγάνδα από την πραγματικότητα; Αναρωτηθήκατε πόσον καιρό κρατάει ομήρους αυτούς που έκαναν αίτηση για δουλειά και γιατί; Και τι σημασία έχει αυτό, αν πρόκειται να γίνουν ανεπανόρθωτες ζημιές; Aν δηλαδή γινόταν εταιρία που θα κατασκεύαζε ατομικές βόμβες θα δεχόσασταν; Θα δεχόσασταν πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή μας; Επομένως όλα είναι σχετικά, και μόνο αν τα συνεξετάσεις μπορείς να βγάλεις το σωστό συμπέρασμα.


Ας σκεφτούμε μαζί λοιπόν έναν τρόπο διάσωσης του τόπου. Εμείς δεν έχουμε κάτι μαζί σας, αλλά με τον τρόπο που -κάποιοι από σας- δρουν, χωρίς να παίρνουν υπ’ όψιν τους όλες τις παραμέτρους, παρά μόνο το ατομικό (κατά πως λάθος νομίζουν) συμφέρον τους. Γιατί τα μεγάλα ερωτήματα είναι: Πόσοι από μας θα αναγκαστούν να φύγουν κατά την διάρκεια της λειτουργίας της μεταλλουργίας χρυσού, τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας, και αν θα μπορέσουν να ζήσουν και να δουλέψουν στον τόπο αυτόν μετά από 20 χρόνια.
Η πολυεθνική εταιρία στοχεύει στα τεράστια κέρδη, αλλά εμείς πρέπει να προστατέψουμε την υγεία μας, τις δουλειές που υπάρχουν και την ίδια την ζωή μας.
Αυτό θα γίνει, μόνον αν προστατέψουμε από την καταστροφή το περιβάλλον που ζούμε και που χάρις σ’ αυτό υπάρχουμε.




Επιστολή Δημότη του Δήμου Αριστοτέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.