Σελίδες

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Αντί σχολίου (στην επιστολή σωματείων μεταλλωρύχων προς Ι.Μ. Ιβήρων)



Με μια επιστολή που κολλάει απ’ τα σιρόπια προς την Ι.Μ. Ιβήρων (εδώ),τα σωματεία των μεταλλωρύχων εκφράζουν την “απέραντη ευγνωμοσύνη” τους για τη διάθεση που δείχνει η Ι.Μ. να παραχωρήσει τα 923 στρέμματα δάσους στον Κάκαβο, για να γίνουν χαβούζα μεταλλευτικών αποβλήτων από την Ελληνικός Χρυσός, ώστε να έχουν οι ίδιοι μεροκάματο.

Αντί σχολίου, που δεν αξίζει, δημοσιεύουμε μιαν άλλη επιστολή που βρήκαμε επίσης στη romfea (εδώ). Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ενώνει τη φωνή του με τη φωνή των κατοίκων της Ανατολικής Πυλίας για να ζητήσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην συναινέσει στην εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή – μια δραστηριότητα με σαφώς μικρότερες επιπτώσεις από το σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός. 

Διαβάστε την επιστολή για να δείτε ότι υπάρχουν και Ιεράρχες που σέβονται πραγματικά το περιβάλλον ως κτίση του Θεού. 

Για να μη λησμονούμε και το Μητροπολίτη του Κιλκίς και τις δηλώσεις του ενάντια στα μεταλλεία του Κιλκίς (το βίντεο εδώ). 

Η αντίθεση με το έγκλημα που φέρονται έτοιμοι να διαπράξουν οι Ιβηρίτες καλόγεροι, βγάζει μάτι…

Παρέμβαση Μητροπολίτη Μεσσηνίας για τα λιγνιτωρυχεία


Επιστολή προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου απέστειλε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, σχετικά με την εξόρυξη και μεταφορά λιγνίτη από την περιοχή της Ανατολικής Πυλίας και συγκεκριμένα των Κοινοτήτων Φαλάνθης και Χωματερού.
Η επιστολή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας έχει ως εξής:

Προς
Τον Αξιότιμον
κ. Πουλοκέφαλον Γεώργιον
Πρόεδρον του Περιφερειακού Συμβουλίου
της Περιφερείας Πελοποννήσου
Εις Τρίπολιν

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Επικειμένης της συζητήσεως, εις την Συνεδρίαν του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, τη προσεχή Δευτέρα (16 Ιουλίου ε.έ.), του θέματος σχετικά με την εξόρυξη και μεταφορά λιγνίτη από την περιοχή της Ανατολικής Πυλίας και συγκεκριμένα των Κοινοτήτων Φαλάνθης και Χωματερού, με σεβασμό και με κατανόηση της ευαισθησίας Σας και του αρμόζοντος ρόλου Σας στα θέματα της Περιφέρειας, μακράν δε οποιασδήποτε θεωρήσεως της παρούσης τοποθετήσεώς μου ως αναμείξεως σε θέματα των αρμοδιοτήτων τόσον του Συμβουλίου όσον και της ιδιότητός Σας, ως Προέδρου του Συμβουλίου, επιτρέψτε μου να καταθέσω και εγώ τις αγωνίες μου για ένα θέμα τόσο ευαίσθητο κοινωνικά, ανθρωπιστικά και περιβαντολλογικά, εις έκτασι και βάθος, ενώνοντας τη φωνή μου με την εναγώνια φωνή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Πυλίας και των Δήμων Μεσσήνης και Τριφυλίας.

Η εναγώνια φωνή και ανησυχία των κατοίκων των παραπάνω περιοχών δεν είναι άνευ λόγου ή αδικαιολόγητος, όταν μάλιστα το συγκεκριμένο ζήτημα της εξόρυξης και μεταφοράς του λιγνίτου από την περιοχή της Ανατολικής Πυλίας σε μία άλλη περιοχή, αυτή της Μεγαλοπόλεως, έχει συνέπειες όχι μόνο τοπικές αλλά και περιφερειακές πλέον, με την καταστροφή των κεντρικών αξόνων του οδικού δικτύου αλλά και του περιφερειακού και της ενδοχώρας.

Εκτός των προαναφερθέντων επιπτώσεων υφίστανται και άλλαι σπουδαιότερες και σημαντικότερες, οι οποίες άπτονται της περιβαντολλογικής διαταραχής και ρύπανσης, της γεωμορφολογικής καταστροφής της περιοχής, των γεωργικών καλλιεργειών και των κτηνοτροφικών αναπτύξεων, της οικολογικής μόλυνσης, της διατάραξης της ισορροπίας των οικοσυστημάτων της χλωρίδας και της πανίδας, της μόλυνσης και της καταστροφής των υδροφόρων οριζόντων όχι μόνο στην τοπική περιοχή των παραπάνω Κοινοτήτων Φαλάνθης και Χωματερού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Δήμων Μεσσήνης και Τριφυλίας.

Ολες αυτές οι καταστροφικές αναταράξεις και αλλαγές συνεπάγονται και την καταστροφή παραδοσιακών οικισμών και κοινοτήτων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την ερήμωση των πλησιόχωρων οικισμών, εξ’ αιτίας της επικινδυνότητος των εργασιών εξόρυξης και μεταφοράς του λιγνίτου και την αύξηση της κοινωνικής μετεγκατάστασης των κατοίκων σε άλλας περιοχάς, με συνέπεια την ερήμωση της περιοχής και την μετατροπή της σε «κρανίου τόπον», ενώ δεν μπορούν να μείνουν απαρατήρητες και οι συνέπειες στην υγεία των κατοίκων, όπως έχουμε παρόμοιες επιπτώσεις και σε άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου.

Επιπλέον γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη περιοχή της Ανατολικής Πυλίας αποτελεί ζώνη ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στην οποίαν αποτυπώνονται όλες οι αρχαιολογικές περίοδοι της ιστορίας και του πολιτισμού (προϊστορικές, αρχαίες, πρωτοβυζαντινές, βυζαντινές, μεταβυζαντινές και της εποχής της τουρκοκρατίας και ενετοκρατίας), ιδιαίτερης σπουδαιότητας τόσο επιστημονικής όσο και τουριστικής, ενώ η εξόρυξη του λιγνίτη θα συνεπάγεται και την παράλληλη τουριστική καταστροφή, σε περιοχή μάλιστα με έντονη προοπτική τουριστικής ανάπτυξης και αναψυχής, με πυλώνα της την ήδη λειτουργούσα Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), και την καθιέρωση και αναγνώριση ζωνών ως Natura.

Ολα αυτά θα οδηγήσουν σε αύξηση του φαινομένου της αναπτυξιακής ύφεσης και κάμψη της τοπικής οικονομίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για καθαρώς ανθρωπιστικούς και μόνο εκφράζω τόσο σ’ Εσάς, όσο και στον αγαπητό Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη την εναγώνια παράκληση ώστε να πρυτανεύσουν, κατά τη λήψη της απόφασης για το συγκεκριμένο θέμα πρώτιστα τα κοινωνικά, πολιτιστικά και ανθρωπιστικά κριτήρια και δευτερευόντως τα οικονομικά και αναπτυξιακά, για τα οποία δεν υπάρχουν και οι καλύτερες προοπτικές, ως προς την επίτευξη των τελικών στόχων και σκοπών για ανάπτυξη, ώστε τελικά να αποφευχθεί η υιοθέτηση αποφάσεων, οι οποίες θα αποβλέπουν στην εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων εξόρυξης και μεταφοράς λιγνίτη στη συγκεκριμένη μεσσηνιακή γη.

Μετ’ ευχών, ευλογιών και ευχαριστιών
† Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.