Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ρεκόρ πτώσης 35 ετών για τον ΧΡΥΣΌ!

Από Newsit


Το συμβόλαιο του χρυσού ''βυθίστηκε'' κάτω από τα 1.400 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 1980, με αναλυτές στους Financial Times να το αποδίδουν κυρίως στην απόφαση της Κύπρου να πουλήσει μέρος των αποθεμάτων της για να διασωθεί.

Η χθεσινή πτώση του χρυσού ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση από τον Φεβρουάριο του 1983, ενώ σε όρους δολαρίων είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 1980, σύμφωνα με το Capital.

Οι κυριότερες αιτίες είναι η πρόθεση της Κύπρου να πουλήσει τμήμα των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει αλλά και η πτώση της ζήτησης χρυσού στην Ασία, που χρόνια τώρα ''πυροδοτούσε'' την άνοδο της τιμής του χρυσού.

Διαβάστε το άρθρο των Financial Times με τίτλο: Γιατί ο χρυσός χάνει τη λάμψη του.

Μόλις επέστρεψα από διακοπές για να ανακαλύψω ότι η τιμή του χρυσού υπέστη το απόλυτο σφυροκόπημα. Έχει πλέον διολισθήσει πάνω από 20% από το υψηλό του 2011, που είναι ο ορισμός της «πτωτικής αγοράς» (bear market). Το email μου έχει ξεχειλίσει από ερωτήματα για τις πιθανές ερμηνείες της πτώσης και υποδείξεις για το πώς πρέπει να αντιδράσουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Οι εξηγήσεις για την πτώση των τιμών μοιάζουν να είναι δύο. Η μία είναι ότι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αποφάσισαν ότι η «εποχή του χρυσού» τελείωσε κι έχουν γράψει μακροσκελείς επενδυτικές στρατηγικές για να εξηγήσουν το σκεπτικό τους.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα proprietary trading desks των τραπεζών, που ασχολούνται με τις επενδύσεις των ίδιων κεφαλαίων των οίκων, «πνίγονται» αυτές τις ώρες για να μετατρέψουν τις συστάσεις σε συναλλαγές στις αγορές παραγώγων –γεγονός που εξηγεί σε ένα βαθμό τις δραματικές πωλήσεις, ειδικά της Παρασκευής.

Η άλλη εξήγηση είναι η ταραχή που προκάλεσε η απόφαση της Κύπρου να πουλήσει τμήμα των αποθεμάτων χρυσού για να συνεισφέρει στο πρόγραμμα διάσωσης. Πρόκειται για σημαντικό παράγοντα, επειδή οι κεντρικές τράπεζες –που ήταν καθαροί πωλητές χρυσού την τελευταία 10ετία- έχουν τώρα γίνει σημαντικοί αγοραστές. Μάλιστα, από τότε που άρχισαν τα exchange-traded funds να ξεφορτώνονται χρυσό στην φετινή χρονιά, οι κεντρικές τράπεζες είναι οι μόνοι αγοραστές στον χώρο. Οποιαδήποτε ένδειξη ότι οι χρεωμένες κυβερνήσεις σκέφτονται να πουλήσουν τμήμα αποθεμάτων, δεν είναι καλή εξέλιξη για τον χρυσό.

Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για αγορές, με το σκεπτικό ότι οι επενδυτές παραμένουν ακόμη πολύ εφησυχασμένοι για την αποσταθεροποίηση που προκαλεί η εκτύπωση χρήματος, την πιθανότητα εκτίναξης του πληθωρισμού ή την περίπτωση νέων «κουρεμάτων» σε καταθέσεις όπως έγινε στην Κύπρο.

Είναι μια άποψη που έχει κάποια λογική. Οι αγορές πράγματι τείνουν να αψηφούν τις κακές ειδήσεις, με το σκεπτικό πως οτιδήποτε και να συμβεί, οι κεντρικές τράπεζες θα αντιδράσουν τυπώνοντας περισσότερο χρήμα για μεγαλύτερο διάστημα. Κάποια στιγμή αυτό το νομισματικό ναρκωτικό θα ξεθωριάσει.

Προσωπικώς δεν είμαι πεπεισμένος ότι η αγορά χρυσού είναι η σωστή αντίδραση. Η τιμή του είναι πολύ ευμετάβλητη μέσα σε περιορισμένα χρονικά διαστήματα, δεν παράγει εισόδημα, τα αντι-πληθωριστικά του προτερήματα δεν είναι τόσο δυνατά όσο φαίνονται και επιπλέον ενέχει συναλλαγματικούς κινδύνους, αφού όπως όλα τα εμπορεύματα, αποτιμάται σε δολάρια.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του κίτρινου μεταλλου ειναι ότι σε μεγάλο βαθμό δεν συνδέεται με άλλα επενδυτικά ενεργητικά, όπως βλέπουμε να συμβαίνει και τώρα. Αν θέλετε πάντως να αγοράσετε χρυσό, θα πρέπει να το κάνετε επειδή προσβλέπετε στην διασπορά του χαρτοφυλακίου σας –αλλά όχι σε μια καλή προφύλαξη από τον πληθωρισμό ή το τέλος του δυτικού πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.