Σελίδες

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Κινείται παντού και δεν το κρύβει: από τη Χαλκιδική μέχρι το Κατάρ!



Bρε το Νικολάκη! Το χθεσινό άρθρο των ΝΕΩΝ για τον πρωθυπουργικό αδελφό τον φέρει αναμεμιγμένο στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής. Σύμφωνα δε με άλλο άρθρο, του NEWSBOMB (Οι μπίζνες των αδελφών Παπανδρέου), “ο Νίκος Παπανδρέου φέρεται να μπαινοβγαίνει στα γραφεία των υφυπουργών Μανιάτη και Μωραΐτη σαν κυβερνητικός παράγοντας”! Αλλά μακριά από μας οι κακές σκέψεις… Δεν υπάρχει άλλο συμφέρον εκτός από το συμφέρον της χώρας! Σωστά;


Ο τρίτος τρόπος περιγραφής του Νίκου Παπανδρέου είναι η πρόσληψη της παρουσίας του από την κοινή γνώμη και κυρίως από όσους παρακολουθούν από κοντά τα πράγματα. Εκεί βρίσκεται μονίμως υπό κρίση. Γύρω από το όνομά του υπάρχει συνεχής φημολογία για συμμετοχή του σε ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες. Του αποδίδεται εμπλοκή σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα – από τον Αστακό μέχρι τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Κατά καιρούς δημοσιεύονται πληροφορίες για συναναστροφές του με επιχειρηματίες και παρεμβάσεις του στην τρέχουσα κυβερνητική λειτουργία. Το ίδιο συνέβαινε και επί των ημερών του Ανδρέα Παπανδρέου και δεν του ήταν διόλου ευχάριστο. «Να μην ξαναδεχτείς τον Νίκο», συνέστησε κάποτε σε έναν τραπεζίτη.

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι ανακατεύεται και, άλλωστε, δεν το κρύβει. Επιμένει ότι θέλει να βοηθήσει τη χώρα και τον αδελφό του. Η ομολογία του είναι αφοπλιστική μερικές φορές. Όταν αποκαλύφθηκε ότι συνταξίδεψε στο Αμπου Ντάμπι με κυβερνητικό κλιμάκιο δεν είχε κανένα πρόβλημα να δηλώσει στην «Ελευθεροτυπία»: « Έπαιξα έναν άτυπο διπλωματικό ρόλο λόγω των σχέσεων που είχε αναπτύξει ο Ανδρέας με τις αραβικές χώρες. Τόσο στο Αμπου Ντάμπι όσο και σε όλο τον αραβικό κόσμο, το όνομα Παπανδρέου επηρεάζει θετικά. Θεωρείται κεφάλαιο αξιοπιστίας για τη χώρα μας. Όταν μου ζητήθηκε να πάω μαζί, έκανα το καθήκον μου και πήγα. Το επώνυμο ανοίγει δρόμους».

Στις ομολογημένες σχέσεις του με τους Άραβες εμπλέκεται συχνά και ο Τζορτζ Χάλακ, παλαιός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και πάντοτε κοντά στην οικογένεια. Οταν ο Νικολά Σαρκοζί συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει επενδυτικά κεφάλαια στο Κατάρ, οι υπουργοί που ενεπλάκησαν διαπίστωσαν ότι και ο Νίκος απέκτησε παράλληλη επαφή με την πριγκιπική οικογένεια του εμιράτου, μέσω του Χάλακ. Στην Αθήνα συναντούσε τους Καταριανούς σε μια σουίτα κεντρικού ξενοδοχείου, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου μετείχε για ένα διάστημα.

Η εξωθεσμική εμπλοκή του σε κυβερνητικές δραστηριότητες έχει δημιουργήσει κύκλο ερωτημάτων, χωρίς πάντως να υπάρξουν βάσιμοι ισχυρισμοί για προσωπικές οικονομικές συναλλαγές. Απλώς ανακατεύεται. Ενίοτε πιεστικά και πάντοτε χωρίς επίσημη ιδιότητα και αυτό συνιστά τουλάχιστον ενοχλητική συνήθεια. Διατηρούσε πάντα στενή επαφή με έναν επιλεγμένο κύκλο κυβερνητικών στελεχών όπως ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Σπύρος Κουβέλης, η Λούκα Κατσέλη και ο Γιάννης Καπελέρης.

Υπουργοί που συνεργάστηκαν μαζί του τον περιγράφουν ως άνθρωπο που «μιλάει με πάθος, είναι παρορμητικός και ευμετάβλητος και δεν θέλει να υπακούει σε κανόνες». Του αρκεί ότι είναι και αυτός ένας Παπανδρέου. Γι’ αυτό τον ρόλο έχει πει: «Μη νομίζετε ότι ξέρω πάντα τι να την κάνω την περίεργη ιδιότητα του να είμαι αδελφός νυν και γιος πρώην πρωθυπουργού. Υπάρχει κάποιος έτοιμος κώδικας δεοντολογίας; Κάτι που σου λέει, Νίκο, εδώ μιλάς, εκεί σιωπάς; Και αν έχεις και έναν χαρακτήρα σαν τον δικό μου που θέλει να τα βάλει με όλο τον κόσμο;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν βρισιές και να μην είναι γραμμένα με greeklist.

Σχόλιο που έχει ταυτότητα χρήστη δημοσιεύεται χωρίς λογοκρισία, αρκεί πάντα η κριτική αυτή να είναι κόσμια.

Ζητούμε τη κατανόηση από τους ανώνυμους χρήστες, οι οποίοι ως συνήθως αβασάνιστα και χωρίς προσωπικό κόστος γίνονται αμετροεπείς υβριστές.

Όσα δεν τηρούν τους παραπάνω όρους διαγράφονται.