Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Στην Αργεντινή το νερό είναι πολυτιμότερο από τον χρυσό!



"Δεν είμαστε οικολόγοι ή ακτιβιστές. Είμαστε καθημερινοί άνθρωποι που απορρίπτουν αυτό το ξενόφερτο μοντέλο απόσπασης φυσικών πόρων, το οποίο χρησιμοποιεί κυάνιο και μεγάλες ποσότητες νερού. "
«Η κοινότητά μας έχει πλήρη επίγνωση (από ό, τι συνεπάγεται από το σχέδιο), επειδή τα έχουμε ζήσει και στο παρελθόν»

«Το χειρότερο πρόβλημα είναι η κοινωνική μόλυνση που δημιουργούν τα έργα αυτά, επειδή δημιουργούν ρήξεις σε αυτές τις μικρές κοινότητες."
"Έχουμε επίσης τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό για ορεινό τουρισμό, η οποία είναι μια δραστηριότητα που είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, σε αντίθεση με τα ορυχεία, τα οποία θα είναι εδώ 10 ή 20 χρόνια, μολύνοντας, και στη συνέχεια θα φύγουν»,δήλωσαν διαδηλωτές.

26 Ιανουαρίου 2012-10.000 άνθρωποι στην βορειοδυτική επαρχία της Αργεντινής La Rioja κινητοποιούνται για να σταματήσει μια ανοιχτού τύπου εξόρυξη χρυσού στην Nevados de Famatina, μια χιονισμένη βουνοκορφή που είναι η μοναδική πηγή πόσιμου νερού της περιοχής.

Οι κάτοικοι της Famatina και της γειτονικής πόλης Chilecito έχουν συστήσει οδόφραγμα στο Alto Carrizal, σε ένα σημείο που βρίσκεται 4.000 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας σε ένα χωματόδρομο που οδηγεί μέχρι το ψηλότερο σημείο της οροσειράς, Cerro General Belgrano (περισσότερο γνωστό ως Nevados de Famatina) , το οποίο ανέρχεται στα 6.250 μέτρα.
Οι κάτοικοι διατηρούν το οδόφραγμα στο Alto Carrizal μέρα και νύχτα, αλλά είναι επιλεκτικοί στο ποιους θα σταματήσουν. Οι κάτοικοι και οι τουρίστες επιτρέπεται να περάσουν, ενώ οι αρχές της επαρχίας εμποδίζονται, μαζί με όποιον αντιπροσωπεύει την καναδική εταιρεία (Osisko Mining Corporation) η οποία έχει άδεια από την κυβέρνηση της Αργεντινής για εξόρυξη στην περιοχή.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζονται από μια σειρά εθνικών και διεθνών περιβαλλοντικών ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Fundación Ambiente y Recursos NATURALES, της Greenpeace, και του Λος Verdes.
Οι διάσημοι της Αργεντινής επίσης βγαίνουν μπροστά για την υποστήριξη της αντι-μεταλλευτικής εκστρατείας.

Η εταιρεία Osisko θα χρησιμοποιήσει 1 εκατ. λίτρα νερού την ημέρα και τόνους κυανίου για την εξαγωγή χρυσού, αργύρου, χαλκού και άλλων ορυκτών,καταστρέφοντας τον υδροφόρο ορίζοντα και να ρυπαίνοντας το περιβάλλον στην περιοχή της Famatina, λένε οι διαδηλωτές.

Ακόμα ορατό στη Famatima, ως ιστορική υπενθύμιση του δέκατου ένατου αιώνα, είναι το εγκαταλειμμένο ορυχείο "La Mejicana", το οποίο περιλαμβάνει ένα δίκτυο τραμ που χτίστηκε από μια βρετανική εταιρεία το 1905 για τη μεταφορά του χρυσού και άλλων μετάλλων  προς εξαγωγή.
Τότε η εξόρυξη γινόταν σε υπόγειες στοές. Σήμερα, οι σύγχρονες μέθοδοι εξόρυξης απαιτούν μεγάλες εκρήξεις, τεράστιες ποσότητες νερού, και τη χρήση κυανίου για την εξαγωγή του ορυκτού, που είναι ο λόγος που κάτοικοι διαμαρτύρονται.

Η σύγκρουση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, όταν οι κάτοικοι έμαθαν ότι η Λα Ριόχα ,κρατική εταιρεία ενέργειας και ορυχείων, και η εταιρεία Energia y Sociedad Minerales del Estado , είχαν υπογράψει συμφωνία με την Osisko Mining Corporation, με βάση τον Καναδά , για να εξορύξουν το βουνό Nevados de Famatina .

Η Carina Diaz Moreno, μια δασκάλα από τη Famatina η οποία έχει δύο εκκρεμείς αγωγές εναντίον της γιατί αντιτίθεται στα σχέδια εξόρυξης στην επαρχία της La Rioja,εξηγεί:
Σε μια ενημέρωση των κατοίκων από τους ανθρώπους της εταιρείας ξεκινήσαμε να φωνάζουμε συνθήματα όπως « Κάτω τα χέρια από τη Famatina » και έπρεπε να ολοκληρωθεί η συνάντηση στα γρήγορα. Στη βιασύνη τους να εγκαταλείψουν την αίθουσα ξέχασαν ένα φάκελο, στον οποίο βρήκαμε τον κατάλογο,"δήλωσε ο Díaz.
Ο κατάλογος περιέχει τα ονόματα και προσωπικά στοιχεία  πολλών κατοίκων,και δίπλα σε κάθε όνομα  μια φράση που περιγράφει αυτό που η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θέλει ο καθένας: "οικονομική αποζημίωση", "φήμη" ή "μια θέση στη κυβέρνηση"!


Σχόλιο Ενεργών πολιτών Δ.Ε.Αρναίας : Γιατί στην Αργεντινή δεν τους έχουν πει ακόμα για την θαυματουργή μέθοδο Flash Smelting ή για το ''επανασπρώξιμο'' του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα; Μάλλον τα συγκεκριμένο παραμύθι μόνο στην Χαλκιδική μάθανε να το λένε. Το σίγουρο πάντως είναι πως σε όλο τον πλανήτη όλοι αντιδρούν σε τέτοιου είδους επενδύσεις. 


« Basta Ya!» (Φτάνει πια) είναι μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης της Μ.Κ.Ο. Conciencia Solidaria, για την υπεράσπιση της ζωής και του καθαρού νερού. Είναι ένα τραγούδι στο οποίο συμμετέχουν 22 καλλιτέχνες της Αργεντινής.




Ενεργοί πολίτες Δ.Ε.Αρναίας















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.