Σελίδες

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Made in Thessaloniki, 2-8 Μαρτίου 2012: Η δημιουργική δύναμη της πόλης σε μία εβδομάδα για το design


Η Parallaxi και η ομάδα του "Θεσσαλονίκη Αλλιώς", έχοντας ήδη ξεκινήσει το δεύτερο χρόνο των δράσεών τους στρέφουν σε συνεργασία με το Goethe Institut Θεσσαλονίκης το ενδιαφέρον τους στη δημιουργική οικονομία της πόλης. Κατά το διάστημα 2-8 Μαρτίου μία ολόκληρη εβδομάδα αναμένεται να αναδείξει τις δυνατότητες ανάπτυξης μίας δημιουργικής ταυτότητας της πόλης με το γενικό τίτλο "Made in Thessaloniki".Design και μόδα στη θεωρία και στην πράξη κατακλύζουν την πόλη και ζωντανεύουν μία βιομηχανία εν υπνώσει.


Με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης είναι αναγκαίο να αναδειχτούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις που μπορούν να ξαναβγάλουν τη Θεσσαλονίκη στο διεθνές προσκήνιο. Σε μία εποχή κρίσης, η soft power αποτελεί μονόδρομο για την κατάρτιση και την προώθηση του brand name της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό.

Μία ολόκληρη εβδομάδα, δεκάδες χώροι και εκατοντάδες δημιουργοί, μια πόλη καλά κρυμμένη που βγαίνει στην επιφάνεια. Εκθέσεις, ομιλίες, workshops, παρουσιάσεις, installations, fashion shows, guerilla projects, αστικές παρεμβάσεις... Η Θεσσαλονίκη που μπορεί να είναι αλλιώς! 

Το Τελικό Πρόγραμμα

Έναρξη

Η πρώτη εβδομάδα για το design στη Θεσσαλονίκη ξεκινά την Παρασκευή, 2 Μαρτίου στις 20:00 στη Στοά Μαλακοπή. Σε αυτό το ιστορικό κτίριο της πόλης η μόδα έχει τον πρώτο λόγο και συνδυάζεται σε ένα πρωτότυπο μείγμα με την αρχιτεκτονική.

21:00-21:30

Η Modart παρουσιάζει ένα πολυρούχο. Ποιος είπε ότι ένα ρούχο μπορεί να φορεθεί μόνο με έναν τρόπο. Η Μένη Σαπρανίδου και η ομάδα της Modart αποδεικνύουν στην πράξη πώς η φαντασία μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα στη μόδα. Φόρμα με ώμο ή στράπλες, φόρμα, φούστα, σαλβάρι είναι μόνο μερικές από τις 10 διαφορετικές εκδοχές που θα παρουσιάσουν τα μοντέλα μίας πρωτότυπης επίδειξης που βασίζεται σε ένα και μόνο... πολυρούχο!

21:30-22:15

«Γύρνα πίσω στα ψηλά τακούνια» ονομάζεται η performance της ομάδας “Μόδας και Τέχνης Εραστές” που συνδυάζει κίνηση, μουσική και ελάχιστο λόγο. Μία παράσταση αφιερωμένη στους αντρικούς ρόλους των σημαντικότερων ταινιών του Πέδρο Αλμοδοβάρ. Ταινίες που οι άντρες μπορεί να έχουν κυρίως δευτεραγωνιστικό ρόλο, αλλά είναι εξίσου σημαντικός, καθώς αποτελεί με ένα τρόπο το «μάτι» και την «ψυχή» του Αλμοδοβάρ.

Μέσα από τις γνωστές μουσικές των ταινιών του Αλμοδοβάρ, τον ελάχιστο λόγο (ατάκες από ταινίες του) και την χορογραφημένη κίνηση εξελίσσεται η συγκεκριμένη performance. Κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα ρούχα , τα παπούτσια και τα αξεσουάρ. Πολύχρωμο και μονόχρωμο, κιτς και κομψό, ακριβό και φθηνό, φιρμάτο και ραμμένο στο χέρι , το ρούχο είναι το πίσω κείμενο και «πρωταγωνιστής» της παράστασης. Διαφορετικές δεκαετίες, στυλ, γραμμές… Αντρικά και γυναικεία χωρίς συγκεκριμένη ταυτότητα... Ξετυλίγουν την προσωπικότητα των ηρώων και ξεδιπλώνουν την ψυχή τους μέσα από τις κινήσεις του σώματος… Γιατί… όλοι Γυρνάνε Πίσω… Στα Ψηλά Τακούνια!

22:15-...

Το Bar Ladoze βάζει τα ποτά και τη μουσική και σας καλεί να συμμετάσχετε στο πάρτυ έναρξης της διοργάνωσης.

- Παράλληλα, η ομάδα της PLATFORMA εγκαινιάζει τη δεύτερη δράση της αφιερωμένη στα τοπικά προϊόντα.

Τα τοπικά προϊόντα της γειτονιάς μετασχηματίζονται σε τοπικά προϊόντα design. Η πλούσια σε πρώτες ύλες περιοχή της πλατείας εμπορίου // πλατείας χρηματιστηρίου γίνεται πηγή έμπνευσης στα χέρια των δημιουργών. 4 δημιουργικά γραφεία της περιοχής, εμπνέονται και προμηθεύονται υλικά από την τοπική αγορά, καταλαμβάνουν τους χώρους της Στοάς Μαλακοπή και δημιουργούν χρηστικά αντικείμενα industrial + fashion design. Κάθε ομάδα διαλέγει ένα μικρομάγαζο και αντλεί από αυτό ιδέες και υλικά για την κατασκευή των δικών της προϊόντων.

Στη ΔΡΑΣΗ 02_ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ συμμετέχουν οι:

ARQLAB, CONCREATE ARCHITECTURE, NEUVERT, TRICREATION

Η PLATFORMA είναι ένα συνεχιζόμενο project, που χωρίζεται σε δράσεις|θεματικές, και δίνει βήμα σε ανθρώπους και ομάδες που ασχολούνται με την αρχιτεκτονική, το βιομηχανικό σχεδιασμό, τις εφαρμοσμένες τέχνες.

«Το Design στον κόσμο», μία θεωρητική προσέγγιση

Την Κυριακή, 4 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινο ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽νοινούνου Εξωτερικών ρύ Πολιτισμού επιχειρείται μία πολύπλευρη θεωρητική προσέγγιση στη δημιουργική οικονομία σε συνέχεια της αντίστοιχης περσινής ημερίδας του Ινστιτούτου Goethe:

- Ο διεθνώς καταξιωμένος Γερμανός designer, Peter Schmidt που έχει σχεδιάσει τα λογότυπα μερικών από τα κορυφαία brands του κόσμου παρουσιάζει επιτυχημένες στρατηγικές εφαρμογές του design στην επικοινωνία.

- Ο Άρης Καλαντίδης, urban planner με έδρα το Βερολίνο παρουσιάζει το εξαιρετικά επιτυχημένο πρότζεκτ που έφερε σε επαφή και αλληλεπίδραση σχεδιαστές μόδας και ράφτες στην περιοχή του Neukölln, δημιουργώντας πρωτοφανείς ευκαιρίες συνεργασίες, δείχνοντας έτσι ένα δρόμο που θα μπορούσε να ακολουθήσει και η Θεσσαλονίκη.

- Ο Joachim Schirrmacher, συγγραφέας και σύμβουλος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών μοιράζεται τη γερμανική τεχνογνωσία σε ζητήματα μόδας και design και οραματίζεται μία πιθανή ελληνογερμανική συνεργασία δημιουργίας.

- Η ελληνικής καταγωγής Ρόζαλιν Μπέντζαμιν είναι Επιστημονική Συνεργάτιδα και Διευθύντρια Προγράμματος στην Εταιρεία Tom Fleming Creative Consultancy – διεθνής εταιρείας συμβούλων πολιτισμού και δημιουργικής οικονομίας με έδρα στο Λονδίνο. Δουλεύοντας σε διεθνές επίπεδο, ηγήθηκε σειράς προγραμμάτων σε χώρες όπως η Ρωσία, η Εσθονία, η Πορτογαλία, ο Λίβανος και η Ελλάδα. Θα αναφερθεί στις δημιουργικές βιομηχανίες που αποτελούν έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας παραδείγματα όπως αυτό του Γκιμαράες, του Περμ και του Ανατολικού Λονδίνου.

- Ο Δημήτρης Φακίνος από μικρός ήθελε να γίνει σχεδιαστής, αλλά έμεινε με την επιθυμία λόγω σοβαρής έλλειψης ταλέντου. Αυτό δεν τον εμπόδισε, βέβαια, να αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στο design. Πρώτο του εγχείρημα, υπήρξε το περιοδικό +DESIGN (το οποίο αρχικά ονομαζόταν ΔD), το 1988. Από το 2002 ξεκίνησε τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής & Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ). Το 2007 πρωτοστάτησε στη δημιουργία του European Design Festival, μιας συνεργασίας 15 περιοδικών design από όλη την Ευρώπη, το οποίο και διευθήνει μέχρι σήμερα. Το 2011 ξεκίνησε με τη συνέργεια της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, τον κύκλο "Design Υπό Στέγη", παρέχοντας στην ελληνική δημιουργική κοινότητα ένα σταθερό σημείο αναφοράς. Τώρα στη Θεσσαλονίκη αφηγείται στο πλαίσιο της ημερίδας τις εμπειρίες του.

The Design Tour 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας διοργανώνονται επίσκεψεις στους χώρους, όπου δραστηριοποιούνται όλοι οι άνθρωποι που συγκροτούν τη δημιουργική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης. Τα καταστήματα design Thessaloniki’s Design Spot, Artemide, Kartell και Eco n Design καθώς και οι σχολές ΑΚΤΟ, AAS, Δέλτα και PANSIK ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν το κοινό σε ένα πρωτότυπο Design Tour.

Ο πιο δημιουργικός πεζόδρομος της πόλης

Τα καταστήματα της οδού Ισαύρων ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία ανανεωτική παρέμβαση για την ανάδειξη του πεζόδρομου, ενός τόσο όμορφου στενού στην καρδιά της πόλης, όπου η έννοια της γειτονιάς συνεχίζει να υφίσταται.

Η παρέμβαση αναβάθμισης περιλαμβάνει:

1. Τη σηματοδότηση του πεζοδρόμου με σήμανση στις δύο εισόδους (δυτική πλευρά: οδός Βύρωνα και ανατολική πλευρά: οδός Δημητρίου Γούναρη) κατά τα πρότυπα ευρωπαϊκών υπαίθριων αγορών, όπου ευτελή υλικά που με σωστό χειρισμό μπορούν να δώσουν ένα υπέροχο αποτέλεσμα.

2. Δημιουργία ξύλινων καθισμάτων περιμετρικά των πέντε παρτεριών της Ισαύρων ως χώρος ανάπαυσης, καθώς η Ισαύρων αποτελεί το μοναδικό σκιερό μέρος στη γύρω περιοχή της Ναυαρίνου.

3. Τοποθέτηση κάδων απορριμάτων που λείπουν από το δρόμο μας.

4. Περιποίηση στα φυτά και τα δέντρα ώστε να απολαμβάνουν οι πολίτες της πόλης την σκιά τους.

5. Αλλαγή χρήσης των δύο κενών χώρων που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνονται από παρκαρισμένα μηχανάκια με την τοποθέτηση ενός πάρκινγκ ποδηλάτων από μεταλλικά βαρέλια και με τη δημιουργία ενός υπαίθριου παιχνιδιού με τον χρωματισμό του πλακόστρωτου.

6. Και πολλές εκπλήξεις καθόλη τη διάρκεια της παρέμβασης.

Επτά ημέρες με στόχο την ανάδειξη του πιο δημιουργικού πεζόδρομου της Θεσσαλονίκης! Στις δράσεις συμμετέχουν:

scoopa upcycling, kitchen 29, hand over, αντικερί, μακεδονικό ωδείο, λοξίας, προμηθεύς, micro mond, il capo, E&M antiques, absinth bar, τεχνομάρκετ ροδή, κομμωτήριο Mάρω, easybike.gr

Εκθέσεις… “Made in Thessaloniki”

Ζωτικό κομμάτι του προγράμματος είναι οι εκθέσεις. 7 εκθέσεις με ποικίλη θεματολόγια προσφέρουν τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει την ιστορία της μόδας και του ενδύματος, να απελευθερωθεί μέσα από γραφιστικές δημιουργίες, να ταξιδέψει στη σύγχρονη διαδρομή της γραφιστικής στη Θεσσαλονίκη, να έρθει σε επαφή με το έργο του σπουδαίου Καρόλου Τσίζεκ και να δει τις ιδέες των φοιτητών γραφιστικής της πόλης.

Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009 - μια ανθολογία

Tο δημιουργικό γραφείο Red Creative γιορτάζοντας είκοσι χρόνια στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας προχώρησε στη δημιουργία της ανθολογίας «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009» η οποία παρουσιάζει την εξέλιξη της έντυπης γραφιστικής στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, μέσα από δουλειές που επέλεξαν οι ίδιοι οι δημιουργοί της πόλης.

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή από το υλικό που επέλεξαν οι συμμετέχοντες δημιουργοί και δημιουργικά γραφεία της πόλης για την ανθολογία «Θεσσαλονίκη Graphic Design 1980-2009»:

-Αφίσες

125 αφίσες δημιουργών της Θεσσαλονίκης, από το υλικό που συγκεντρώθηκε για την έκδοση.

-Χρονολόγιο

Λογότυπα, συσκευασίες, εξώφυλλα περιοδικών, CD, διαφημιστικές καταχωρήσεις, έντυπα, εκδόσεις, κ.λπ. από το υλικό της έκδοσης, οργανωμένα σε ένα χρονολόγιο (1980 - 2009) ανά θεματική κατηγορία.

-Βίντεο

Μaking of από τη διαδικασία σχεδιασμού και παραγωγής (ψηφιακή επεξεργασία, προεκτύπωση, εκτύπωση, βιβλιοδεσία) της έκδοσης.

* Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2-24 Μαρτίου. Επιμέλεια έκθεσης: Red Creative

Free: Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης σήμερα

Με αφορμή το Ιωβηλαίο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης σας τα γραφιστικά γραφεία της πόλης καλούνται να μοιραστούν με το κοινό τις δικές τους απαντήσεις στην ερώτηση «Από τι πρέπει να απελευθερωθεί η Θεσσαλονίκη σήμερα;».

Στερεότυπα, νοοτροπίες, καταστάσεις, πρόσωπα... Ποια είναι τα πράγματα που κρατάνε δέσμια την πόλη σήμερα; Αντλώντας έμπνευση από τη λέξη FREE οι γραφίστες της Θεσσαλονίκης, μεγάλα γραφιστικά γραφεία και ανεξάρτητοι δημιουργοί, παρουσιάζουν τις δικές τους σκέψεις, οι οποίες θα εκτεθούν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

* Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2-24 Μαρτίου. Επιμέλεια έκθεσης: Αλίκη Τσιρλιάγκου

Σχεδιάζοντας για τη βιομηχανία και το αστικό περιβάλλον

Οι βιομηχανικοί σχεδιαστές της πόλης διακρίνονται για την έντονη δραστηριότητά τους και πολλοί από αυτούς έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο. Στην έκθεση αυτή συμμετέχουν industrial & product designers παρουσιάζοντας προϊόντα (αντικείμενα, έπιπλα κλπ) που έχουν υλοποιηθεί από προηγούμενές τους δουλειές. Έτσι, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί σε μία έκθεση που θα παρουσιάζει τα προϊόντα που έχουν πράγματι παραχθεί στη Θεσσαλονίκη στο παρελθόν.

Παράλληλα, η διοργάνωση “Made in Thessaloniki” κάλεσε τους αρχιτέκτονες, industrial & product designers να εμπλουτίσουν την «αστική επίπλωση» του δημόσιου χώρου της Θεσσαλονίκης. Παγκάκια, κολωνάκια διαχωρισμού δρόμου/πεζοδρομίου, πλακάκια πεζοδρομίου, αστικός φωτισμός, σήμανση και ό,τι άλλο αφορά τη «διακόσμηση» του αστικού τοπίου... Προτάσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης όπως τη βιώνουμε καθημερινά, αν υιοθετούνταν σε μεγάλη κλίμακα. Μία προσπάθεια να φανταστούμε τη «Θεσσαλονίκη Αλλιώς, αύριο» κιόλας. 

O Δήμος Θεσσαλονίκης, που έχει θέσει τη διοργάνωση υπό την αιγίδα του έχει δεσμευτεί πως οι δημιουργίες θα εγκατασταθούν στην πόλη, επιτυγχάνοντας και το θεωρητικό τους σκοπό.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενεί τα σχέδια των προτάσεων που θα υλοποιηθούν με την ευγενική χορηγία εταιριών της πόλης που κλήθηκαν να βοηθήσουν.

* Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2-24 Μαρτίου. Επιμέλεια έκθεσης: Αλίκη Τσιρλιάγκου

Σχήμα Καρδιάς- Αφιέρωμα στον Κάρολο Τσίζεκ

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης οργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση-αφιέρωμα στον πολυσχιδή δημιουργό Κάρολο Τσίζεκ (γεν. 1922).

Ο Κάρολος Τσίζεκ ζει στη Θεσσαλονίκη από το 1929. Είναι ζωγράφος, γραφίστας, μεταφραστής και λογοτέχνης και συνέβαλε με την εκδοτική και εκθεσιακή του δραστηριότητα στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης ως συνεργάτης του περιοδικού Κοχλίας, της αίθουσας τέχνης «Διαγώνιος» και άλλων. Ειδικά η σύμπλευση των εικαστικών και της γραφιστικής στο έργο του είναι διαρκής. Ο Τσίζεκ αποτέλεσε μία από τις δημιουργικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης και βραβεύτηκε σε πολλούς διαγωνισμούς. Το 2000 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ, ενώ το 2007 τιμήθηκε με το «ΕΒΓΕ Συνολικής προσφοράς στην Γραφιστική 2007».

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο ΜΜΣΤ βασίζεται στην πρόσφατη δωρεά εκ μέρους του πολυάριθμων έργων του, τα οποία χρονολογούνται από το 1942 μέχρι το 2006. Ταυτόχρονα είναι ένας φόρος τιμής σε έναν αθόρυβο και επίμονο δημιουργό που μέσα από την αδιαπραγμάτευτη προσωπική του πορεία καθόρισε την εκδοτική κυρίως αισθητική της πόλης για πολλές δεκαετίες και σήμερα αναγνωρίζεται δυναμικά από τις νεότερες γενιές δημιουργών.

* Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2-24 Μαρτίου. Επιμέλεια έκθεσης: Θούλη Μισιρλόγλου

Οι Σχολές δημιουργούν

Οι σπουδαστές του AAS δημιουργούν το βιβλίο του design της Θεσσαλονίκης. Κάθε σελίδα και μία διαφορετική ιδέα, μία ξεχωριστή ματιά στη δημιουργική αποτύπωση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της πόλης. Το τελικό αποτέλεσμα θα εκδοθεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ιανός. Κάθε σελίδα του βιβλίου θα εκτεθεί σε μία συλλογική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στην Αγιορείτικη Εστία.

Οι σπουδαστές του ΑΚΤΟ δημιουργούν ένα έξυπνο σλόγκαν με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Το σλόγκαν συνοδεύει σχετική εικονογράφηση και το καλύτερο εξ αυτών θα κυκλοφορήσει σε συλλεκτικό T-Shirt. Παράλληλα, η αποτύπωση όλων των ιδεών θα παρουσιαστεί στο κοινό στην Αγιορείτικη Εστία.

Οι σπουδαστές του τρίτου έτους του ΑΚΤΟ υπό την καθοδήγηση του γραφίστα Παναγιώτη Μεταλληνού εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν μία ολοκληρωμένη διαφημιστική καμπάνια για την προβολή της πόλης με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της. Ομάδες των δύο ατόμων που ξεκίνησαν την προετοιμασία τους ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο βασισμένες στην προαναγγελία του Δήμου Θεσσαλονίκης και παρουσιάζουν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός πιο επιτυχημένου brand name της πόλης.

* Αγιορείτικη Εστία, Εγνατίας 109, 2-16 Μαρτίου. Επιμέλεια έκθεσης: Αλίκη Τσιρλιάγκου

Μόδα και Ένδυμα στο χρόνο

Η Θεσσαλονίκη έχει πλούσια παράδοση στα υφσυσιθθςέχαράδοση στα υφάσματα, στο ένδυμα και στη ραπτική. Η ομάδα του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» συγκεντρώνει σε συνεργασία με επιχειρήσεις και σπουδαίες μοδίστρες της πόλης ρούχα, υφάσματα και αξεσουάρ, από παλαιότερες εποχές της τοπικής μόδας.

Χαρακτηριστικά κομμάτια της βιομηχανικής και της υψηλής ραπτικής της πόλης εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό μαζί με φωτογραφικό υλικό οπτικό υλικό της εποχής.

* Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκη, Τσιμισκή 29, 2-16 Μαρτίου. Επιμέλεια έκθεσης: Δήμητρα Νάνου

Διαδίδοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας

Η έκθεση παρουσιάζει τις 20 δημοφιλέστερες αφίσες του διαγωνισμού της Parallaxi και του +design, όπως ψηφίστηκαν μέσω facebook. 59 ερασιτέχνες στην πλειοψηφία τους γραφίστες αποτύπωσαν οπτικά το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας μέσα στην κατήφεια της κρίσης. Περισσότεροι από 2000 ήταν αυτοί που συμμετείχαν στην ψηφοφορία και στη διάδοση των μηνυμάτων αισιοδοξίας που τόσο πολύ έχουμε όλοι ανάγκη σήμερα.

* ΧΑΝΘ- γυάλινο κτίριο (πρώην ΕΟΤ) Τσιμισκή & Νικολάου Γερμανού 2, 2-16 Μαρτίου. Επιμέλεια έκθεσης: Αλίκη Τσιρλιάγκου

- Η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις είναι ελεύθερη.

Τα Εργαστήρια- The Workshops

Για τρεις ολόκληρες ημέρες, 2-4 Μαρτίου, οι θεατές των δράσεων μπορούν να περάσουν στο ρόλο του δημιουργού με την καθοδήγηση έμπειρων και καταξιωμένων επαγγελματιών. Μία σειρά από εργαστήρια (workshops) εκπαιδεύουν όσους αγαπούν το design σε όλες τις εκφάνσεις του. Γραφιστική, βιομηχανικός σχεδιασμός, μόδα, κουλτούρα του design… Ανεξαρτήτως προσωπικού ενδιαφέροντος οι συμμετέχοντες στα εργαστήρια θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή δωρεάν με τα μυστικά των τεχνών που ντύνουν την καθημερινότητά μας!

Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

1) Χριστίνα Μπιλιούρη- design thinking

Global trends μαζί με την τοπική κουλτούρα θα αναμιχθούν για να προταθούν καινοτόμες λύσεις. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες παίρνουν μια ιδέα του πως μεθοδευμένα μπορούμε να δημιουργήσουμε καινοτομία, κάνοντας έρευνα, warm up games, brainstorm sessions, λήψη αποφάσεων, παρουσιάσεις. Οι συμμετέχοντες αντιλαμβάνονται ότι μέσω της διαδικασίας αυτής δεν σχεδιάζουμε απαραίτητα προϊόντα, αλλά ενδεχομένως συστήματα, επιχειρήσεις κ.α. 
Διάρκεια σεμιναρίου: Παρασκευη (2/3) – Σάββατο (3/3) – Κυριακή (4/3)
Απαραίτητη η συμμετοχή και στις 3 μέρες για την ολοκλήρωση του workshop.

2) Παναγιώτη Μιχαλόπουλο – Eco ‘nDesign

Θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε μια παρουσίαση της διαδρομής από την αρχική σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική υλοποίηση της νέας σειράς τσαντών και κοσμημάτων MyOneAndOnly που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται από την ομάδα του Eco ‘n Design μας και παρουσιάζονται για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Κύπρο. Το Eco ‘n Design διαθέτει στην Ελληνική αγορά έπιπλα από ανακυκλωμένο χαρτόνι και αξεσουάρ καθημερινής χρήσης από επαναχρησιμοποιημένα υλικά.
Διάρκεια σεμιναρίου: Κυριακή (4/3) – Δευτέρα (5/3)

3) Μένη Σαπρανίδου – Modart 

Η Modart και οι σπουδαστές της σας καλούν να συμμετέχετε σε ένα πρακτικό, δημιουργικό και διαφορετικό σεμινάριο μόδας. Θα ράψουμε, θα πλέξουμε και σχεδιάσουμε μαζί, αξεσουάρ και πρωτότυπα ρούχα μόδας Αν σου αρέσει να αλλάζεις, να συνδυάζεις ή και να κατασκευάζεις δικά σου πράγματα έλα να κάνεις την ιδέα σου πράξη.
Διάρκεια σεμιναρίου: Σάββατο (3/3)

4) Άντζελα Αθανασίου – Whale Graphics- Η χρήση του Packaging στην σύγχρονη ζωή

Από την ιδέα στον σχεδιασμό. Από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση. Από την υλοποίηση στην κατασκευή. Μετά το πέρας του σεμιναρίου, τα αντικείμενα που θα παρουσιασθούν θα παραμείνουν στο χώρο διεξαγωγής των workshops μέχρι τη λήξη. 
Διάρκεια σεμιναρίου: Παρασκευή (2/3)

5) Καλίνα Νταμπίζα- το αστικό παιχνίδι: εξοπλίζοντας την πόλη αλλιώς.

Τι σημαίνει αστικός εξοπλισμός; Πώς διαμορφώνει την εικόνα της πόλης; Πώς αντιλαμβάνεται ο χρήστης τα αστικά αντικείμενα; Ποιες είναι οι πρακτικές σχεδιασμού των αντικειμένων και πώς επηρεάζουν την εμπειρία του τελικού αποδέκτη; Ποια παραδείγματα μας προσφέρει η ελληνική και η διεθνής εμπειρία; Ποιες θεωρητικές προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και στις κοινωνικές πρακτικές, επιδιώκουν την συμμετοχή του χρήστη και το παιχνίδι στον αστικό χώρο Παρακολούθησε κι εσύ ένα workshop, όπου η θεωρία θέτει τα ερωτήματα και το παιχνίδι τα απαντά.
Διάρκεια σεμιναρίου: Κυριακή (4/3)

6) Χρύσα Τόκα - AASCollege- η τεχνική Monotype.

Είναι ένα είδος χαρακτικής κατά την οποία σχεδιάζουμε πάνω σε μια ομαλή, μη-απορροφητική επιφάνεια. Η επιφάνεια μπορεί να είναι από ψευδάργυρο ή γυαλί. Η εικόνα μεταφέρεται έπειτα σε ένα φύλλο χαρτιού χρησιμοποιώντας ένα τυπογραφείο. Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε μια αφαιρετική εικόνα μελανώνοντας μια ολόκληρη επιφάνεια και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας βούρτσες ή κουρέλια, αφαιρώντας το μελάνι.

Η τεχνική Monotype παράγει μια μοναδική εκτύπωση. 
Μεταγενέστερες εκτυπώσεις διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από την αρχική κι ονομάζονται συνήθως "εκτυπώσεις- φάντασμα" ή "συγγενείς". Οι Μονοτυπίες συχνά εκτελούνται αυθόρμητα και χωρίς προηγούμενο σχέδιο.
Διάρκεια σεμιναρίου: Σάββατο (3/3)

7) Αννίτα Μίτση – Pansik

Με 35 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της μόδας η σχολή PANSIK Scuola Di Moda θέλοντας να τιμήσει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης της Θεσσαλονίκης και μέσα σε ένα πνεύμα καινοτόμου δημιουργικότητας, που όμως, συνάδει με τις ανάγκες και τις επιταγές της μόδας του σήμερα, η PΑNSIK προσφέρει στο δυναμικό κοινό της Θεσσαλονίκης, τη δυνατότητα των live seminars με θέμα την μεταποίηση ρούχων και αξεσουάρ, έτσι ώστε ακόμα και παλιά κομμάτια να μπορούν να αποτελούν μέρος της σύγχρονης μόδας και το μουλάζ και τη χρήση απλών και φθηνών υλικών για την κατασκευή ρούχων χωρίς τη χρήση πατρόν.
Διάρκεια σεμιναρίου: Σάββατο (3/3) – Κυριακή (4/3)

8) Μερόπη Ζαμπλάρη- Τέχνη ή Design;

Είναι το design, τέχνη και, αν ναι, μήπως αυτό θα σήμαινε ότι κι η τέχνη είναι, με τη σειρά της, design; Ποια τα επιχειρήματα και ποιοι οι λόγοι που καθιστούν τα όρια, μεταξύ αυτών των δύο δημιουργικών δραστηριοτήτων του ανθρώπου, άλλοτε αδιάρρηκτα και άλλοτε συγκεχυμένα έως και ανύπαρκτα; Έχει βάση ο ισχυρισμός του Bruno Munari πως ο designer είναι ο καλλιτέχνης του σήμερα, αυτός που αποκαθιστά την επαφή της τέχνης με το κοινό, ή μήπως κι αυτή ακόμα η διάκριση μεταξύ καλλιτεχνών και κοινωνίας οφείλει και μπορεί να διαρρηχθεί μέσω, π.χ., της Κοινωνικής Γλυπτικής που προτείνει ο Joseph Beuys; Το θεωρητικό αυτό workshop σκοπεύει να προσεγγίσει τα παραπάνω ερωτήματα και να προτρέψει τους συμμετέχοντες να εμπλακούν σε ένα πειραματικό και διασκεδαστικό project.

Διάρκεια σεμιναρίου: Σάββατο (3/3)

9) ΓιώργοςΜπόσνας- Light in Industrial Design

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα γίνει μια αναφορά και σύντομη ανάλυση όλων εκείνων των στοιχείων που αφορούν στην σχεδίαση ενός φωτιστικού συστήματος. Πώς η διαδικασία του βιομηχανικού σχεδιασμού αντιμετωπίζει το φως και τα φωτιστικά.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα μέσα από την συνεργασία να μπουν στην διαδικασία σκέψης αλλά και αντίληψης χρήσης του φωτός σαν υλικό.

Διάρκεια σεμιναρίου: Σάββατο (3/3)

10) Κατερίνα Βλαχοπούλου- Ανανέωση γκαρνταρόμπας

Πώς μπορούμε να ανανεώσουμε τη γκαρνταρόμπα μας εύκολα, γρήγορα και οικονομικά; Τίποτε δεν πάει χαμένο.

Ανακυκλώνοντας ρούχα που για κάποιους λόγους δεν φοράμε πια, δημιουργούμε κοσμήματα και αξεσουάρ.

Θα χρειαστούμε μόνο μεράκι και πολλή φαντασία!

Διάρκεια σεμιναρίου: Παρασκευή (2/3)

-Όλα τα workshops θα διεξάγονται σε περίπτερο της ΔΕΘ. Η παρακολούθησή τους είναι δωρεάν.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 2/3

14:00-16:00 Χριστίνα Μπιλιούρη

16:00-18:00 Whale Graphics

16:00-18:00 Κατερίνα Βλαχοπούλου

Σάββατο 3/3

12:00-14:00 Γιώργος Μπόσνας

14:00-16:00 Χριστίνα Μπιλιούρη

16:00-18:00 Χρύσα Τόκα (AAS College)

16:30-19:00 Pansik

18:00-20:00 Modart

18:00-20:00 Μερόπη Ζαμπλάρη

Κυριακή 4/3

14:00-16:00 Χριστίνα Μπιλιούρη

16:00-18:00 Eco ‘n Design

16:30-19:00 Pansik

17:00-20:00 Καλίνα Νταμπίζα

Λήξη

Η πρώτη εβδομάδα αφιερωμένη στο design της Θεσσαλονίκης ρίχνει αυλαία την Πέμπτη, 8 Μαρτίου στις 21:00, σε ένα χώρο- έκπληξη που για πρώτη φορά θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί το κοινό της πόλης. Μία επίδειξη μόδας πολύ διαφορετική από τις συνηθισμένες σε ένα απρόσμενο σημείο...

Επαγγελματίες μοντέλα κάνουν πασαρέλα, φορώντας δημιουργίες νέων σχεδιαστών. Οι σπουδαστές από τις σχολές AAS, IEK Δέλτα και από το Τμήμα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων (ΣΠΕ) του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης- Παράρτημα Κιλκίς παρουσιάζουν τις δικές τους κολεξιόν.

Μοναδικός φωτισμός από το Δημήτρη Σταμπολή, μουσική από τον Ανδρέα Νικάκη υπό την επιμέλεια του Τόνυ Βερνή. Η μόδα με άλλους κανόνες...

Προωθώντας τη δημιουργική οικονομία

Ένα ολόκληρο τεύχος της Parallaxi (Μαρτίου) αφιερώνεται στις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης και τη δουλειά τους και διανέμεται καθ’ όλη τη διάρκεια του project.

Παράλληλα, η προετοιμασία και η υλοποίηση των δράσεων κινηματογραφείται, ώστε να αποτελέσει ένα ζωντανό όχημα προώθησης. 

Στόχευση

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μεγάλο δημόσιο φεστιβάλ δημιουργίας της πόλης με σκοπό την ανάδειξη της κρυμμένης δύναμης, που θα μπορέσει να αποτελέσει ένα κινητήριο μοχλό ανάπτυξης αλλά και διαφήμισης της όσο και προσέλκυσης τουριστών που με την κατάλληλη διαφήμιση αυτού του πρόσωπου της μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην καθιέρωση της πόλης ως σημείο έλξης.

Παράλληλα με τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των μεγάλων φορέων της πόλης η προσπάθεια μετατρέπεται σε μια συνολική απόπειρα της πόλης για συνεργασία. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe προβάλλεται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Κωνσταντινούπολης η δράση και με την πρόσκληση ειδικών από Ευρωπαϊκές χώρες ξεκινά ένας διάλογος ανταλλαγής εμπειριών και συνεργασίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις:




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.