Σελίδες

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Διαμαρτυρία στα γραφεία της Ε.Χ από την Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική


Η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) πραγματοποίησε σήμερα 24/11 διαμαρτυρία στα γραφεία της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ και της μητρικής της ELDORADO GOLD, στην οδό Β. Σοφίας, στην Αθήνα. Οι πολίτες της Αθήνας συντόνισαν τη δράση τους με αυτήν των επιτροπών αγώνα της Β. Ελλάδας, που την ίδια στιγμή διαδήλωναν στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας να ακυρωθούν τα σχέδια της καταστροφικής εξόρυξης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και στις άλλες «στοχοποιημένες» περιοχές της Β. Ελλάδας (στον Έβρο, στη Ροδόπη και στο Κιλκίς).


Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να προκαλέσουν τεράστια και ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή, η οποία θα συνεπιφέρει και αντίστοιχη βλάβη σε μια σειρά άλλες ήπιες οικονομικές δραστηριότητες, χωρίς κανένα γενικότερο όφελος για τη χώρα και το δημόσιο. Επιπλέον, η επιμονή της εταιρείας να προωθήσει τα σχέδιά της, παρά την καθολική αποδόμηση των ισχυρισμών της για περιβαλλοντική ασφάλεια και παρά τη μαζική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, ευθύνεται και για το πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας και διχασμού στην περιοχή και για τη συνειδητή υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής. Έχοντας η εταιρεία πάρει το «πράσινο φως» από μια κυβέρνηση, που έχει κεντρικό της στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να προστατεύσει τα κέρδη της λειτουργεί σαν ο «μπράβος» της περιοχής.


Αποκρούουμε τον ισχυρισμό της, δήθεν, αθώας μεταλλευτικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί με ασφαλή τρόπο, όπως υποκριτικά διατείνονται οι εταιρείες και το υπουργείο περιβάλλοντος, παραπέμποντας στην εμπειρία των Σκανδιναβικών χωρών. Δεν περίμεναν ότι, ακριβώς αυτές τις μέρες, θα είχαμε μεγάλες διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη και στο Ελσίνκι, κατά αυτού του είδους των εξορύξεων. Ενώ η Φιλανδία, από τις 11/11/2012 βιώνει τη μεγαλύτερη χημική καταστροφή της ιστορίας της, από τεράστια διαρροή αποβλήτων από λίμνη τελμάτων του ορυχείου της Talvivaara.

Η Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής) με τη σημερινή της παρέμβαση εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους κατοίκους της Χαλκιδικής και των άλλων περιοχών, που είναι οι επόμενοι στόχοι των χρυσοθήρων

Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος
Όχι στις εξορύξεις χρυσού
Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία αγώνας για τη γη και την ελευθερία

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (ΑΤΤΙΚΗ)

Το κείμενο ενημέρωσης

Γιατί λέμε όχι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής και της Β. Ελλάδας


Εδώ και τριάντα, σχεδόν, χρόνια (από τη δεκαετία του ’80), κράτος και μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι έχουν «βάλει στο μάτι» τα κοιτάσματα χρυσού της Χαλκιδικής. Τα τελευταία χρόνια και άλλων περιοχών της Β. Ελλάδας, στον Έβρο, στη Ροδόπη, στις Σέρρες και στο Κιλκίς. Χρειάστηκε να βυθιστεί η χώρα στο τέλμα των μνημονίων, να εφαρμοστούν πολιτικές ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου και των φυσικών πόρων και να αναβιώσουν πρακτικές ακραίου αυταρχισμού για να μπορέσουν να αποκτήσουν τις πρώτες επίσημες υπογραφές - αδειοδοτήσεις. Με πρώτη - πρώτη αυτή του κ. Παπακωνσταντίνου, τον Ιούνιο του 2011, που «άναψε το πράσινο φως» για την καταστροφή της ΒΑ Χαλκιδικής, από το τελευταίο στη σειρά επενδυτικό σχήμα «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ», της καναδικής πολυεθνικής ELDORADO GOLD και του ομίλου Μπόμπολα, που απέκτησε νύχτα (το 2004) τα σχετικά δικαιώματα «κοψοχρονιά», με τον περίφημο «νόμο Πάχτα».

Όλα αυτά τα χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής αντιστέκονται μαζικά και δυναμικά σε αυτήν την προοπτική. Σε μια περιοχή με μεταλλευτική παράδοση αιώνων, τι ήταν αυτό που τους οδήγησε να κρατήσουν αυτήν τη στάση και να εξακολουθούν να αντιστέκονται με «νύχια και με δόντια»;

Η κατακτημένη από την εμπειρία τους γνώση ότι καμιά μεταλλευτική δραστηριότητα δενείναι αθώα. Τις πληγές της, στο περιβάλλον και την υγεία τους, τις μετρούν ακόμα. 
Το γεγονός ότι η επένδυση που σχεδιάζεται είναι τόσο μεγάλη και τόσο βίαιη, ώστε μέσα σε 25 χρόνια να εξορυχθούν εφταπλάσιες ποσότητες μεταλλευμάτων, από αυτές που έχουνεξορυχθεί, συνολικά, στα 2.500 χρόνια μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή. 
Η διεθνής εμπειρία, που αποδεικνύει ότι η μεταλλουργία χρυσού δεν είναι μια συνηθισμένημεταλλευτική δραστηριότητα ή μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να υλοποιηθεί μεκαλύτερο τρόπο. Πρόκειται για μια, εξ ορισμού, επικίνδυνη και καταστροφική δραστηριότητα. 

Ξέρουν ακόμα πως, εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή, θα ζημιωθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία και θα δεχτεί πλήγματα ο κοινωνικός ιστός, χωρίς ουσιαστικό όφελος για τη χώρα, αφού:

  • στο όνομα μερικών εκατοντάδων θέσεων απασχόλησης περιορισμένου χρόνου, θα καταστραφούν οριστικά ακόμη περισσότερες θέσεις, στους τομείς του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας και της αυτο απασχόλησης. 
  • θα προκύψει, πολύ σύντομα, ένα τεράστιο κόστος περιβαλλοντικής αποκατάστασης, ακόμη και για το μικρό εκείνο τμήμα της επέμβασης που «σηκώνει» αποκατάσταση (για το μεγαλύτερο μέρος η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη). 
  • η εταιρεία, για να προωθήσει τα συμφέροντά της, καλλιεργεί τη διαίρεση, την ατομική συμπεριφορά, τους τραμπουκισμούς και το εμφύλιο πολεμικό κλίμα στα χωριά. 
  • είναι απειροελάχιστα τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη για το ελληνική δημόσιο, για μια επένδυση της οποίας ο τζίρος εκτιμάται σε 15,5 δις ευρώ, ενώ παραχωρήθηκε στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ» για 11 εκατ. ευρώ (!). 

Αυτή τη στιγμή τα δάση, ιδιαίτερα στις Σκουριές στο βουνό Κάκαβος, έχουν αρχίσει να αποψιλώνονται, μέσα σε ένα καθεστώς κατοχής της περιοχής και έντονης αστυνομοκρατίας. Οι κάτοικοι προπηλακίζονται, ξυλοκοπούνται, συλλαμβάνονται και οδηγούνται στα δικαστήρια με στημένες κατηγορίες. Αλλά δεν λυγίζουν και αντιστέκονται! Από την Αττική, λέμε στους κατοίκους της Χαλκιδικής και των άλλων περιοχών της Β. Ελλάδας ότι δεν είναι μόνοι τους.

Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα!


Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττική)
attiki.forum@gmail.com


Το περιβαλλοντικό σκάνδαλο με αριθμούς 

  • 317.000 στρέμματα η έκταση της μεταλλευτικής παραχώρησης (το 1/8 της Χαλκιδικής), σε οποιοδήποτε σημείο της οποίας μπορεί να ζητηθεί μεταλλευτική δραστηριότητα στο μέλλον. 
  • 4.100 στρέμματα η πρώτη δόση των αποψιλώσεων και της ισοπέδωσης του δάσους. 
  • 3 περιοχές εξορύξεων (Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες, Σκουριές). Στις Σκουριές η εξόρυξη θα είναι ανοιχτή, με διάμετρο 2 χλμ. και βάθος μέχρι 100 μ. κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. 
  • 2+2 εργοστάσια εμπλουτισμού (Μαντέμ Λάκκος, Σκουριές + Μαύρες Πέτρες, Ολυμπιάδα). 
  • 2 εγκαταστάσεις απόθεσης στερεών αποβλήτων - τελμάτων (Κοκκινόλακκας, Καρατζάς Λάκκος-Λοτσάνικο). 
  • Εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο. 
  • Στοά 8 Km, για τη σύνδεση της Ολυμπιάδας με τις εγκαταστάσεις στο Μαντέμ Λάκκο. 
  • Εργοστάσιο παραγωγής θειικού οξέος και δεξαμενές (Μαντέμ Λάκκος). 
  • Αγωγός μεταφοράς του θειικού οξέος στο λιμάνι του Στρατωνίου. 
  • Νέες λιμενικές εγκαταστάσεις στο Στρατώνι (δύο προβλήτες ανοιχτής θάλασσας για πλοία ξηρού και υγρού φορτίου). 
  • Αποστράγγιση μεταλλείων, υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα (15.000.000 κυβικά μέτρα νερού, ετήσια, αντλούνται σήμερα, όσο και η κατανάλωση νερού όλου του ν. Χαλκιδικής). 
  • Ρύπανση επιφανειακών νερών και υδροφόρου ορίζοντα. 
  • Μόνο 0,5 - 0,8 γραμμάρια χρυσού υπάρχουν σε κάθε τόνο μεταλλεύματος που εξορύσσεται. 
  • Για να φτιαχτεί ένα χρυσό δαχτυλίδι χρειάζονται να εξορυχθούν 18 τόνοι μεταλλεύματος. 
  • Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της εκμετάλλευσης θα εξορυχθούν 200.000.000 τόνοι. 
  • 691 κυβικά μέτρα νερού χρειάζονται για κάθε κιλό παραγόμενου χρυσού. 
  • 3.000 τόνοι σκόνης θειούχων ενώσεων με βαρέα μέταλλα, θα παράγονται κάθε ώρα ανατινάξεων. 
  • Κίνδυνοι από την πιθανή χρήση κυανίου στη διαδικασία του εμπλουτισμού. 
  • Πιθανότητα αστοχιών και ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας στη στεριά και στη θάλασσα. 

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας, που ενέκρινε ο κ. Παπακωνσταντίνου, έγινε «φύλλο και φτερό» από πλήθος επιστημονικών, επαγγελματικών και περιβαλλοντικών φορέων (Τεχνικό επιμελητήριο - τμήμα Κ. Μακεδονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, επαγγελματικές ενώσεις απασχολούμενων στον τουρισμό και τη γεωργία - κτηνοτροφία κλπ.).

Η εταιρεία και το υπουργείο περιβάλλοντος το μόνο που βρήκαν να αντιπαραθέσουν ήταν η υποδειγματική λειτουργία παρόμοιων εγκαταστάσεων στη Φιλανδία. Λίγες μέρες πριν και αυτό το επιχείρημα έσκασε με πάταγο: η Φινλανδία, από την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, βιώνει τη μεγαλύτερη χημική καταστροφή στην ιστορία της, όταν παρατηρήθηκε σημαντική διαρροή νερού, 5.000 - 6.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα, με υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου και ουρανίου. Και η διαρροή σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προκλήθηκε όταν εμφανίστηκε ρήγμα στη λίμνη αποβλήτων του ορυχείου της Talvivaara Mining Company.

Το οικονομικό σκάνδαλο με αριθμούς 

  • 11 εκατ. ευρώ το τίμημα της πώλησης, από το δημόσιο στην «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ», το2004. 
  • 95, 7 εκατ. ευρώ το κέρδος του ομίλου Μπόμπολα, από πώληση μετοχών στους Καναδούς. 
  • 408 εκατ. ευρώ η αγοραία αξία των μεταλλείων, έξι μήνες μετά την πώλησή τους από το δημόσιο. 
  • 2.300 εκατ. ευρώ η σημερινή αξία των μεταλλείων στο χρηματιστήριο του Τορόντο. 
  • 15.500 εκατ. ευρώ η αξία των μεταλλευμάτων στα μεταλλεία 
  • 0 ευρώ το κέρδος του ελληνικού δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.