Σελίδες

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Ο «κίτρινος πυρετός» δεν έκαμψε τους Ελβετούς χωρικούς

«Οχι» σε μεγάλη εταιρεία εξόρυξης χρυσού

Από Το ΒΗΜΑ

Εικόνες «ανάπτυξης» σαν αυτήν, από τις γιγάντιες εγκαταστάσεις εξόρυξης χρυσου της αμερικανικής Freeport-McMoran Cooper στην Ινδονησία, ειναι βέβαιο ότι συνέβαλαν στο «όχι» των βουνίσιων Ελβετών.

Eνα ξερό «όχι» ήταν η απάντηση των κατοίκων μιας απομονωμένης αλπικής κοιλάδας στο επικερδές, πλην «βρόμικο» μέλλον που τους πρότεινε μεγάλη καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού.

Μετά από μήνες διενέξεων, οι κάτοικου του χωριού Κουράγκλια και των γυρω οικισμων ψήφισαν όχι στο δημοψήφισμα που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για την εκμετάλλευση των εδαφών τους. Η καναδική εταιρεία NV Gold προσφέρει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια για να εκμεταλλευτεί τα χιονισμένα βουνά της κοιλάδας, καθώς εκτιμά στο υπεδάφος υπάρχει χρυσός. Συγκεκριμένα, στο δημοψήφισμα 90 άτομα τάχθηκαν υπέρ της εκμετάλλευσης και 180 κατά.

Οι περισσότεροι κάτοικοι πείσθηκαν πως ο φυσικός πλούτος θα μολυνθεί από την ξένη «εισβολή». «Το μεταλλωρυχείο θα επηρεάσει την κοιλάδα και το περιβαλλοντολογικό κόστος θα είναι μεγάλο», δηλώνει η 17χρονη Νικόλ Βενζίν, που εχει πιασει δουλειά σε κοντινή πόλη.

Δεν είναι όμως μόνο η περιβαλλοντική συνείδηση που έσπρωξε τους ανθρώπους να δηλώσουν την αντίρρηση τους στο δημοψήφισμα. Μεταξύ άλλων, φαίνεται πως έπαιξε ρόλο και ο φόβος - μεταξύ των νεότερων ιδίως ανδρών - ότι οι 200 ξένοι μεταλλωρύχοι που θα ερχόντουσαν στον τόπο τους θα …έκλεβαν τις κοπέλες τους(!). «Δεν θέλω άλλοι άνθρωποι να έρθουν εδώ. Είναι πολύ ήσυχα στην κοιλάδα και τα αμάξια και ο κόσμος θα το χαλάσουν» λέει η 25χρονη Αιρις Μον.

Σε ολόκληρη την μικρή κοιλάδα λειτουργεί μόνον ένα εστιατόριο και ένα μπαρ, και οι περισσότεροι νέοι αναζητούν αλλού την τύχη τους γιατί δεν υπάρχουν δουλειές. Το μεταλλωρυχείο θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον.

Σύμφωνα με τις γεωλογικές μελέτες, οι βράχοι της κοιλάδας περιέχουν 10 γραμ. χρυσού ανά τόνο, που «μεταφράζεται» σε χρυσό συνολικής αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμύριων.

Πολλοί πάντως εκτιμούν πως με το «όχι», οι κάτοικοι έκλεισαν την πόρτα όχι μόνο στα χρήματα αλλά και στην γενικότερη ανάπτυξη της κοιλάδας.

«Ο πληθυσμός της κοιλάδας μειώνεται. 850 άνθρωποι ζουν εδώ από το 1960. Ψάχνουμε για νέες ευκαιρίες και το μεταλλωρυχείο θα μας τις έδινε. Δεν είμαστε μουσείο. Χρειαζόμαστε ένα μέλλον για τα παιδιά μας», δήλωσε ο δήμαρχος, που βέβαια αποτελεί τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της δημιουργίας χρυσωρυχείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.