Σελίδες

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Αστυνομικοί με… φούντες


Του Νίκου Φωτόπουλου

Λύκοι… φύλαγαν τα πρόβατα. Επτά αστυνομικοί (3 αξιωματικοί, 3 αρχιφύλακες, 1 υπαρχιφύλακας) από Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Βόλο και Αγρίνιο κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση που εισήγε και διακινούσε ναρκωτικά από την Αλβανία στη χώρα μας. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 29 άτομα, έχει σχηματιστεί δικογραφία για 58, ενώ εκτιμάται πως οι κατηγορούμενοι θα ξεπεράσουν τελικά τους 80.

Την υπόθεση ερευνούσε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για 13 μήνες, ύστερα από πληροφορία που είχε ότι «κάποιοι Αλβανοί φέρνουν ναρκωτικά και συνεργάζονται με αστυνομικούς». Σύντομα στοχοποιήθηκαν τρεις 35χρονοι Αλβανοί ως «εγκέφαλοι» του κυκλώματος. Οταν, όμως, οι αστυνομικοί έφτασαν στους… επίορκους συναδέλφους τους, τα πράγματα δυσκόλεψαν. Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους ήταν και ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου!

Οι δράστες ήταν υποψιασμένοι και έπαιρναν τις κατάλληλες προφυλάξεις… Οπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που χειριζόταν την υπόθεση, το «μενού» περιελάμβανε απ” όλα: σκηνοθετημένες συλλήψεις από τους επίορκους συναδέλφους τους με ανταλλάγματα ναρκωτικά, στημένες διακινήσεις, εξαγορά ελαφρυντικών αντί μεγάλων χρηματικών ποσών, αλλά και πωλήσεις τεράστιων ποσοτήτων ηρωίνης, κοκαΐνης ή χασίς.

Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί φέρονται ότι βοηθούσαν τη δράση των εμπόρων, καλύπτοντας τις παράνομες δραστηριότητές τους και παρέχοντας προστασία στη μεταφορά των ναρκωτικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις που οι έμποροι τους έδιναν πληροφορίες για κάποιους διακινητές ναρκωτικών και γίνονταν συλλήψεις, οι επίορκοι αστυνομικοί με τη σειρά τους «δώριζαν» στους εμπόρους ποσότητες απ” αυτές που είχαν κατασχέσει.

Επίσης, αστυνομικοί της οργάνωσης ενημέρωναν ψευδώς τις εισαγγελικές αρχές για υποτιθέμενη βοήθεια από μέλη του κυκλώματος που βρίσκονταν στη φυλακή, προκειμένου «δικοί τους» κρατούμενοι να επωφελούνται από την ευεργετική διάταξη του νόμου και ν” αποφυλακίζονται εύκολα. Μάλιστα, για τέτοιες περιπτώσεις εισέπρατταν χρήματα, προκειμένου να δώσουν ευνοϊκές καταθέσεις στα δικαστήρια και να αποσπάσουν ελαφρυντικά οι κατηγορούμενοι. Η «ταρίφα» για κάτι τέτοιο φαίνεται πως ήταν 10 χιλιάδες ευρώ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, από τον Νοέμβριο του 2011 η εγκληματική οργάνωση είχε διακινήσει στη χώρα μας περίπου 500 κιλά χασίς και τουλάχιστον 30 κιλά ηρωίνης. «Ηταν μια πρωτοφανής και δύσκολη υπόθεση, καθώς οι εμπλεκόμενοι έπαιρναν μέτρα αντιπαρακολούθησης», δήλωσε ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι «τεχνικές» δυσκολίες επιστρατεύτηκαν η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΥΠ, που παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες των υπόπτων με το «βαλιτσάκι», έναν ειδικό κοριό για την υποκλοπή κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος της υπόθεσης περιλαμβάνει περίπου 5.000 απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, όπου διαφαίνεται πως το κύκλωμα διοχέτευε ναρκωτικά κυρίως στις πιάτσες τοξικομανών της Θεσσαλονίκης. Αμεσοι παραλήπτες θεωρούνται Ρομά, κάτοικοι του οικισμού Δενδροποτάμου, πολλοί εκ των οποίων συνελήφθησαν ήδη.

Στο μεταξύ, με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε σε βάρος των επτά αστυνομικών που εμπλέκονται στην εγκληματική οργάνωση η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης. Οι τρεις συλληφθέντες, ένας αξιωματικός και δύο αρχιφύλακες, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Οι υπόλοιποι τέσσερις, δύο αξιωματικοί, ένας αρχιφύλακας και ένας υπαρχιφύλακας, μετακινήθηκαν άμεσα σε άλλες υπηρεσίες και στο πλαίσιο της πειθαρχικής δικαιοδοσίας αναμένεται η τελική απόφαση για την περαιτέρω υπηρεσιακή τους κατάσταση, σε συνδυασμό με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους.


Δεν τους προλαβαίνουν οι «Αδιάφθοροι»

Η εμπλοκή αστυνομικών σε συμμορίες που ασχολούνται με διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, δυστυχώς, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, στη «Μαφία της Κρήτης», όπως ονομάστηκε η συμμορία που ασχολούνταν με την καλλιέργεια και τη διακίνηση ναρκωτικών αλλά και όπλων, προέκυψε ότι ήταν μπλεγμένοι ένας αστυνομικός διευθυντής κι ένας αρχιφύλακας από την περιοχή του Λασιθίου και ένας αστυφύλακας από το Ηράκλειο, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, των γνωστών «Αδιάφθορων», το 2011 είχαν διερευνηθεί καταγγελίες για 47 αστυνομικούς.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την ετήσια έκθεση της ίδιας υπηρεσίας, μέσα στο 2010 καταγράφηκαν 63 καταγγελίες για εμπλοκή αντίστοιχου αριθμού αστυνομικών σε διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών και μετά τις καταγγελίες για χρηματισμό αστυνομικών από καταστηματάρχες ήταν οι δεύτερες στη σειρά καταγγελιών για παραβατική συμπεριφορά αστυνομικών. Ποσοστό 9% κατείχαν επίσης οι ίδιες καταγγελίες το έτος 2009, οπότε εξετάστηκαν 45 υποθέσεις, και διπλάσιο ποσοστό είχαν οι καταγγελίες για χρηματισμό από καταστηματάρχες.

Μέσα στο 2009, τέλος, είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη δώδεκα ετών ο πρώην υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καλλονής Λέσβου για εμπορία ναρκωτικών. Στο σπίτι του αστυνομικού στην Καλλονή οι συνάδελφοί του από τους «Αδιάφθορους» είχαν εντοπίσει ζυγαριά ακριβείας καθώς και υπολείμματα ναρκωτικών ουσιών. Οπως κατατέθηκε και αποδείχθηκε, ο επίορκος αστυνομικός ήταν έμπορος ναρκωτικών και συνεργαζόταν με έναν υπαξιωματικό του στρατού που καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών.

Μ. Τσαλδάρης

m.tsaldaris@efsyn.gr


Τεκμήριο αθωότητας κατά βούληση

Κανείς ποτέ και για κανένα λόγο δεν έχει δικαίωμα να καταπατήσει το τεκμήριο της αθωότητας, άσχετα αν σε αυτή τη χώρα άπειρες φορές λίγο η σκανδαλολογία, λίγο ή τηλεθέαση και πολύ η κρατική καταστολή έχουν καταπατήσει κάθε έννοια αυτής της υπέρτατης για τον πολιτισμένο κόσμο αξίας.

Πόσες φορές δεν έχουν τσαλακωθεί άνθρωποι αλλά και οικογένειες ολόκληρες μόνο με ενδείξεις ενοχής; Από τις οροθετικές γυναίκες μέχρι τους χωρίς χαρτιά μετανάστες, κι από αναρχικούς μέχρι ενεργούς πολίτες και συνδικαλιστές που έτυχε να διαδηλώνουν σε σημεία «έντασης» έχουν συρθεί εκατοντάδες σιδηροδέσμιοι στα δικαστήρια. Συχνότατα δε αφού δεν προκύπτει απολύτως τίποτα εναντίον τους, κάποια στιγμή αφήνονται ελεύθεροι αφού προηγουμένως έχουν βυσσοδομήσει όλες οι εξουσίες επάνω τους.

Οταν όμως πρόκειται για βαριά κατηγορούμενους αστυνομικούς εκεί ξαφνικά εφαρμόζονται ευλαβικά όλες οι νομικές διατάξεις. Για τον λόγο αυτό, και για όσο κρατούν οι προανακρίσεις, ακόμα και με τα τσουβάλια την ηρωίνη αν πιαστούν αστυνομικοί, απλώς τίθενται σε διαθεσιμότητα ή, ακόμα χειρότερα, σε διπλανά πόστα.

Δηλαδή οι 4 από τους 7 συνολικά ενστόλους που κατηγορούνται ότι διακινούσαν ναρκωτικά πήγαν, για όσο διάστημα χρειαστεί, σε άλλες υπηρεσίες. Το ίδιο εξάλλου είχε συμβεί και στην περίπτωση της ζαρντινιέρας. Τώρα ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες που μπορούν να απασχολούν κατηγορούμενους για βαριά αδικήματα αστυνομικούς στο όνομα της προστασίας του πολίτη, τρομάζουμε ακόμα και να το σκεφτούμε.

Α.Ψ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.