"Το μοντέλο της σπατάλης, της περιβαλλοντικής καταστροφής και της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία. ", δήλωσε ο Χρυσόγελος. " Η ενδυνάμωση αυτού του μοντέλου στο όνομα της κρίσης δεν είναι η λύση."
Η εξόρυξη χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το τοπικό περιβάλλον και την τουριστική οικονομία της περιοχής, σύμφωνα με τους Πράσινους εκπροσώπους της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, ο οποίος έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 24 Ιανουαρίου.
Η Χαλκιδική είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών για πολλούς Έλληνες και είναι γνωστή για τη φυσική ομορφιά της. Το επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης των ορυχείων περιλαμβάνει την αποψίλωση 3.300 στρεμάτων «αρχέγονου δάσους», δάσους δηλαδή που υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια χωρίς να υποστεί κάποιου τύπου «διαχείριση» από τον άνθρωπο.
Πριν από δέκα χρόνια, ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα αποφάνθηκε ότι οι περιβαλλοντικές ζημιές που θα προκαληθούν από την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής δεν αντισταθμίζονται από το οικονομικό όφελος.
«Όλη αυτή η περιοχή είναι δάσος η οποία συγκρατεί τα μεγαλύτερα αποθέματα νερού στη Χαλκιδική", δήλωσε ο ακτιβιστής Απόστολος Παπαγεωργίου στη συνέντευξη Τύπου. "Τα δάση και οι υδροφόροι ορίζοντες θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές από τις δραστηριότητες που η μεταλλευτική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει στην περιοχή. Όμως όλες οι καταστροφές και οι υπέυθυνοι που τις έχουν προκαλέσει από τη λειτουργία των παλιότερων μεταλλεία απαλλάχθηκαν από οποιαδήποτε ευθύνη αφού φρόντισε ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών με το νόμο που κύρωσε τη σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων να περιληφθεί ειδικός όρος που την απαλλάσσει προκαταβολικά για όλες τις ζημίες που θα συμβούν στο μέλλον”.
© Ευρωπαίοι Πράσινοι – Ο Νίκος Χρυσόγελος (ευρωβουλευτής) υπήρξε ανυποχώρητος στην αντίθεσή του για τις ανάπτυξη των μεταλλείων χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική στην Ελλάδα.Το μοντέλο της σπατάλης, της περιβαλλοντικής καταστροφής και της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία. |
Μαζί με τον Τόλη Παπαγεωργίου στη συνέντευξη συμμετείχαν και οι Γιώργος Ζουμπάς και Θανάσης Κρομμύδας, τρεις ακτιβιστές που αγωνίζονται για να σταματήσει η περαιτέρω ανάπτυξη του ορυχείου, το οποίο καλύπτει περίπου 317 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στον αντίκτυπο στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και κοινωνία - όλα καλά τεκμηριωμένα από μελέτες επιστημόνων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων - από ένα γιγαντιαίο έργο που θα καταστρέψει Χαλκιδική και όποια άλλα μέρη της χώρας αναπτυχθεί παρόμοια δραστηριότητα", δήλωσε ο Τ. Παπαγεωργίου.
Η άδεια για το ορυχείο, η οποία δόθηκε στην καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corporation, θεωρείται ως κάποιους ως απόδειξη της προθυμίας Ελλάδα να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της για να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της, χωρίς να προβλεφθεί κανενός είδους αντάλλαγμα για τις δυσμενείς συνέπειες.
Τα οικονομικά οφέλη για στην Ελλάδα από το ορυχείο είναι πιθανό να είναι ελάχιστα. Η περιοχή έχει ένα αποδεδειγμένο ορυκτό πλούτο αξίας 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως, η άδεια χορηγείται χωρίς καμία εγγύηση ενός ελάχιστου ποσοστού από τα κέρδη για την Ελλάδα. Το ορυχείο θα κατασκευαστεί σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή που φιλοξενεί μια σειρά από οικονομικές δραστηριότητες που δεν είναι συμβατές με τις εξορυκτικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τον Γ. Ζουμπά, "Η ελληνική πολιτεία αντί να προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της περιοχής ...προστατεύει τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρείας."
" Το μοντέλο της σπατάλης, της περιβαλλοντικής καταστροφής και της διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία. ", δήλωσε ο Χρυσόγελος. " Η ενδυνάμωση αυτού του μοντέλου στο όνομα της κρίσης δεν είναι η λύση." Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν ότι οι εξορυκτικές εταιρείες χρυσού χρησιμοποιούν την κρίση για την επίτευξη βραχυπρόθεσμων στόχων τους, και αγνοούνται εναλλακτικοί τρόπους για την ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών. Τα μεταλλεία Χαλκιδικής αναμένεται να λειτουργήσουν για διάστημα μεταξύ δέκα και 15 χρόνων,. Γιατησυνέχειατιμέλονυπάρχειγιατηνπεριοχή;
"Το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται καλύτερα με την προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας και η στροφή της οικονομίας μας σε βιώσιμες δραστηριότητες. Υπάρχει μια αληθινά βιώσιμη και γνησίως πράσινη εναλλακτική λύση στην πρωτογενή εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων: η επαναχρησιμοποίηση κι ανακύκλωσή τους.
Η Βελγική εταιρεία Umicore αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε αυτές τις δραστηριότητες, απασχολεί 14.572 άτομα και το 2011 είχε τζίρο της τάξεως των 14.5 δις Ευρώ. Εξάγει μέταλλα, όπως ο χρυσός, από τα τοξικά ηλεκτρονικά απόβλητα, ή από το βουνό των πεταμένων τηλεοράσεων, υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, που παράγουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές κάθε χρόνο ενώ η εταιρεία περιγράφει την δραστηριότητα της ως “υπέργεια εξόρυξη”.
Το ξεπούλημα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε εταιρείες εξόρυξης δεν είναι η απάντηση. Η διασφάλιση ότι οι τοπικές οικονομίες θα οδηγήσουν κατάλληλες επενδύσεις σε βιώσιμη και οικονομική ανάπτυξη συμβατή με το περιβάλλον είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.
Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.
Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.
Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.