Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ψάχνουν φλέβα χρυσού σε 55 περιοχές της Κύπρου


Έρευνες από πέντε εταιρείες

Λευκωσία: Αυξάνονται συνεχώς οι αιτήσεις που υποβάλλονται στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης από ξένους και Κύπριους επενδυτές, για εξασφάλιση αδειών επισκόπησης για εντοπισμό χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων. Μέχρι σήμερα εκδόθηκαν 55 άδειες επισκόπησης, ενώ εκκρεμούν άλλες πέντε αιτήσεις, όπως μας λέχθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Η ερευνητική δραστηριότητα για εντοπισμό χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, πραγματοποιείται με ελπιδοφόρες προοπτικές σε εκτεταμένες περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, σε μια έκταση που ξεπερνά τα 140 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συγκεκριμένα, διεξάγονται έρευνες στις ακόλουθες περιοχές:
  • Στην ευρύτερη περιοχή της Σκουριώτισσας, από την εταιρεία HellenicCopper Mines.
  • Στις περιοχές Μιτσερού, Αγροκηπιάς, Κλήρου και Πολιτικού, από την εταιρεία Easter Mediterranean Resources.
  • Στην ευρύτερη περιοχή των Κελλιών, από την εταιρεία Kimon Enterprises.
  • Στις περιοχές Κλήρου, Πολιτικού, Καμπιών, Καπέδων, Αναλυόντα, Μαθιάτη, Σιας της Λευκωσίας, Ασπρογιάς, Λυσού, Κινούσας και Πόλης της Πάφου από την εταιρεία Katla Exploration (Northern Lion Gold Corp.). Πρόσφατα, η καναδέζικη εταιρεία εξασφάλισε άδεια επισκόπησης και στην κοινότητα Αγγλισίδες.
  • Στην περιοχή Καπέδων της Λευκωσίας, Βρετσιών της Πάφου και Λουβαρά και Πραστειού Κελλακίου της Λεμεσού από την Treasure Development.
Σημειώνεται ότι, από τις μέχρι σήμερα ερευνητικές δραστηριότητες, πέρα από περιορισμένο αριθμό μεμονωμένων αποτελεσμάτων που κατά καιρούς ανακοινώνονται από τους ερευνητές, δεν έχει επισημανθεί οποιοδήποτε νέο χρυσοφόρο κοίτασμα, το οποίο δύναται τεχνοοικονομικά να τύχει εκμετάλλευσης. Όσον αφορά άλλα μεταλλεύματα, δεν έχει επισημανθεί οποιοδήποτε νέο κοίτασμα και οι εργασίες επισκόπησης περιορίστηκαν στη λεπτομερέστερη διερεύνηση κοιτασμάτων χαλκού και ψευδαργύρου που ανακαλύφθηκαν στο παρελθόν, στις περιοχές Πολιτικού και Κλήρου, όπως και στις περιοχές των υφιστάμενων μη ενεργών μεταλλείων χρυσού και χαλκού.
Τονίζεται ότι, οι άδειες επισκόπησης εγκρίνονται πάντοτε μετά από προσεκτική εξέταση, έτσι ώστε, οι περιοχές στις οποίες παραχωρούνται, να είναι ελπιδοφόρες για την ανεύρεση μεταλλευμάτων και παράλληλα, οι ερευνητικές δραστηριότητες να μην επηρεάζουν αρνητικά τις ανέσεις των κατοίκων, την αρχαιολογική κληρονομιά, τις δασικές εκτάσεις, τα επιφανειακά και υπόγεια νερά, τις κτηνοτροφικές δραστηριότητες κ.λπ. Επίσης, οι άδειες αυτές παραχωρούνται σε πρόσωπα, φυσικά και νομικά, που έχουν την τεχνοοικονομική δυνατότητα να φέρουν σε πέρας τις ερευνητικές εργασίες. Σε περίπτωση παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης, ο φορέας της εκμετάλλευσης είναι υποχρεωμένος να επικαιροποιεί κάθε πέντε χρόνια τις μελέτες που εγκρίνονται από τις αρμόδιες αρχές.
Δείτε κι ένα σχετικό βίντεο εδώ: http://www.sigmalive.com/news/local/306701

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.