Σελίδες

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Η μεγάλη κλοπή του χρυσού

Από antigoldgreece

Η χώρα ξεπουλά αντί πινακίου φακής τους θησαυρούς της ελληνικής γης

Άρθρο στο “Ποντίκι”

Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική γη κρύβει στα σπλάχνα της ορυκτό πλούτο που εκτιμάται σε πάνω από 40 δισ. ευρώ. Η αλήθεια είναι, επίσης, ότι από αυτόν τον θησαυρό το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει να παίρνει… ούτε ένα ευρώ!
Η εξήγηση είναι απλή. Σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα, ο ορυκτός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και δεν προβλέπεται η απόδοση δικαιωμάτων (roylties) στο Δημόσιο από την εκμετάλλευση του!

Αυτή τη μικρή… λεπτομέρεια κάνουν ότι ξεχνούν κυβερνητικά στελέχη και καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, που ποντάροντας μόνο σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα βγαίνουν δεξιά και αριστερά και διαλαλούν μεγάλες επενδύσεις δισεκατομμυρίων, από τις οποίες η χώρα δεν έχει να παίρνει τίποτε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στη Μακεδονία και τη Θράκη ανέρχεται σε πάνω από 30 δισ. ευρώ. Και ακόμη ότι τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν διεθνείς διαγωνισμοί για την αξιοποίηση τους. Αυτό που δεν λένε είναι, όμως, ότι η χώρα σκανδαλωδώς δωρίζει χρυσό, χαλκό, άργυρο και άλλα πολύτιμα ορυκτά ξεπουλώντας έναντι πινακίου φακής τον θησαυρό της ελληνικής γης.


Χρυσό ξεπούλημα

Το «τυράκι» που πλασάρουν τα κυβερνητικά στελέχη είναι η εξασφάλιση θέσεων εργασίας. Μόνο που κρύβουν τη φάκα και την αλήθεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, για τις τρεις μεγαλύτερες και σημαντικότερες επενδύσεις σε Μακεδονία και Θράκη προβλέπεται η εξασφάλιση, μόλις, 1.500 θέσεων εργασίας, όταν η αξία των μεταλλευτικών αποθεμάτων που έχει παραχωρηθεί στους ιδιώτες ανέρχεται σε 33,2 δισ. ευρώ!

Σε εποχές κρίσης, βέβαια, οι 1.500 θέσεις εργασίας είναι καλοδεχούμενες, με τη διαφορά ότι είναι κυριολεκτικά χρυσοπληρωμένες.
Για την ακρίβεια το ελληνικό Δημόσιο έχει πληρώσει την κάθε μια από τις 1.500 θέσεις εργασίας προς 187.000 ευρώ! Και επιπλέον έχει δωρίσει στις εταιρείες στις οποίες παραχωρήθηκε ο ορυκτός πλούτος αμύθητη περιουσία δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ιδού αναλυτικά το ξεπούλημα:

1. Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής: μικτά θειούχα.
* Επενδυτής: European Goldfields (Καναδάς) 95%, Ελλάκτωρ 5%.
* Μεταλλευτικά αποθέματα (reserves): χρυσός 350 τόνοι (11,3 εκατ. ουγγιές), άργυρος 2.500 τόνοι, χαλκός 1 εκατ. τόνοι, μόλυβδος 1,5 εκατ. τόνοι, ψευδάργυρος 1,5 εκατ. τόνοι.
* Συνολικές θέσεις εργασίας: 1.200.
2. Μεταλλεία Περάματος Έβρου και Σαπών Ροδόπης: χρυσός.
* Επενδυτές: Eldorado Gold (Καναδάς) 100% και Gape Lambert Resources (Αυστραλία) 100% αντίστοιχα.
* Μεταλλευτικά αποθέματα: 100 + 50 τόνοι χρυσού (5,7 εκατ. ουγγιές).
* Συνολικές θέσεις εργασίας: 300.

Είναι χαρακτηριστική της αποικιοκρατικής λογικής η ιστορία των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, της μεγαλύτερης επένδυσης χρυσού στη χώρα.
Η τιμή πώλησης τους στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός το 2003 έγινε έναντι αντιτίμου μόλις 11 εκατ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο, όμως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ύστερα από έρευνα που κράτησε τρία χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αξία πώλησης ήταν κατώτερη της πραγματικής αξίας και θεωρήθηκε έμμεση επιδότηση κατά παράβαση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ύψος της έμμεσης αυτής επιδότησης υπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία δεν επιβαρύνθηκε ούτε με φόρους επί των συναλλαγών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, μάλιστα, το Δημόσιο πρέπει να ανακτήσει από τον δικαιούχο συνολικό ποσό που ανέρχεται σε 15,3 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους. Για να το κάνουμε πιο λιανά:

* Το 2003 το Δημόσιο πούλησε τα μεταλλεία χρυσού έναντι 11 εκατ. ευρώ για να κερδίσει 1.200 θέσεις εργασίας.
* Η Κομισιόν θεωρεί κατώτερο της πραγματικής αξίας το ποσό και θεωρεί ότι επί της ουσίας η εταιρεία επιδοτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο.
* Η εταιρεία εξασφάλισε τα αποκλειστικά δικαιώματα σε ορυκτό πλούτο δεκάδων δισ. ευρώ, χωρίς, μάλιστα, να έχει την υποχρέωση να αποδίδει μέρος των εσόδων της στο ελληνικό κράτος…

Όπως υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, από τα κοιτάσματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, του Περάματος και των δυο μικρών κοιτασμάτων Οχιά και Άγιος Δημήτριος των Σαπών το Δημόσιο έχει να λαμβάνει μόνο μισθώματα από το μικρό μεταλλείο της Οχιάς. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα, «το Δημόσιο εισπράττει μόνο μισθώματα 1% επί του εξορυσσομένου προϊόντος και μόνο από τα δημόσια μεταλλεία και ορυχεία. Από τα ιδιωτικά μεταλλεία και ορυχεία το Δημόσιο δεν εισπράττει τίποτα.

Υπάρχει μόνον η φορολόγηση των κερδών των εταιρειών, που πρόσφατα μειώθηκε στο 20%, μόνο που τα κέρδη θα πρέπει να τα βρει για να φορολογήσει. Εδώ η δημιουργική λογιστική πάει σύννεφο και συχνά οι “επενδυτές” καταφέρνουν να έχουν και επιστροφή φόρου»!

Αλλαγές εκ των υστέρων

Οι επιταγές του Μεταλλευτικού Κώδικα είναι ασφαλώς σε γνώση των καθ’ ύλην αρμοδίων υπουργών, οι οποίοι, αφού μας έχουν φλομώσει στις εξαγγελίες και αφού προσπαθούν να θολώσουν το τοπίο πετώντας στον αέρα ανύπαρκτα δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμων φόρων, υπόσχονται αλλαγή της νομοθεσίας κατόπιν εορτής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται τώρα νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τα ιδιωτικά μεταλλεία στην καταβολή αντιτίμου προς το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι εάν απλώς θα επιβάλει το μίσθωμα 1% και στα ιδιωτικά μεταλλεία ή θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση και των δικαιωμάτων (royalties), τα οποία δεν συνιστούν μίσθωμα, αλλά αποζημίωση που πρέπει να λαμβάνει ο ιδιοκτήτης του φυσικού πόρου – το ελληνικό κράτος στην προκειμένη περίπτωση – για την εξάντληση του ορυκτού του πλούτου.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος του χρόνου και αφού, εννοείται, τα χρυσοφόρα μεταλλεία έχουν παραχωρηθεί χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να παίρνει ούτε ένα ευρώ από τον πολύτιμο ορυκτό πλούτο που διαθέτει η χώρα. Άλλωστε τα μεταλλεία της Κασσάνδρας, μακράν η μεγαλύτερη επένδυση για την εξόρυξη χρυσού, έχουν ήδη παραχωρηθεί με τη μέθοδο “χωρίς κέρδος κέρατα”

Η πιο σοφή νομοθεσία για την αδειοδότηση μεταλλείων που έγινε ποτέ: Μεταλλεία θέλετε; Πρώτα οι αποδείξεις!

Από antigoldgreece

Ιδέες για το ΥΠΕΚΑ …για να μη μείνει στην ιστορία ως ΥΠουργείο ΠΕριβαλλοντικής Καταστροφής


H πιο σοφή νομοθεσία, που πατάει στην πραγματικότητα και όχι σε υποσχέσεις, είναι στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ (διαβάστε παρακάτω). Στις ΗΠΑ η μεταλλευτική πολιτική καθορίζεται όχι από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αλλά από κάθε Πολιτεία ξεχωριστά. Έτσι κάθε Πολιτεία έχει τους δικούς της νόμους για την αδειοδότηση και τον έλεγχο της μεταλλευτικής βιομηχανίας που είναι ο “μεγαλύτερος τοξικός ρυπαντής” της χώρας.

Mεταλλευτική βιομηχανία: ο Νο1 τοξικός ρυπαντής των ΗΠΑ!





Τα μεταλλεία χρυσού Twins Creek (Newmont) Goldstrike (Barrick), αμφότερα στη Νεβάδα, είναι το Νο1 και το Νο2 στις εκπομπές αρσενικού.

Σύμφωνα με την ΕΡΑ (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος) των ΗΠΑ, η μεταλλευτική βιομηχανία είναι ο Νο1 τοξικός ρυπαντής της Αμερικής, που εκλύει στο περιβάλλον πολύ περισσότερες τοξικές ουσίες από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία. Την ζηλευτή πρώτη θέση κατέχει συνεχώς και αδιαλείπτως από το 1998, όταν οι μεταλλευτικές εταιρείες υποχρεώθηκαν να δηλώνουν όλα τα τοξικά που παράγουν στο “Μητρώο Τοξικών Εκπομπών” (TRI: Toxic Release Inventory). Τα πιο πρόσφατα στοιχεία είναι του 2009 ( η πλήρης έκθεση http://1.usa.gov/raDNS3) και είναι χαρακτηριστικά:


  • Το 33% όλων των τοξικών ρύπων στις ΗΠΑ προέρχονται από μεταλλεία. Σημειωτέον ότι δεν μιλάμε για τίποτα μικρές και παράνομες επιχειρήσεις, αλλά για τα μεγαλύτερα μεταλλεία των ΗΠΑ που τα λειτουργούν οι μεγαλύτερες μεταλλευτικές πολυεθνικές.
  • Το 89% του αρσενικού προέρχεται από μεταλλεία (http://1.usa.gov/p03Hjf) και
  • Το 85% του μολύβδου προέρχεται από μεταλλεία (http://1.usa.gov/npiBm0)

Είναι σημαντικό ότι στην Αμερική υπάρχει η δυνατότητα να νομοθετήσουν και οι πολίτες, τοποθετώντας ένα τοπικό δημοψήφισμα (ballot initiative) στα ψηφοδέλτια των εκλογών. Mε αυτή τη διαδικασία έχουνε προκύψει νομοθετήματα όπως η απαγόρευση της επιφανειακής εξόρυξης και της εκχύλισης με κυάνιο στη Μοντάνα – όμως κανένα δεν είναι πιο διδακτικό και πιο χρήσιμο για εμάς από τον περίφημο “Μining moratorium law” του Ουισκόνσιν!

Ουισκόνσιν: “Μεταλλεία θέλετε; Πρώτα οι αποδείξεις”!




Γνώριμη εικόνα στις ΗΠΑ (αλλά και στα μέρη μας), τα νερά μεταλλείων με το χαρακτηριστικό κοκκινο-πορτοκαλί χρώμα της όξινης απορροής. To 40% των υδατικών πηγών στις δυτικές Πολιτείες έχει ρυπανθεί από μεταλλευτικές δραστηριότητες (πηγή).

Το 1997 οι πολίτες του Ουισκόνσιν ενέκριναν σε τοπικό δημοψήφισμα μια τροποποίηση στον μεταλλευτικό νόμο της Πολιτείας. Κάθε εταιρεία που ζητά αδειοδότηση για νέο μεταλλείο θειούχων μεταλλευμάτων πρέπει – εκτός όλων των άλλων νομικών απαιτήσεων – να υποδείξει:


  • ένα μεταλλείο στις ΗΠΑ ή τον Καναδά που έχει λειτουργήσει σε θειούχο περιβάλλον για τουλάχιστον 10 χρόνια χωρίς να ρυπάνει τα νερά από όξινη απορροή ή βαρέα μέταλλα και
  • ένα μεταλλείο σε θειούχο περιβάλλον που παραμένει κλειστό εδώ 10 χρόνια χωρίς να ρυπάνει τα νερά.

Καμία εταιρεία δεν κατάφερε να βρει ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ μεταλλείο που να πληρεί ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ από αυτούς τους δυο όρους και κανένα νέο μεταλλείο δεν έχει αδειοδοτηθεί στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν από τότε που πέρασε αυτός ο νόμος (Πηγή). Τι σημαίνουν αυτά για εμάς στην Ελλάδα;

Σημαίνουν ότι τα προβλήματα με τα μεταλλεία που λειτουργούν σε θειούχο περιβάλλον αργούν να εμφανιστούν αλλά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εμφανίζονται ΠΑΝΤΟΤΕ. Με άλλα λόγια, κυρίες και κύριοι του ΥΠΕΚΑ, αναζητήστε αλλού τις απαντήσεις και όχι στο “νεαρό” μεταλλείο στο Κίτιλα της Φινλανδίας που λειτουργεί μόλις 3 χρόνια!

Σημαίνουν ότι καμμία εταιρεία δεν μπορεί να αποδείξει ότι οι δραστηριότητες της είναι ασφαλείς για τα νερά με φτιαχτά μαθηματικά μοντέλα και κομπιουτερίστικες προσομοιώσεις. Η μόνη πραγματική απόδειξη είναι η πράξη και στα πρακτικά μαθήματα οι εταιρείες αποτυγχάνουν οικτρά!

Σημαίνουν ότι μας λένε ψέματα οι εταιρείες ότι στις προηγμένες χώρες με την προηγμένη τεχνολογία τα μεταλλεία λειτουργούν αψογα και δεν υπάρχουν προβλήματα στο περιβάλλον. Στις δυο από τις πιο προηγμένες χώρες του κόσμου, τις ΗΠΑ και τον Καναδά που τυχαίνει να είναι και αυτές με τη μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανία – δεν υπάρχουν παραδείγματα μεταλλείων μικτών θειούχων που έχουν αποκατασταθεί επιτυχώς και όπου τα νερά δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά!!!

Τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων;

Μοντάνα: Aπαγόρευση της επιφανειακής εξόρυξης για χρυσό ή άργυρο και της χρήσης κυανίου!




H επίσημη σφραγίδα της Πολιτείας της Μοντάνα: αξίνα, φτυάρι και οι λέξεις oro (χρυσός) και plata (ασήμι)!





Kι όμως, σ’αυτή την Πολιτεία, με την μεγάλη “μεταλλευτική παράδοση” (που λέει κι ο κ. Κούτρας…). οι πολίτες αγανάκτησαν πια με τα μεταλλεία και υιοθέτησαν μια πιο απόλυτη στάση σε σχέση με το Ουισκόνσιν.

Το 1998, πάλι χάρη σε ένα τοπικό δημοψήφισμα, έγινε νόμος της Πολιτείας η απαγόρευση του κυανίου και των επιφανειακών μεταλλείων που το χρησιμοποιούν. Η πρωτοβουλία των πολιτών ήταν η απάντηση στο αβυσσαλέο μητρώο της εξορυκτικής βιομηχανίας στη Μοντάνα και στην αποτυχία των τοπικών αρχών να ελέγξουν ικανοποιητικά την εξορυκτική δραστηριότητα όπως απαιτείται από τους νόμους της Πολιτείας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι περιβαλλοντικές καταστροφές από τα μεταλλεία χρυσού Golden Sunlight, Zortman/Landusky και Kendall και η ανύπαρκτη αποκατάσταση.

Η εταιρεία Canyon Resources προσέφυγε εναντίον του νόμου σε όλα τα τοπικά, περιφερειακά, ομοσπονδιακά και στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και έχασε σε όλα τα επίπεδα. Προσπάθησε να ανατρέψει την απαγόρευση με νέο τοπικό δημοψήφισμα το 2004, όμως οι πολίτες πάλι ψήφισαν την απαγόρευση. Επίσης έκανε αγωγή στην Πολιτεία της Μοντάνα, ισχυριζόμενη ότι της χρωστούσαν $500 εκατ. επειδή απαγόρευσε την αγαπημένη της μέθοδο εξόρυξης, όμως πάλι έχασε σε όλα τα δικαστήρια. (πηγή)

(Nοέμβριος 2008) U.S. Supreme Court Rejects Final Legal Challenge to I-137

Μίτσιγκαν: Kανένα μεταλλείο δεν θα απαιτεί”αιώνια συντήρηση”


Σύμφωνα με το Μεταλλευτικό Νόμο της Πολιτείας του Μίτσιγκαν, η αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά το πέρας της μεταλλείας “πρέπει να επιτύχει ένα αυτοσυντηρούμενο οικοσύστημα που δεν θα απαιτεί συντήρηση στο διηνεκές” (πηγή). Δηλαδή μεταλλεία όπως τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που θα παράγουν όξινα νερά που θα πρέπει να υφίστανται χημική επεξεργασία εις τον αιώνα τον άπαντα αποκλείονται εξ’αρχής.

Αυτή είναι η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ αντιμετώπιση της αδειοδότησης μεταλλείων σαν και τα δικά μας από μια μεγάλη μεταλλευτική χώρα, με βάση ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ στοιχεία και όχι κούφιες κορώνες. ΤΟΛΜΑΕΙ ΤΟ ΥΠΕΚΑ;;;

Ουγγαρία: πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ για την καταστροφή από την κόκκινη λάσπη

Από antigoldgreece

Aπό τη Συμπαράταξη Βοιωτών


Πρόστιμο ύψους 135 δισεκατομμυρίων φιορινιών (500 εκατομμυρίων ευρώ) επέβαλαν οι ουγγρικές αρχές στο εργοστάσιο βωξίτη-αλουμινίου MAL, για το δυστύχημα με τη διαρροή χημικών τον Οκτώβριο του 2010. Το πρόστιμο το οποίο αναμένεται να καταβληθεί σε 15 ημέρες, πρέπει να αποζημιώσει τις «ζημιές που προκλήθηκαν στην φύση», ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι για τον υπολογισμό του ποσού αυτού, οι αρχές έλαβαν υπόψη την ποσότητα κόκκινης λάσπης που χύθηκε, δηλαδή 1.880.000 τόνοι.
Η MAL μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή μέσα σε δύο εβδομάδες. Το δυστύχημα προκάλεσε το θάνατο 10 ανθρώπων, αλλά και μία από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο


Τυχόν συνειρμοί σας με όμοιες καταστάσεις στον Κορινθιακό κόλπο θα θεωρηθούν αντιαναπτυξιακοί και προβοκατόρικοι. Εξάλλου η δική μας κόκκινη λάσπη , εκτός του ότι είναι πεντακάθαρη, μπορεί εύκολα με έναν απλό νόμο……….. να χαρακτηριστεί ανανεώσιμη μορφή ενέργειας….


Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη που συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην πλατεία της Ιερισσού δηλώνουμε τα εξής:
Η συνεδρίαση του ανώτατου οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης με θέμα την μεταλλευτική δραστηριότητα, άλλα και το επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει και νέες μεταλλευτικές δραστηριότητες στα διοικητικά όρια πολλών χωριών του Δήμου, λόγω των ανεπίστρεπτων επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία της περιοχής, πρέπει να έχει γνώμονα το δημόσιο συμφέρον δηλ. αφορά το σύνολο όλων των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη και σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται να προσανατολίζεται στα δεδομένα (π.χ. έδρα) μιας εταιρίας ιδιωτικών συμφερόντων.
Το θέμα αυτό, είναι το σοβαρότερο που απασχολεί τους κατοίκους του Δήμου μας και αφορά το μέλλον της περιοχής, δεν μπορεί να συζητηθεί παρά μόνο στην Έδρα του Δήμου, στην Ιερισσό, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό και οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι από όλο τον Δήμο και όχι επιλεκτικά εργαζόμενοι στο μεταλλείο.
Είναι προφανές ότι δημόσιος και δημοκρατικός διάλογος για την αμφιλεγόμενη επένδυση μιας μετοχικής, πολυεθνικής εταιρίας που αφορά στο σύνολο της κοινωνίας του Δήμου μας, και όχι μόνο, δεν μπορεί να γίνει μέσα στον "στρατώνα" αυτής της εταιρίας δηλ. στην Τοπική Κοινότητα Στρατωνίου.
Έχοντας νόμιμο συμφέρον για την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη έκφραση της γνώμης μας, χωρίς να διακυβεύεται η σωματική μας ακεραιότητα, ζητούμε την
                                         ΑΚΥΡΩΣΗ
της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη με αριθμό 274/2011 λόγω
1. απαράδεκτης αιτιολόγησης με γνώμονα ιδιωτικά συμφέροντα,
2. μεθόδευσης παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης και
3. την αποφυγή τραυματισμών συμπολιτών μας
Επίσης δηλώνουμε ότι όσες άδειες και να δώσουν, όσα υπουργεία και να συναινέσουν ο λαός της Χαλκιδικής είναι αποφασισμένος και θα προστατέψει τον τόπο του με κάθε τρόπο.

Δελτίο Τύπου

Δημότες του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής
Ιερισσός, 13-9-2011

Σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011 εμείς οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη συγκεντρωθήκαμε και καταλάβαμε το Δημαρχείο της έδρας του Δήμου μας, μετά από απόφαση της συγκέντρωσης των κατοίκων των κατοίκων στις 12 Σεπτέμβρη 2011 και ώρα 19.00, για να θυμίσουμε στον Δήμαρχο ότι.
Σύμφωνα με τον Ν3852/2010 έδρα του Δήμου είναι η Ιερισσός και οι συνεδριάσεις του Δ.Σ.. πρέπει να γίνονται εδώ και μετά από απόφαση στην Ιστορική Έδρα.
Να του θυμίσουμε ότι το Δ.Σ. δεν είναι περιοδεύον θίασος, όπως πάει να το καταντήσει, αλλά σώμα υπεύθυνο απέναντι σε αυτούς που το εξέλεξαν για τα επόμενα τρία χρόνια.
Να του θυμίσουμε ότι είναι εκλεγμένος Δήμαρχος όλων των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη και όχι υπάλληλος της Ελληνικός Χρυσός και έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται.

Να του θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τη ομόφωνη απόφαση όλων των φορέων και κατοίκων της Θράκης(ΔΗΜΑΡΧΟΙ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΤΟΠΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΥΠΟΥΡΓΟΙ-ΚΟΜΜΑΤΑ-ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ-ΕΠΙΣΤΗΝΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ κλπ),
Η παραγωγή χρυσού αποτελεί μια βαριά ενεργοβόρα, υδροβόρα, μεταλλευτική (στο επίπεδο εξόρυξης) και χημική (στο επίπεδο επεξεργασίας) βιομηχανία. Μετατρέπει τεράστιες εκτάσεις γης σε χώρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων (κατά κύριο λόγο κυανιούχων) με στόχο την απόληψη ελάχιστων συγκριτικά ποσοτήτων χρυσού (2-3g χρυσού από ένα τόνο κοιτάσματος).Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία περιορίζονται σε ελάχι-στες θέσεις εργασίας (όσες σε μια μικρομεσαία επιχείρηση), την φορολογία των εταιριών και την καταβολή ενός πενιχρού μισθώματος, μόνο του Δημόσιου μεταλλείου των Σαπών, της τάξης του 1% της αξίας του παραγόμενου χρυσού. Πρέπει δε να σημειωθεί πως δυστυχώς η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων χωρών που δεν διαθέτουν νομικά θεσπισμένα μεταλλευτικά δικαιώματα (loyalties) επί του εξορυσσόμενου μεταλλεύματος.

.....και επομένως θα είναι καταστροφική και για τον τόπο μας περιβαλλοντικά και οικονομικά.

Να του θυμίσουμε τέλος ότι στον τόπο μας υπάρχει ζωή και ανθρώπινη δραστηριότητα συνεχώς τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια και δεν θα του επιτρέψουμε να το αλλάξει.




Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: O δολοφόνος της Χαλκιδικής

του Δημήτρη Βρεττού

Μία από τις πολλές ειδήσεις πριν από μερικούς μήνες ήταν, ότι κατασχέθηκε ένα φορτηγό που έριχνε μπάζα στο Σέιχ Σου. Αν η ποινή αυτή ήταν απαραίτητη για να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον από τoν ασυνείδητο, που το μόνο που τον ένοιαζε είναι να κερδοσκοπήσει, εγκληματώντας κατά της ποιότητας της ζωής των συνανθρώπων του, τότε ποια είναι η δίκαιη και αναλογική ποινή (ηθική, ποινική, αστική, χρηματική) που πρέπει να επιβληθεί σε βάρος αυτού που επιτρέπει, σε μια από τις πιο ομορφότερες περιοχές της Χαλκιδικής ανάμεσα στα Αρχαία Στάγειρα και στο Αγιο Όρος, να:


  1. Ανοιχθεί ένα τεράστιo όρυγμα και να κατασκευαστούν χημικά εργοστάσια στην καρδιά ενός πανέμορφου αρχέγονου δάσους, που έθρεψε για πολλούς αιώνες εκατοντάδες οικογένειες ανθρώπων και έγινε η κατοικία πολλών και σπάνιων ζώων και φυτών σε μια περιοχή από τις πιο όμορφες της χώρας, που βρίσκεται ανάμεσα στα Αρχαία Στάγιρα και το Άγιο Όρος.
  2. Εξαφανιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας του βουνού που κράτησε στην ζωή τους χιλιάδες κατοίκους των διπλανών χωριών και τα δεκάδες χιλιάδες δέντρα, που ξεδίψασε τις καλλιέργειες της περιοχής και έδωσε εισόδημα πολλών αιώνων και ρυπανθούν τα επίγεια νερά, σύμφωνα με το πόρισμα του καθηγητή Υδραυλικής του Α.Π.Θ.
  3. Εναποτεθούν τεράστιες ποσότητες τοξικών αποβλήτων μέσα στο βουνό, κατά παράβαση των ευρωπαϊκών και ελληνικών νόμων, καταθέτοντας την νέα ντροπολογία που με φωτογραφική διάταξη αλλάζει το καθεστώς του δάσους και επιτρέπει αυτό το κακούργημα.
  4. Καταστραφεί η οικονομία της περιοχής που βασίζεται σε μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων ο τουρισμός, εναλλακτικός , θαλάσσιος, θρησκευτικός και αρχαιολογικός, η αλιεία, η γεωργία, η λατομία, η μελισσοκομία και πολλές άλλες. Το πρόσχημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτή τη στιγμή στην εταιρία δουλεύουν 350 εργαζόμενοι, δηλαδή 1000 με τις οικογένειές τους , έναντι των άλλων 17000 που ζουν από τις άλλες δραστηριότητες. Μας είπαν πόσες θέσεις θα δημιουργηθούν αλλά δεν μας είπαν πόσες χιλιάδες θα χαθούν.
  5. Δημιουργηθούν συνθήκες μονοκαλλιέργειας για τους κατοίκους, οικονομικής και πνευματικής , εκδιώκοντας κάθε άλλη δραστηριότητα απ’ την περιοχή. Η αρχή έγινε με τις χορηγίες. Πολιτιστικοί σύλλογοι εξυμνούν τα μεταλλεία, ενώσεις ξενοδόχων ξεχνούν να δουν το δάσος (της καταστροφής του περιβάλλοντος, δασικού, υδάτινου, θαλάσσιου και ατμοσφαιρικού αλλά και της δικής τους οικονομικής καταστροφής) και βλέπουν μόνο το δέντρο με κρεμασμένα τα 30 αργύρια στα κλαδιά του. Βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες, κανάλια τηλεόρασης ξεπουληθήκανε στο Γιουσουρούμ για ένα κουστούμ, για ένα κουστούμ.
  6. Καταστραφεί η υγεία των ανθρώπων της περιοχής, που σύμφωνα με τον καθηγητή κοινωνικής ιατρικής του Α.Π.Θ κ.Μπένο, θα οδηγεί ακόμη και σε θανάτους.
  7. Επικρατήσουν, σε όχι μεγάλο βάθος χρόνου, Οργουελικές συνθήκες ζωής. Φανταστείτε την περιοχή, που οι κάτοικοί της θα εξαρτούνται όλοι από την μοναδική εταιρία, η οποία θα προσλαμβάνει τους ημετέρους και αρεστούς όπως ακριβώς κάνει τώρα, και καθώς δεν θα υπάρχει άλλη εναλλακτική δυνατότητα επιλογής, θα καταντήσουν όμηροι, έρμαια του κάθε σπιούνου που θα μεταφέρει τις χρήσιμες πληροφορίες για να γίνονται οι μελλοντικές προσλήψεις ή απολύσεις. Οι κάτοικοι που θα ελέγχονται και θα αυτοελέγχονται, οι κάτοικοι που θα φοβούνται ακόμη και την σκιά τους.

Και όταν η εταιρία φύγει, τι; Ένας κρανίου τόπος , μολυσμένος, χωρίς νερά, όπου δεν θα υπάρχει πια καμία δυνατότητα εργασίας και ζωής, όπου ο τουρισμός θα έχει σβήσει και όπου δεν θα υπάρχουν οι δυνατότητες να πιάσουμε το νήμα που είχαμε αφήσει κάποτε. Θα είναι η κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.

Και όλα αυτά με μια μεθόδευση πλήρως αντιδημοκρατική, διαπλεκόμενη αντιδεοντολογική, εντεταλμένη. Χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής. Με κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) λίγες μέρες πριν τις εκλογές και με προθεσμία λήξης της διαβούλευσης λίγες μέρες μετά. Με μια διαβούλευση στημένη από την εταιρία, με face control στις εισόδους της Νομαρχίας, με προπηλακισμούς και εκδιώξεις φορέων που ήταν κατά της Μ.Π.Ε Με εξαγορά των μέσων μαζικής «ενημέρωσης» της Χαλκιδικής, με στημένες εκπομπές πανελλαδικής εμβέλειας από κανάλια που φυτεύουν δεντράκια στα βουνά της Αττικής και τοξικά απόβλητα σ΄ αυτά της Χαλκιδικής. Με την πλήρη σιωπή των τεράστιων διαδηλώσεων για τα δεδομένα της Χαλκιδικής και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και ενημέρωσης, από τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, (με φωτεινή εξαίρεση την «Ελευθεροτυπία» που οδηγούν την Ελλάδα στην πνευματική παρακμή.

Και όλα αυτά παρά:

  1. Tην εκπεφρασμένη αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής που αγωνιούν για το μέλλον τους και για την βιβλική καταστροφή που μεθοδεύουν αυτοί που κατάντησαν την Ελλάδα σαν τα μούτρα τους.
  2. Tις μελέτες των πιο έγκυρων επιστημονικών φορέων , όπως το Συμβούλιο περιβάλλοντος του ΑΠΘ που εγκρίθηκε από 28 τμήματα του, των 300 Πανεπιστημιακών που υπόγραψαν ένα κείμενο κατά της εγκατάστασης της μεταλλουργίας, του ΤΕΕ/ΤΚΜ, του Δασαρχείου Αρναίας και της διεύθυνσης Δασών της Χαλκιδικής, των ειδικών επιστημόνων κ. Καραμούζη ειδικού για τα υπόγεια νερά, κ. Μπένου καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής του ΑΠΘ, κ. Χ.Λαζαρίδη, καθηγητή μηχανικής τροφίμων της Γεωπονικής σχολής, Σ. Δημητριάδη, καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ , του Επιμελητηρίου περιβάλλοντος κ.λ.π. Δηλαδή όλων εκτός της εταιρίας της μεταλλουργίας χρυσού.
  3. Τις παλιότερες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, όταν επιχειρήθηκε να γίνει κάτι ανάλογο στην Ολυμπιάδα.

Έτσι λοιπόν αναρωτιόμαστε τι είδους άνθρωπος άνθρωπος αυτός που:

  1. συνεργάζεται με έναν πρώην υφυπουργό, τον κ. Πάχτα που εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το υπουργικό συμβούλιο γιατί υπέγραψε την γνωστή ομώνυμη ντροπολογία του Πόρτο Καρράς, που ξεπούλησε 317000 στρέμματα για εκμετάλλευση, μαζί με όλα τα εργοστάσια και τις εγκαταστάσεις της TVX στο γελοίο ποσό των 11 εκατ. και απάλλαξε τις προηγούμενες εταιρίες από την υποχρέωση να αποκαταστήσουν το κατεστραμμένο περιβάλλον και που τώρα επανήλθε στον τόπο των εγκλημάτων του να αποτελειώσει οριστικά την Χαλκιδική, τον γενέθλιο τόπο του.
  2. υπογράφει την απόφαση έγκρισης της Μ.Π.Ε των 4500 σελίδων που εκπόνησε εταιρία με ανάθεση και χρηματοδότηση από την εταιρία της μεταλλουργίας (Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει…) μέσα σε μερικές μόνον μέρες από την εγκατάστασή του στο υπουργείο αγνοώντας την απόρριψη της μελέτης από όλους τους επιστημονικούς φορείς και επιστήμονες της χώρας που ασχολήθηκαν με το θέμα; Πότε πρόλαβε να ενημερωθεί, να μελετήσει, να αντιπαραθέσει τις μελέτες; Ή να το ρωτήσουμε αλλιώς (όπως είναι το σωστό) πως μπόρεσε να καταδικάσει μια ολόκληρη περιοχή σε θάνατο,, χωρίς να έχει ιδέα, άρα χωρίς να τον ενδιαφέρει για το τι υπογράφει;
  3. Επιβεβαιώνει ότι η πολιτική εξουσία δεν υπάρχει πια, την πάτησε η Οικονομική εξουσία και την έκανε υποτακτική και μοιραία. Άβουλη δεν λέω, γιατί είναι ολοφάνερη η βούλησή της να αντιταχθεί στα συμφέροντα του λαού και να εξυπηρετήσει άλλου είδους συμφέροντα.

Εμείς οι κάτοικοι μόνον ένα μόνο μπορούμε να πούμε (μαζί με τον θυμό αλλά και τον οίκτο μας) για τον Γ. Παπακωνσταντίνου: Είναι αυτός που υπέγραψε το συμβόλαιο θανάτου της Χαλκιδικής. Η μεταλλουργία χρυσού θα το εκτελέσει.

Συνεργοί στο έγκλημα:

Πάχτας: Δήμαρχος της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, πρώην υφυπουργός του Πόρτο Καρράς (με έναν απ’ τους συμβούλους του να είναι ο νυν υπουργός περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, πρώην διορισμένος Νομάρχης Χίου, πρώην διορισμένος Νομάρχης .Έβρου, πρώην βουλευτής Χαλκιδικής.

Λαφαζάνης: Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωπος της μεταλλουργίας και των τοξικών αποβλήτων, πρώην Νομάρχης ΠΑΣΟΚ, νυνσυνεργάτης του γαλάζιου Δήμαρχου Πολυγύρου κ. Ζωγράφου.

Ζωγράφος: Πρώην Δήμαρχος Αρναίας, πρώην Νομάρχης που συντόνισε την κατάπτυστη διαβούλευση του Νομαρχιακού συμβουλίου, νυν Δήμαρχος Πολυγύρου. Πρώην συντοπίτης του κ.Πάχτα, νυν του κ. Λαφαζάνη.

«Στελέχη» του υπουργείου «Περιβάλλοντος» που συνέφαγαν και συνταξίδεψαν, πάντα με χρήματα που τα έβγαζαν εκείνη την στιγμή από την τσέπη τους και συνεργάστηκαν άψογα με τους Έλληνες στην κατασκευή του Δούρειου ίππου, αν και Τρώες.

ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΘΑ ΣΥΝΔΕΣΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΒΛΑΚΩΔΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ;

ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (ΤΟ ΚΥΡΙΕ ΔΕΝ ΜΟΥΡΧΕΤΑΙ),
ΤΑ ΗΘΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ. ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Δημήτρης Βρεττός

Mεγάλες αντιδράσεις και στην Αμερική για σχέδια εξόρυξης μικτών θειούχων – Μύθοι και πραγματικότητες (και) για τις Σκουριές

Από antigoldgreece

Ένας αγαπημένος μύθος των υποστηρικτών του σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική είναι ότι όλες οι αντιδράσεις στις μεταλλευτικές επενδύσεις εμφανίζονται στις τριτοκοσμικές χώρες όπου – όπως απρόθυμα παραδέχονται και οι ίδιοι – οι εταιρείες τα έχουν κάνει ρημαδιό. Στις προηγμένες χώρες λέει αυτός ο μύθος, όλα είναι καλά, δεν υπάρχουν προβλήματα στο περιβάλλον και κανείς δεν διαμαρτύρεται…

Σε μια από τις μεγαλύτερες “μεταλλευτικές” χώρες, τις ΗΠΑ, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα. Το παρακάτω βίντεο είναι το trailer της ταινίας “Precious Waters: Minnesota’s sulphide mining controversy” που μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη στο http://vimeo.com/7586186.



Στη βόρεια πολιτεία της Μινεσότα, στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, η εταιρεία Polymet προσπαθεί εδώ και δυο χρόνια να πάρει άδεια για μεταλλείο χαλκού-νικελίου, αλλά έχει κολλήσει στο στάδιο της “Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Μελέτης” γιατί η ΕΡΑ, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ βρήκε ότι “η μελέτη περιγράφει απαράδεκτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις”. Εκεί, βλέπετε, εκτός από τη σημαντική τοπική αντίδραση, υπάρχουν και κρατικές υπηρεσίες που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ελέγχουν τις μελέτες… Περισσότερες πληροφορίες στα Friends of the Boundary Waters Wilderness και preciouswaters.org.

Η Polymet είναι μόνο η αρχή και άλλες εταιρείες περιμένουν τη σειρά τους για να σκάψουν στη Μινεσότα. Στο διπλανό Μίτσιγκαν, η εταιρεία Kennecott (θυγατρική της Rio Tinto) προσπαθεί εδώ και οκτώ περίπου χρόνια να αναπτύξει το μεταλλείο χαλκού-νικελίου Eagle, αλλά τα έχει βρει σκούρα. Δείτε σχετικά το www.savethewildup.org.

Μύθοι και Πραγματικότητα, για τη Μινεσότα και για τις Σκουριές

Άλλες πολιτείες έχουν υποφέρει επειδή οι ηγέτες τους έβλεπαν δολάρια, όταν θα έπρεπε να βλέπουν ερωτηματικά. Οι ηγέτες πίστεψαν τις υποσχέσεις ότι τα μεταλλεία δεν θα ρυπάνουν, αλλά αγνόησαν όλες τις φορές που αυτές οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν.
Paul Danicic, διευθυντής της οργάνωσης Friends of the Boundary Waters Wilderness

Σε Πολιτείες όπως η Μοντάνα, το Νέο Μεξικό και η Νεβάδα, η εξόρυξη θειούχων ορυκτών έχει ρυπάνει χιλιάδες ρέματα και έχει καταστρέψει ολόκληρα οικοσυστήματα. Αντιμέτωπες με το κόστος αποκατάστασης ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, οι εταιρείες έχουν συχνά κηρύξει πτώχευση, αφήνοντας τους φορολογούμενους να πληρώσουν τη νύφη. Διαβάστε σχετικά το δικό μας Αποκατάσταση μεταλλείων και βολικές “πτωχεύσεις”: η Chevron, η Asarco, η TVX και η Ελληνικός Χρυσός.

Για παράδειγμα, στο μεταλλείο Brohm στη Νότια Ντακότα (φωτογραφία- ένα πολύ μικρό μεταλλείο), το οποίο λειτούργησε στο διάστημα 1988 – 1998, η εξόρυξη οδήγησε στη δημιουργία όξινης απορροής και έκανε τα νερά ενός κοντινού ρέματος πιο όξινα από το χυμό του λεμονιού. Τελικά η εταιρεία χρεοκόπησε και επειδή οι χρηματοοικονομικές εγγυήσεις που είχε λάβει το κράτος επαρκούσαν μόνο για το 1/8 του κόστους αποκατάστασης, η περιοχή μπήκε στο πρόγραμμα Superfund (πρόγραμμα για την αποκατάσταση περιοχών ρυπασμένων από επικίνδυνα απόβλητα), πράγμα που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι πληρώνουν τώρα για τον καθαρισμό της ρύπανσης.

Προβλέψεις που απέτυχαν


Μεταλλείο χαλκού Chino, Νέο Μεξικό

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην σκοτεινή ιστορία της εξόρυξης μικτών θειούχων είναι το πόσο συχνά οι εταιρείες εξόρυξης κάνουν λάθος για το μέγεθος των επιπτώσεών τους στην ποιότητα των νερών. Όπως διαπίστωσε η μελέτη “Σύγκριση της προβλεπόμενης και της πραγματικής ποιότητας των νερών σε μεταλλεία” (Jim Kuipers, P.E., Ann Maest, PhD, 12/7/2006), ενώ όλα τα μεταλλεία που εξετάστηκαν προέβλεπαν ότι δεν θα προκαλούσαν ρύπανση, τουλάχιστον 76% από αυτά ρύπαναν παρ΄όλα αυτά. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το 89% των μεταλλείων που ρύπαναν είχαν δηλώσει ότι δεν θα ρυπάνουν.

Αυτή η ιστορία είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι πολίτες ανησυχούν για τα σχέδια εξόρυξης θειούχων μεταλλευμάτων, στη Μινεσότα και στην Ελλάδα. Η μεταλλευτική βιομηχανία λέει ότι δεν θα ρυπάνει τα πολύτιμα νερά μας, αλλά το έχουν ξαναπεί αυτό και τις περισσότερες φορές έπεσαν έξω.

Στην περίπτωση του μεταλλείου Brohm, η μεταλλευτική εταιρεία διαβεβαίωνε την Πολιτεία ότι δεν θα υπήρχε όξινη απορροή μεταλλείων, επειδή το μετάλλευμα είχε χαμηλή περιεκτικότητα θειούχων ενώσεων, περίπου το 1% κατά μέσο όρο. Παρ’όλα αυτά, το μεταλλείο προκάλεσε τρομακτική ρύπανση, σκοτώνοντας όλα τα ψάρια στο ρέμα που έγινε όξινο. Σας θυμίζει κάτι; Οι Σκουριές έχουν περίπου 3% θείο. Σύμφωνα με την ΜΠΕ, τα στείρα έχουν μόλις 1,5% θείο και “κατατάσσονται στην περιοχή της αβεβαιότητας για τη δημιουργία όξινης απορροής”! Όμως τα στελέχη της εταιρείας διατυμπανίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι “δεν θα δημιουργηθεί όξινη απορροή”!!!

Οι φορολογούμενοι μένουν με το “μουτζούρη”


Αντιμέτωπες με το αστρονομικό κόστος αποκατάστασης και ταλαιπωρημένες από μια ασταθή αγορά μετάλλων, με συχνούς κύκλους άνθησης και παρακμής (boom and bust cycles), οι εξορυκτικές εταιρείες συχνά εγκαταλείπουν τα ρυπασμένα μεταλλεία τους, αποχωρούν και αφήνουν τους φορολογούμενους να κρατάνε το “μουτζούρη”.

Στις ΗΠΑ, οι περισσότερες Πολιτείες απαιτούν από τις εταιρείες εξόρυξης να παρέχουν χρηματοοικονομικές εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης για την περίπτωση που η εταιρεία πτωχεύσει ή είναι ανίκανη να εκτελέσει η ίδια το έργο. Στην περήφανη Ελλάδα δεν προβλέπεται καμία εγγύηση για την αποκατάσταση στην περίπτωση που η εταιρεία γίνει καπνός. Όμως οι Αμερικανοί φορολογούμενοι εξακολουθούν να φορτώνονται το κύριο βάρος του κόστους των αποκαταστάσεων, εξ’αιτίας δύο συνηθισμένων προβλημάτων:


  1. Δυσκολία πρόβλεψης της έκτασης της ρύπανσης και του κόστους καθαρισμού. Επειδή έχει αποδειχθεί τόσο δύσκολο να προβλεφθει το πότε, πού και σε ποιο βαθμό θα παρουσιαστεί η όξινη απορροή, είναι δύσκολο να καθοριστεί το κόστος αποκατάστασης ενός μεταλλείου. Για το λόγο αυτό, όταν οι μεταλλευτικές εταιρείες πτωχεύουν, οι πολιτείες συχνά ανακαλύπτουν ότι οι εγγυήσεις που παρείχε η εταιρεία είναι ανεπαρκείς για το έργο της αποκατάστασης. Εμάς εδώ, είπαμε, δεν μας απασχολούν τέτοια πράγματα!
  2. Τα περιουσιακά στοιχεία των υπό πτώχευση εταιρειών αποδίδονται σε άλλους πιστωτές. Όταν μια μεταλλευτική εταιρεία χρεοκοπεί υπάρχει συνήθως μια μακρά σειρά πιστωτών, τράπεζες, οι επενδυτές, οι προμηθευτές- που προσπαθεί να πληρωθεί. Εάν η οικονομική εγγύηση δεν δίνεται μαζί με κάποια εξασφάλιση για το ενδεχόμενο χρεωκοπίας, η πολιτεία είναι απλώς άλλος ένας πιστωτής που ζητά τα λεφτά του πίσω. Εμείς εφαρμόζουμε τη “λύση Πάχτα- νόμος 3220/2004″! Παραιτούμαστε από κάθε απαίτηση, αμνηστεύουμε με νόμο τους υπεύθυνους της ρύπανσης και απαγορεύουμε και σε όλους τους άλλους πιστωτές να διεκδικήσουν τα λεφτά τους!

Η βιομηχανία έχει μακρύ και ντροπιαστικό ιστορικό περιπτώσεων όπου δεν πλήρωσε για την αποκατάσταση των έργων της. Μερικά πολύ γνωστά παραδείγματα είναι:

-Zortman-Landusky Mine, Μοντάνα – $33 εκατομμύρια και ακόμα ανεβαίνει
-Summitville Mine, Κολοράντο – $185 εκατομμύρια και επιπλέον 1.500.000 δολάρια κατ’  έτος
-Grouse Creek Mine, Αϊντάχο – $53 εκατομμύρια
(Πηγή)

Συνεχίζεται σε επόμενη ανάρτηση γιατί έχουμε ΠΟΛΛΑ να πούμε για την Αμερική…

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

“Aδειοδοτήσαμε το δικαίωμα να εκμεταλλευτούμε οποιαδήποτε μεταλλοφορία ανακαλύψουμε στην έκταση της παραχώρησης”!!!




Tι αδειοδότησε πραγματικά η υπογραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην “Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Μεταλλευτικών-Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων Μεταλλείων Κασσάνδρας” (ΑΕΠΟ); Δείτε τις πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις που έκανε  το ανώτερο στέλεχος της EUROPEAN GOLDFIELDS (μητρική της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ με 95%) Steve Sharpe σε οικονομικό φόρουμ στη Ζυρίχη τον Απρίλιο, τρεις μήνες πριν την υπογραφή:
Μόλις πάρουμε τις άδειες θα μπορούμε πραγματικά να ξεκλειδώσουμε την αξία που υπάρχει μέσα στην έκταση της παραχωρησής μας (των 317.000 στρεμμάτων). Έχουμε σχεδιάσει ένα πολύ επιθετικό γεωτρητικό πρόγραμμα. Αποφασίσαμε ότι δεν θα ήταν σώφρον να ξεκινήσουμε πριν πάρουμε τις άδειες, λόγω της ευαισθησίας του θέματος…
Δεν αδειοδοτούμε απλώς ένα έργο εδώ… Αδειοδοτούμε την επεξεργασία των τελμάτων, την ανάπτυξη του μεταλλείου της Ολύμπιάδας, την κατασκευή μιας υπόγειας στοάς 8 χλμ μέχρι το Στρατώνι, την αναβάθμιση του μεταλλείου της Στρατονίκης, την ανάπτυξη των Σκουριών και την επέκταση του λιμένα του Στρατωνίου. Δυο νέα εργοστάσια χρυσού, δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας και, ακόμα πιο σημαντικό, αδειοδοτούμε το δικαίωμά μας να εκμεταλλευτούμε και να επεξεργαστούμε οποιαδήποτε μεταλλοφορία ανακαλύψουμε στην έκταση της μεταλλευτικής μας ιδιοκτησίας….
“Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει” λένε… Για όποιον τις άκουσε (το βίντεο υπάρχει στο διαδίκτυο στη διεύθυνση http://www.gowebcasting.com/events/denver-gold-group/2011/04/13/european-goldfields-limited/play/stream/2262Very ), οι δηλώσεις του Steve Sharpe ήταν σαφέστατη ένδειξη ότι η Έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα αδειοδοτούσε στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα πράγματα από όσα η εταιρεία ήθελε να γνωρίζουν οι ιθαγενείς στην Ελλάδα. Όμως η πραγματικότητα “δεν θα ήταν σώφρον” να αποκαλυφθεί πριν τη λήψη της έγκρισης, “λόγω της ευαισθησίας του θέματος”, δηλαδή για να μη φουντώσουν οι ήδη μεγάλες τοπικές αντιδράσεις.
Μόλις μια εβδομάδα μετά την υπογραφή του Υπουργού, στις 15 Ιουλίου, η EUROPEAN GOLDFIELDS δημοσίευσε μιαν ανακοίνωση άκρως αποκαλυπτική για το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της υπογραφής (η ανακοίνωση εδώ).
Η εταιρεία μας ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των ποσοτήτων που θα εξορυχθούν στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων και τα νέα κόστη, για να προσαρμοστούν στην εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδίου μετά την αδειοδότηση της ΜΠΕ που έχουμε τώρα.


Οι επιπτώσεις της “αναθεώρησης” των τιμών των μετάλλων


Οι τιμές των μετάλλων που ελήφθησαν ως βάση στην καταπληκτική ΜΠΕ των 4.000 σελίδων για το επιχειρησιακό σχέδιο της Καναδικής εταιρείας στην Ελλάδα ήταν: χρυσός $425/ουγγιά (1 ουγγιά=31γρ), χαλκός $1,1/λιβρα (1λιβρα=450 γρ.), άργυρος $7,5/ουγγιά, ψευδάργυρος $1.000/λιβρα και μόλυβδος $600/τόνο.
Μετά την υπογραφή και “σύμφωνα με όσα εγκρίνονται με την αδειοδότηση της ΜΠΕ”, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, αναθεωρούνται όλα τα πιο πάνω ως εξής:
Νέες τιμές μετάλλων: χρυσός $1.000/ουγγιά, χαλκός $3,25/λιβρα, άργυρος $20/ουγγιά, ψευδάργυρος $1.500/λιβρα και μόλυβδος $1500/τόνο.
Για τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας αναπόφευκτης αναθεώρησης είχε προειδόποιήσει το πόρισμα/κριτική του ΤΕΕ/ΤΚΜ για για τη ΜΠΕ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ:
Η συγκεκριμένη ΜΠΕ συντάχθηκε για να διερευνήσει τις επιπτώσεις της επένδυσης που σχεδιάστηκε με θεωρούμενο ως κοίτασμα (δηλαδή ορυκτό που συμφέρει να εξορυχθεί) μετάλλευμα με περιεκτικότητα 0,45 g χρυσού ανά τόνο εξορυσσόμενου εδαφικού υλικού για την υπόγεια εξόρυξη και 0,18 g ανά τόνο για την επιφανειακή εξόρυξη. Ο προσδιορισμός του κοιτάσματος έγινε λαμβάνοντας ως βάση υπολογισμού την τιμή χρυσού τα 425US$/oz (ουγγιά). Η σημερινή τιμή ανέρχεται ήδη περίπου στα 1400US$/oz. Ακόμη και με μια πιθανή μελλοντική «διόρθωση» οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας υπαγορεύουν την διατήρησή της σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τις παραδοχές του σχεδιασμού.
Τίποτε δεν δεσμεύει την εταιρία στην διατήρηση των αρχικών παραδοχών απεναντίας είναι υποχρεωμένη απέναντι στους μετόχους της στην αναθεώρηση επί του αποδοτικότερου του σχεδιασμού της επένδυσης. Έτσι όμως τίθεται εν αμφιβόλω όλη η γεωμετρία της προτεινόμενης εκσκαφής και οι διαστάσεις (επιφανειακές και υπόγειες) του ορύγματος στις Σκουριές με σκοπό αυτές να επανέλθουν στις αρχικά προτεινόμενες στην ΠΠΕ και στο ΕΣΑ (περίπου διπλασιασμός των μεγεθών). Τίποτε από τα προβλεπόμενα στην ΜΠΕ δεν πατάει στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η αλλαγή αυτή.
Με την πρόσφατη ανακοίνωση της EURΟPEAN GOLDFIELDS, το ΤΕΕ/ΤΚΜ επιβεβαιώνεται πλήρως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η “αναθεωρημένη” τιμή του χρυσού στα $ 1.000/ουγγιά είναι ήδη μπαγιάτικη, γιατί ο χρυσός έχει ήδη ξεπεράσει τα $1.800/ουγγιά.


Νέες εξορύξεις


Σκουριές:

Με βάση τις “παλιές” τιμές, η εξόρυξη στις Σκουριές υπολογίστηκε σε 146 εκατ. τόνοι και η ανοικτή εξόρυξη (οpen-pit) σε διάμετρο 700 μ. και βάθος 220 μ.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση, τα γεωλογικά αποθέματα αυξάνονται αισίως στα 246 εκατ. τόνους, στα οποία προστίθεται και ένα “νέο πιθανό γεωλογικό κοίτασμα” 116 εκατ. τόνων “στη γειτονιά του σχεδιαζόμενου open-pit”, δηλαδή 362 εκατ. τόνοι. Το νέο αυτό γεωλογικό απόθεμα περιέχει 828.000 ουγγιές χρυσού και 288.000 τόνους χαλκού. Και “αν αποδειχθεί ότι τα γειτονικά γεωλογικά αποθέματα είναι πιο εκτεταμένα”, τονίζει η ανακοίνωση, “η εγκεκριμένη ΜΠΕ επιτρέπει μια φαρδύτερη (και βαθύτερη) επιφανειακή εκσκαφή και επέκταση της διάρκειας της επιφανειακής εξόρυξης”.
Το επαναλαμβάνουμε για να μην αμφιβάλλει πλέον κανείς ότι η εξόρυξη διαμέτρου 700μ. στις Σκουριές ήταν παραμυθάκι για αφελείς:
η εγκεκριμένη ΜΠΕ επιτρέπει μια φαρδύτερη επιφανειακή εκσκαφή και επέκταση της διάρκειας της επιφανειακής εξόρυξης.

Ολυμπιάδα:

Στην Ολυμπιάδα, με την “αναθεώρηση” των τιμών, η εξόρυξη αυξάνεται κατά 2 εκατομμύρια τόνους σε συνολικά 14 εκατομμύρια “ενώ μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο με την ενσωμάτωση κοιτασμάτων χαμηλότερης περιεκτικότητας σε χρυσό από τα 8-9 γρ”.


Τι άλλο έχει αδειοδοτηθεί με την υπογραφή της ΜΠΕ:


Από την ανακοίνωση της 15ης Ιουλίου:
  1. Το μεγάλο κοίτασμα της Πιάβιτσας παρόμοιο (και πενταπλάσιο) της Ολυμπιάδας το οποίο δεδομένου ότι είναι πολύ κοντά στο κοίτασμα Μαύρες Πέτρες της Στρατονίκης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την υπάρχουσα υπόγεια υποδομή.
  2. Η Φισώκα όπου έχουν εντοπιστεί το βορειότερο επιφανειακό κοίτασμα χαλκού και το νότιο κοίτασμα χαλκούχου-χρυσούχου πορφύρη.
  3. Η Τσικάρα έδειξε περιοχές χρυσούχου-χαλκούχου πορφύρη με ισχυρές περιεκτικότητες που μπορούν να εξορυχθουν με επιφανειακή εξόρυξη (open pit) σύντομα μετά την Πιάβιτσα και τη Φισώκα.

Η διπλανή διαφάνεια είναι από την παρουσίαση που συνόδευε την ομιλία του Steve Sharpe στη Ζυρίχη. Η Πιάβιτσα εμφανίζεται ως μέρος του ήδη αδειοδοτημένου “μεταλλείου Ολυμπιάδας”!
Λέει για την Πιάβιτσα το στέλεχος της εταιρείας:

Έχουμε ανακοινώσει εκπληκτικά αποτελέσματα από την Πιάβιτσα. Η Πιάβιτσα έχει ερευνηθεί παλιότερα, αλλά δεν έγιναν ποτέ σωστές αναλύσεις για χρυσό. Είναι μεταλλοφορία πανομοιότυπη με της Ολυμπιάδας, πιστεύουμε ότι θα είναι πολλαπλάσια σε μέγεθος από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας και βρίσκεται και πιο κοντά στο επίκεντρο της δραστηριότητας μας που είναι η κοιλάδα του Στρατωνίου. Έτσι μέχρι το τέλος του χρόνου, με το ερευνητικό μας πρόγραμμα των 40.000 μέτρων γεωτρήσεων θα μπορούμε να προσδιορίσουμε το κοίτασμα στην Πιάβιτσα. Οι γεωτρήσεις δεν είναι έρευνας, είναι περιχαράκωσης του κοιτάσματος. Ξέρουμε ότι είναι εκεί, θέλουμε απλά να προσδιορίσουμε το μέγεθός του…
Αν η Πιάβιτσα αποδειχθεί ότι είναι όπως νομίζουμε ότι είναι, θα μπορούμε να παίρνουμε μετάλλευμα και από το κοίτασμα της Πιάβιτσας, μαζί με αυτό που θα έρχεται από την Ολυμπιάδα, αυξάνοντας τη δυναμικότητα και κατεβάζοντας τα κόστη του εργοστασίου”.
Για τις ερευνητικές γεωτρήσεις αλλά ακόμα και για την εκμετάλλευση αυτών των νέων κοιτασμάτων – της Τσικάρας, της Φισώκας, της Πιάβιτσας, αλλά και όποιου άλλου εντοπιστεί στην πορεία – η εταιρεία δεν χρειάζεται καινούριες άδειες. Έχει φροντίσει γι’ αυτό ο Χρήστος Πάχτας που για να εξυπηρετήσει την εταιρεία παρέκαμψε όλη τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσα στο Νόμο 3220/2004 (ΦΕΚ 15Α’/28.01.2004), άρθρο 52 “ΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ”, έβαλε και την εξής διάταξη:
Η Αγοράστρια δικαιούται να προβαίνει στις κατά νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την έκδοση νέων αδειών και εγκρίσεων για τα εν λόγω Μεταλλεία συντάσσοντας και υποβάλλοντας τις αναγκαίες για το σκοπό αυτό μελέτες, εάν εκτιμά ότι αυτό είναι αναγκαίο!
Καμμία νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λοιπόν, καμμία διαβούλευση (που άλλωστε δεν έγινε ΠΟΤΕ) και καμμία νέα άδεια. Η εταιρεία δηλώνει καθαρά ότι στη μεταλλουργία του Μαντέμ Λάκκου θα φέρνει μετάλλευμα από την Ολυμπιάδα και την Πιάβιτσα μαζί. H Φισώκα θα εξορυχθεί παράλληλα με την Πιάβιτσα (και την Ολυμπιάδα και τις Σκουριές και τις Μαύρες Πέτρες…) ενώ η Τσικάρα αμέσως μετά. Με μια και μόνη άδεια έχουν “καθαρίσει” για όλα!
Kι αν δεν είναι έτσι, ας βγει ο κ. Παπακωνσταντίνου να το διαψεύσει. Και να το κάνει ΔΗΜΟΣΙΑ, για να μάθουν και οι μέτοχοι της EUROPEAN GOLDFIELDS ότι ο κ. Sharpe τους είπε ψέματα!
Η ίδια η ΑΕΠΟ επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για τη συνολική εκμετάλλευση όλων των ορυκτών πόρων της περιοχής:
Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.Μ.Β.Χ. έχει υποβάλει στο Ελληνικό δημόσιο εκτεταμένο σχέδιο επένδυσης για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ανατολική Χαλκιδική εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο που προτείνεται στο σχέδιο αυτό αφορά στο σύνολο των Μεταλλείων Κασσάνδρας, τα οποία εκτείνονται εντός συνολικής μεταλλευτικής παραχώρηης 264.000 στρεμμάτων.
Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της “ΜΠΕ-θαύμα” που αρνήθηκε να υπογράψει η Τίνα Μπιρμπίλη, απέρριψαν το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, το Δασαρχείο Αρναίας και η Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής και υπέγραψε “σαν έτοιμος από καιρό” ο μοιραίος για την Ελλάδα Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Η βόρεια Χαλκιδική ένα απέραντο μεταλλείο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών της που ΠΟΤΕ κανείς δεν θέλησε να τους ακούσει. Η βόρεια χαλκιδική στο απόλυτο έλεος της “ιδιοκτήτριας” εταιρείας, μια και δε νομίζουμε να υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει τα φούμαρα των “ιδιαίτερα αυστηρών περιβαλλοντικών όρων”, από έναν Υπουργό που δεν είχε ιδέα τι ήταν αυτό που υπέγραψε. Ούτε βέβαια τις υποσχέσεις της μαδημένης πια Μαργαρίτας περί “συνεχών αυστηρών ελέγχων από την αξιόπιστη Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος”… Την “αυστηρότητα” της Μαργαρίτας την έχουμε δει στην πράξη όταν αμνήστευσε την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για τις παραβιάσεις 22 περιβαλλοντικών όρων στην εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη, εξευτελίζοντας τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και τους ελέγχους τους.
Δεν πρέπει να περιμένουμε από κανένα πουλημένο και διαλυμένο Κράτος – και φυσικά από καμμιά Εταιρεία – να προσέξει τη Χαλκιδική. Το μέλλον του τόπου είναι στα χέρια των κατοίκων του.
piavitsa-fisoka-tsikara

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Συντονιστικό Συλλόγων και Φορέων της Δημοτικής Ενότητας Σταγείρων-Ακάνθου σας καλεί την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 7.00 μ.μ. στην πλατεία του Παιδικού Σταθμού σε εκδήλωση που οργανώνει για να τιμήσει τους συνδημότες μας που με την αφιλοκερδή τους εργασία και την ευγενική τους χορηγία συνέβαλλαν στην δημιουργία του παιδικού σταθμού της Ιερισσού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011 και ώρα 7 μ.μ. την ώρα που η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου θα συνεδριάζει παράνομα στην έδρα της «Ελληνικός Χρυσός», στο Στρατώνι, με θέμα τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, οι πολίτες του Δήμου θα κάνουν λαϊκή συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο του Δήμου Αριστοτέλη καταγγέλλοντας τις παράνομες μεθόδους της Δημοτικής Αρχής.

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ


Συναγωνιστές.

Στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ. το Σάββατο 10/9 τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αλλάξουν άρδην την ιστορία της χώρας μας. Ας κάνουμε την μέρα αυτή μια ακόμα μέρα αγανάκτησης. Η πόλη μας έχει ανοίξει τις αγκαλιές της να υποδεχθεί τους αγανακτισμένους όλης της Ελλάδος.

Όσοι δεν θα μπορέσουν να βρεθούν στην πόλη μας αυτή την κρίσιμη μέρα ας δώσουν το παρών στις δικές τους πλατείες και με ειρηνικές πορείες να προβούν σε συμβολικές καταλήψεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και από εκεί να διαβάσουν κείμενα και καλέσματα της πλατείας τους, ή δυνατόν και το κείμενο – κάλεσμα της πλατείας του Λευκού Πύργου.

Ας εκμεταλλευτούμε την ελλιπή αστυνόμευση της μέρας αυτής στην υπόλοιπη Ελλάδα, η ας αναγκάσουμε τις Ελληνικές αρχές να μη προχωρήσουν στην συγκέντρωση όλης της αστυνομικής δύναμης και των δυνάμεων καταστολής στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Η δική μας δράση εξαρτάται και από τον δικό σας αγώνα την μέρα αυτή.
Ας γίνουμε όλοι μια γροθιά. ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ – ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ.

¨Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...¨

Σας παρουσιάζουμε σήμερα άλλα δύο παραδείγματα από ένα εργοστάσιο χρυσού και ενός χαλκού, από τις ανεπτυγμένες χώρες της Αμερικής και της Αυστραλίας. Σε αυτές τις χώρες όπως γνωρίζετε, η τεχνολογία και οι περιβαλλοντολογικοί όροι, συνδυάζουν την μεταλλευτική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος κατά τα λεγόμενα πάντα των υπέρμαχων της εκμετάλλευσης του χρυσού στην περιοχή μας.

Είναι όμως έτσι, όπως μας τα παρουσιάζουν;

Δείτε το παρακάτω βίντεο και θα καταλάβετε τι εννοούμε.



Τα συμπεράσματα όλα δικά σας...

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Απάντηση στους ¨Μανάβηδες¨ της Ελληνικός Χρυσός.


Χρειαστήκατε μια ολόκληρη μέρα για να γράψετε μια απάντηση η οποία είναι πραγματικά συνταρακτική. Δεν θα αναλωθούμε σε αυτό το υψηλό επίπεδο κουβέντας αφού ούτε στο ελάχιστο δεν σας φθάνουμε. Εξάλλου τα επιχειρήματα που χρησιμοποιείτε είναι άνευ συναγωνισμού αφού κατέχεται το ΥΠΕΡΑΤΟΥ από τα γνωστά χαρτάκια και έχετε και μέντορα το Πάπα με το γνωστό αλάθητο. Οπότε εμείς πάμε πάσο.


Αλήθεια όμως, γιατί δεν κάνατε ούτε μια δήλωση για την επιστολή που έστειλαν οι φορείς της Θράκης στον κ. Παπακωνσταντίνου και με τις υπογραφές που συνοδεύουν την επιστολή αυτή; Αλήθεια γιατί δεν είπατε ούτε μια κουβέντα για το ΤΕΕ/Παράρτημα Θράκης που και αυτό τυγχάνει να είναι κατά της επένδυσης (μάλλον και αυτοί θα είναι πουλημένοι, Σωστά;). Για τους Βουλευτές της περιοχής; Για όλους αυτούς του φορείς που αγωνιούν για το μέλλον της περιοχής τους; Τελικά Πολίτες Αριστοτέλη κάποιος πρέπει να έχει δίκαιο; Η αυτοί είναι χαζοί που δεν θέλουν αυτού του είδους την ανάπτυξη στην περιοχή τους, ή εμείς πανέξυπνοι που τους παρακαλάμε να μας καταστρέψουν.

Αναφέρεται συνέχεια στα λεγόμενα σας για τον Τουρισμό. Λέτε πως διαρκεί 4 μήνες μόνο και οι εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι με χαμηλά μεροκάματα. Γνωρίζετε Πολίτες Αριστοτέλη πως η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι ο Τουρισμός με πάνω από 15δις έσοδα κάθε χρόνο. Γνωρίζετε πως η Χαλκιδική κατέχει το 20% του συνολικού τουρισμού της χώρας μας κάθε χρόνο (αυτό αντιστοιχεί σε 3 δις ευρώ το χρόνο). Αλήθεια ποιο θα είναι το Εθνικό όφελος από την ¨επένδυση¨ της Ελληνικός Χρυσός στην περιοχή μας; Μπορείτε να μας το πείτε αριθμητικά; Σίγουρα η απάντηση σας θα είναι πως η βόρειος Χαλκιδική δεν έχει τουρισμό καθόλου και εξαρτάτε αποκλειστικά από αυτού του είδους την επένδυση. Οι τουριστικοί πράκτορες όμως σε παγκόσμιες τουριστικές εκθέσεις τι θα δείχνουν; Την μισή Χαλκιδική που θα είναι παράδεισος και την άλλη μισή κρανίου τόπος γεμάτη με χημικές αποθέσεις και οι τουρίστες θα λένε τέλεια "πάμε για φρέσκο ψάρι με βαρέα μέταλλα και μπάνιο σε θάλασσες με τοξικά νερά" ; Μια μείωση στον τουρισμό μας της τάξεις έστω και του 10% λόγο της επένδυσης του Χρυσού αντιστοιχεί σε 300 εκατ. τον χρόνο. Αλήθεια τόσα θα μας δώσει η Ελληνικός Χρυσός; Εξηγήστε μας την λογική σας μπας και σας καταλάβουμε τι υποστηρίζετε;


Θα συμφωνήσουμε μαζί σας πως μόνο εσείς έχετε δίκαιο στα επιχειρήματα σας. Δεν θα καταστραφεί η περιοχή, μια μικρή τρύπα θα είναι, δεν θα επηρεαστούν τα νερά, ο αέρας κ.λ.π κ.λ.π κ.λ.π. Δεν μας είπατε όμως το εξής. 

Η εξόρυξη που θα γίνει στις Σκουριές θα είναι και η μοναδική σε όλη την περιοχή; Γιατί η μαμά εταιρία με το όνομα Χρυσολίβαδα ή αλλιώς Europian Goldfields αναφέρει άμεσους στόχους άλλους 3. Την Πιάβιτσα, την Τσικάρα και την Φισώκα. Γι αυτούς τους στόχους όμως εσείς, μέχρι σήμερα δεν έχετε πει ούτε κουβέντα. Αλήθεια αν η εταιρία ξεκινήσει τις εξορύξεις και σε αυτές τις περιοχές όπου τα Open Pit θα είναι 15 φορές μεγαλύτερα το καθένα από των Σκουριών ποια θα είναι η στάση σας; Θα είσαστε Υπερ ή Κατα ή πάλι θα μας πείτε να περιμένουμε να δούμε την καινούρια Μ.Π.Ε. Η απάντηση σας (την γνωρίζετε αλλά δεν ξέρετε πόσο ήπια να την πασάρετε στο κόσμο) αποδεικνύει πως είσαστε αποκλειστικά οι Πολίτες της Ελληνικός Χρυσός και όχι του Αριστοτέλη.


Να μην ξεχάσουμε να σας θυμίσουμε τι εστί και Open Pit, γιατί πολλοί από εσάς θεωρείτε πως θα είναι υπόγεια η εξόρυξη.



Για να καταλάβει ο κόσμος όλο το παρασκήνιο και τα συμφέροντα που παίζονται στην περιοχή μας θα αναφέρουμε μόνο τα εξής. Όσο ήταν δήμαρχος Αρναίας ο κ. Ζωγράφος, ο κ. Πάχτας δεν ήθελε ούτε να τον δει και φυσικά ούτε ο πρώτος ήθελε να τον συναντήσει ακόμη και στα όνειρα του. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι γνωστό. 12 χρόνια που θα μπορούσε η βόρειος Χαλκιδική να γίνει πόλος έλξης για τουρίστες, έγινε τελικά πόλος έλξης για μεταλλεία χρυσού. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε... Αυτή η κόντρα ακόμη και σήμερα καλά κρατεί. Τι έγινε όμως στο Νομαρχιακό συμβούλιο όταν η εταιρία περίμενε να λάβει την θετική γνωμοδότηση; Ως δια μαγείας, Ζωγράφος και Πάχτας αγκαλίτσες και φιλάκια. Άντε και πες πως τα βρήκανε. Ο κ. Λαφαζάνης όταν ο κ. Ζωγράφος ήταν νομάρχης σε κάθε νομαρχιακό συμβούλιο, μόνο που δεν παίζανε μπάτσες. Τι έγινε όμως όταν η εταιρία περίμενε να πάρει την θετική έγκριση. Πάλι αγκαλίτσες και φιλάκια. Λαφαζάνης και Πάχτας. Όταν ανταμώνουν βγαίνουν τα νύχια για να ξεμαλιαστούν, γιατί για να παίξουν μπουνιές αποκλείεται (τις κουμπάρες μπορεί). Τι έγινε όμως στο νομαρχιακό συμβούλιο πάλι για την θετική γνωμοδότηση της εταιρίας. Για άλλη μια φορά αγκαλίτσες και φιλάκια. Τι γίνετε όλο αυτό το διάστημα; Όπου βρεθούν για το μόνο που αναφέρουν είναι πότε και πως θα ξεκινήσει το έργο. Πρέπει να είναι κάποιος τελείως πρόβατο για να πιστεύει πως αυτοί οι άνθρωποι θέλουν το καλό της περιοχής μας. Και αν όντως το θέλουν γιατί εδώ και δεκαετίες δεν κάνανε απολύτως τίποτα. Γιατί να κάνουν ΤΩΡΑ;

Τελικά είναι πολλά τα λεφτά.

Και για να επιστρέψουμε πάλι σε εσάς, αν όντως ήσασταν πολίτες Αριστοτέλη θα κάνατε έστω και λίγο τον συνήγορο του διαβόλου στα αφεντικά σας. Πως είναι δυνατόν μια Μ.Π.Ε φτιαγμένη από τον ίδιο τον επενδυτή να υπερνικά την κριτική από ανεξάρτητους φορείς. Αλήθεια στον κόπο για κριτική γιατί δεν μπήκατε; Ή μήπως εμείς δεν είδαμε κάποια ανάρτηση στο blogs σας, που να κριτικάρει έστω και στο ελάχιστο το αφεντικό σας. Σας καταλαβαίνουμε όμως. Αν είναι να δείτε τους λογαριασμούς σας στις 15 και στις 30 του κάθε μήνα άδειους πως θα το αντέξετε; Τα έξοδα είναι πολλά....

Κλείνοντας επειδή θα μπείτε στον κόπο να απαντήσετε φροντίστε να μην γράψετε άλλες παροιμίες. Δεν αξίζουν τόσο άθλια χρήση.



Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Θα είμαστε ΟΛΟΙ εκεί....


Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου η μαριονέτα του ΔΝΤ και των Βρυξελλών, ανεβαίνει στην Θεσσαλονίκη για μια και μοναδική παράσταση. Μαζί του θα συμμετέχουν και 10000 κλόουν που σαν σκοπό έχουν να μας διασκεδάσουν.




Το Σάββατο λοιπόν έχει σκοπό να βγάλει πύρινο λόγο, όπως αυτός μόνο ξέρει...


Θα μας μιλήσει λοιπόν για αυτά που ΕΚΑΝΕ και γι αυτά που ΘΑ ΚΑΝΕΙ...


Η απάντηση όμως που θα λάβει θα είναι απλή και κατανοητή.....



ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ...

Η ΔΕΘ μυρίζει μπαρούτι, η Θεσσαλονίκη που θα γίνει αστακός!!

Από 3feeet


Είναι σαν έθιμο. Κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη αστυνομοκρατείται και πολλές φορές η εκεί αστυνομική δύναμη ενισχύεται από δυνάμεις απ’ όλη την Ελλάδα. Αυτό όμως που θα γίνει φέτος δεν έχει προηγούμενο.

Οι δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην Θεσσαλονίκη δεν θα είναι μόνο μεγάλες σε όγκο αλλά και θα θυμίζουν εποχή πολιορκίας της Βουλής από τους Αγανακτισμένους.

Οι πληροφορίες λένε ότι από τις συσκέψεις που έχουν γίνει στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχει αποφασιστεί εκτός από τους τουλάχιστον 10.000 αστυνομικούς που θα βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη απ' όλη την Ελλάδα, να μεταφερθούν στελέχη της ΕΥΠ, ο γνωστός φράχτης που φιγουράριζε για ημέρες μπροστά από την Βουλή στις άρχες του καλοκαιριού και το ειδικό όχημα της αστυνομίας τύπου αύρα το οποίο έχει κανόνι στο επάνω μέρος και εκτοξεύει νερό με μεγάλη πίεση.

Η ηγεσία της αστυνομίας θα έχει βάση της το σχέδιο των προηγούμενων χρόνων, απλά θα είναι πιο ενισχυμένο.

Δηλαδή:

- Θα αποκλειστεί η πρόσβαση στους πανεπιστημιακούς χώρους για να μην βρουν ευκαιρία ταραξίες να “χρησιμοποιήσουν” το άσυλο.

- Λεωφορεία των ΜΑΤ θα είναι τοποθετημένα Κάθετα στην οδό Αγγέλακη και Κάθετα στις οδούς Εγνατία και Εθνικής Αμύνης και Μελενίκου

- Αποκλεισμένο θα είναι το συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης στην Λ.Στρατού ειδικά για το βράδυ των εγκαινίων

- Ισχυρότατες δυνάμεις της αστυνομίας θα υπάρχουν γύρω από την πλατεία ΧΑΝΘ αλλά και στα πιο μικρά στενά

- 32 διμοιρίες από την Αθήνα, 14 από την Β.Ελλάδα και 16 της Θεσσαλονίκης.

- Σε αυτές τις δυνάμεις θα προστεθούν και 500 άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ αλλά και της ΔΙΑΣ

Πληροφορίες λένε ότι εκτός από τις άγριες διαθέσεις με τις οποίες θ’ ανέβουν χιλιάδες διαδηλωτές στην Θεσσαλονίκη, δεν αποκλείεται να γεμίσουν πολλά μπαλκόνια με μαύρες σημαίες κατά την άφιξη του πρωθυπουργού.
Οι αρχές δεν θα εκπλαγούν αν δουν, καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων.

Οι συσκέψεις δεν σταματούν και ο φόβος “να μην πάει κάτι στραβά” κυριαρχεί….

Πάλι θα εξαφανιστούν οι κάδοι

Σύμφωνα με την Αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, θα απομακρυνθούν οι κάδοι από τις οδούς: Εγνατία από Γ' Σεπτεμβρίου έως την Αριστοτέλους, Αγίας Σοφίας από Εγνατία έως Τσιμισκή, Ν. Γερμανού, Αγγελάκη, Γ' Σεπτεμβρίου από Αγίου Δημητρίου έως Λεωφόρο Στρατού, Εθνικής Αμύνης από Αγίου Δημητρίου έως Τσιμισκή, Αγίου Δημητρίου από Αποστόλου Παύλου έως Γ' Σεπτεμβρίου, δρόμος ΑΧΕΠΑ.

Επιστολή στον Παπακωνσταντίνου κατά του χρυσού από φορείς της Θράκης, με εντυπωσιακή λίστα υπογραφών και σχολιασμό από τους Ενεργούς Πολίτες Δ.Ε. Αρναίας

Το κείμενο της επιστολής από Alexandroupoli online. Για το πλήρες αρχείο των υπογραφών πατήστε πάνω στην εικόνα ή εδώ.




Την κάθετη και κατηγορηματικά αντίθετη στάση τους απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αδειοδότησης επενδύσεων εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού σε Έβρο και Ροδόπη, εκφράζουν με επιστολή, που διαβίβασε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, συλλογικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς των 2 περιφερειακών ενοτήτων. Η επιστολή επίσης κοινοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στους Υπουργούς μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει το ζήτημα της αδειοδότησης των επενδύσεων και στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων Αντώνη Σαμαρά, Αλέκα Παπαρήγα, Γιώργο Καρατζαφέρη, Αλέξη Τσίπρα, Ντόρα Μπακογιάννη και Φώτη Κουβέλη.

Ακολουθεί το διαβιβαστικό του Περιφερειάρχη, η επιστολή των φορέων και οι υποφράφοντές την:

ΠΡΟΣ Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Αξιότιμε κ Υπουργέ
Σας αποστέλλω συνημμένα κείμενο στο οποίο περιγράφονται οι λόγοι αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας στην εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού στο Πέραμα του Έβρου και στις Σάπες της Ροδόπης καθώς και οι υπογράφοντες αιρετοί και συλλογικοί φορείς που είναι αντίθετοι στην παραπάνω δραστηριότητα.

Ακόμη σας αποστέλλω και τις σχετικές για τις επενδύσεις μελέτες του Παραρτήματος Θράκης του ΤΕΕ στις οποίες διαχρονικά τεκμηριώνεται επιστημονικά η παραπάνω στάση των φορέων.

Κύριε Υπουργέ
Από την αντιπροσωπευτικότητα αλλά και την δημοκρατική νομιμοποίηση των υπογραφόντων συνεπάγεται σαφές συμπέρασμα ότι η οποιαδήποτε αδειοδότηση επενδύσεων εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού θα αποτελέσει ευθεία αντίθεση της βούλησης της τοπικής κοινωνίας και του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών της να επιλέγουν την αναπτυξιακή τους πορεία.

Με τιμή
Άρης Γιαννακίδης

Επιστολή φορέων των ΠΕ Ροδόπης και Έβρου προς τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου κατά των επενδύσεων εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού
«Εξόρυξη και μεταλλουργία παραγωγής χρυσού»

Μία μη βιώσιμη δράση και οι λόγοι για τους οποίους απορρίπτεται για εφαρμογή στη Θράκη από την τοπική κοινωνία.

Επιχειρείται τα τελευταία χρόνια η αδειοδότηση και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων παραγωγής χρυσού σε περιοχές Θράκης (μεταλλεία Σαπών και Περάματος) με εκχύλιση των πετρωμάτων με κυανιούχα υδατικά διαλύματα.

Η Ελλάδα υπογράφοντας τη συνθήκη του Ρίο (1972) και αποδεχόμενη το περιεχόμενο της «Ατζέντα 21» δεσμεύθηκε να αδειοδοτεί δράσεις στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η βιώσιμη ανάπτυξη (ή αειφόρος) είναι ένα μοντέλο που αποσκοπεί στη αξιοποίησή των φυσικών πόρων του πλανήτη, σε βαθμό που δεν θα στερεί τη δυνατότητα της ικανοποίησης των αναγκών των επόμενων γενεών και χωρίς να οδηγεί στην εξάντληση τους. Η οικονομική βιωσιμότητα μιας δραστηριότητας και η κερδοφορία δεν αποτελούν πλέον τα μόνα και αποκλειστικά κριτήρια αξιολόγησης και κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα θα πρέπει να αξιολογείται και να εξελίσσεται σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης.

Βάσει των αρχών αυτών το ερώτημα που τίθεται στην περίπτωση της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας είναι: Αποζημιώνονται όλες οι επιπτώσεις και αφήνει κέρδη το όλο εγχείρημα για την περιοχή και τη χώρα; Οι φυσικοί πόροι σε ποιο βαθμό αναλώνονται ή μολύνονται με συνέπεια να στερούν ζωτικής σημασίας μέσα και αγαθά, όπως το νερό, από τις επόμενες γενιές;

Η τοπική κοινωνία λαμβάνοντας υπόψη επιστημονικά δεδομένα υπέρ ή κατά του έργου, τα οποία παρατέθηκαν κατά τη διάρκεια πολυάριθμων επιστημονικών ημερίδων, δημόσιων συζητήσεων σε νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια καθώς και των εκθέσεων επιστημονικών επιτροπών όπως του Παραρτήματος Θράκης του ΤΕΕ κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Η παραγωγή χρυσού αποτελεί μια βαριά ενεργοβόρα, υδροβόρα, μεταλλευτική (στο επίπεδο εξόρυξης) και χημική (στο επίπεδο επεξεργασίας) βιομηχανία. Μετατρέπει τεράστιες εκτάσεις γης σε χώρο απόθεσης τοξικών αποβλήτων (κατά κύριο λόγο κυανιούχων) με στόχο την απόληψη ελάχιστων συγκριτικά ποσοτήτων χρυσού (2-3g χρυσού από ένα τόνο κοιτάσματος).Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία περιορίζονται σε ελάχιστες θέσεις εργασίας (όσες σε μια μικρομεσαία επιχείρηση), την φορολογία των εταιριών και την καταβολή ενός πενιχρού μισθώματος, μόνο του Δημόσιου μεταλλείου των Σαπών, της τάξης του 1% της αξίας του παραγόμενου χρυσού. Πρέπει δε να σημειωθεί πως δυστυχώς η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων χωρών που δεν διαθέτουν νομικά θεσπισμένα μεταλλευτικά δικαιώματα (loyalties) επί του εξορυσσόμενου μεταλλεύματος.

Ποιες όμως είναι οι δυσμενείς επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου, του οποίου μάλιστα (για την περίπτωση του Περάματος) η διάρκεια είναι 8 έτη, μέχρι δηλαδή την εξάντληση του κοιτάσματος;

-Σπατάλη νερού και βιοσυσσώρευση βαρέων μετάλλων στα υδρορεύματα με συνεπαγόμενη μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων (όξινη απορροή, τοξικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα, κυάνιο).

-Σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα κυρίως λόγω των εκπομπών αιωρουμένων σωματιδίων που περιέχουν βαρέα μέταλλα και τοξικούς ρύπους (Διοξείδιο του άνθρακα, Διοξείδιο του θείου, κυανιόντα κλπ) που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων και των περιοίκων, ενώ δεν είναι απίθανη η μεταφορά τους και σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 km.

-Μόλυνση των εδαφών που τα καθιστά ακατάλληλα για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για διατροφή με συνέπεια απαξίωση της αγροτικής οικονομίας.

-Μόλυνση παράκτιων περιοχών (ήδη από μια προμελέτη του ΙΓΜΕ έχει τεκμηριωθεί ως συνέπεια των απορροών από το εγκαταλελειμμένο ορυχείο της Κίρκης του Έβρου και της συνακόλουθης μόλυνσης του ποταμού Ειρήνη) με σοβαρές επιπτώσεις στη αλιεία και τον τουρισμό.

-Καταργείται η φυσική λειτουργία σημαντικού ρέματος που συγκεντρώνει τα νερά μιας μεγάλης λεκάνης απορροής (από τον λόφο του μεταλλείου μέχρι την Ακρόπολη του Περάματος) και μετατρέπει το ρέμα σε έναν απέραντο χώρο απόθεσης τουλάχιστον έξη εκατομμυρίων κυβικών μέτρων τοξικών κυανιούχων αποβλήτων.

-Υψηλή η επικινδυνότητα κατάρρευσης των διαδοχικών φραγμάτων συνολικού μήκους 13 km γύρω από το ρέμμα Σπαλτζακ του Περάματος τα οποία θα είναι κατασκευασμένα επάνω σε ασταθή απόβλητα. Οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες (όπως π.χ. στη Μπαια Μάρε της Ρουμανίας, στη Ντονιάνα της Ισπανίας, στο Αϊτίκ της Σουηδίας και πολύ πρόσφατα στην Κιουτάχεια της Τουρκίας).

-Η τροφοδοσία των λιμνών τελμάτων με άσβεστο πρέπει να είναι συνεχής για τη ρύθμιση της οξύτητας και τον περιορισμό της μόλυνσης ( η άσβεστος παράγεται από περιοχές που θα δοθούν δωρεάν στις εταιρίες και θα προκαλέσουν μετατροπή εκατοντάδων στρεμμάτων ασβεστολιθικών πετρωμάτων σε άσβεστο). Μετά το πέρας δε των εξορυκτικών δραστηριοτήτων το κόστος αυτό θα επιβαρύνει την τοπική αυτοδιοίκηση.

-Γειτνίαση με κατοικημένες περιοχές (700 μέτρα από το κέντρο των Σαπών και 300 μέτρα από το Πέραμα) με ανεξέλεγκτες και δραματικές επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων. Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι κάτοικοι περιοχών με ορυχεία εμφανίζουν υψηλά ποσοστά χρόνιων δηλητηριάσεων και ασθενειών, ο δε μέσος όρος ζωής τους είναι μικρότερος κατά 10-15 χρόνια των υπολοίπων.

-Μη αναστρέψιμη καταστροφή του περιβάλλοντος (αλλαγή του τοπίου, καταστροφή του Δάσους Μαύρης Πεύκης στα Πετρωτά). Η επιβίωση των δασών σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γύρω από το όρυγμα θεωρείται το λιγότερο επισφαλής αν όχι αδύνατη.

-Υπονόμευση κάθε προοπτικής τουριστικής ανάπτυξης και γενικότερα απαξίωση άλλων πλεονεκτημάτων της περιοχής (αρχαιολογικοί χώροι, σπήλαια, παραδοσιακοί οικισμοί, γεωθερμικά πεδία, ανάπτυξη συμβατικής και βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ιχθυοκαλλιέργειες, υδροβιότοποι, κλπ).

-Η επανάκαμψη του περιβάλλοντος είναι αδύνατη λόγω των τρομακτικών αλλαγών που υφίστανται το έδαφος, η ατμόσφαιρα και ο υδροφόρος ορίζοντας.

-Η εφαρμογή των προγραμμάτων εξόρυξης χρυσού των εταιρειών μετατρέπει την ευρύτερη περιοχή (τη ζώνη του επιθερμικού συστήματος Αισύμης – Σαπών – Πετρωτών διαστάσεων 2,5 x 20 km) σε κατ΄ εξοχήν μεταλλευτική οδηγώντας την σε μια μορφή μονοσήμαντης ανάπτυξης με πεπερασμένο χρόνο διάρκειας..

Οι συνέπειες αυτές διογκώνονται αν συνδυασθούν και με μια σειρά άλλων προβλημάτων, που η εμπειρία άλλων περιοχών έχει αναδείξει, όπως:

-Απαρχαιωμένο και ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο.
-Υποτυπώδης ή καθόλου έλεγχος.
-Κακή διαχείριση των ορυχείων.
-Κακός σχεδιασμός ή ξαφνικό κλείσιμο ορυχείων.
-Παράνομη εξόρυξη.
-Αστάθεια τιμών χρυσού στα χρηματιστήρια.
-Συνήθης πρακτική η πτώχευση των εταιριών.
-Ανεπαρκή κρατικά κεφάλαια για αποκαταστάσεις κλειστών ορυχείων.
-Διαφθορά.

Συγκρίνοντας τα οφέλη με τις επιπτώσεις είναι μάλλον εύκολο να καταλήξει κανείς ότι η εξόρυξη χρυσού κάθε άλλο παρά συμμορφώνεται προς τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Η συμβολή της στην ανάπτυξη μιας περιοχής και ειδικά της Θράκης, κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να είναι, πόσο μάλλον να εμφανίζεται και ως αναπτυξιακή ατμομηχανή της περιοχής.

Η εξόρυξη χρυσού όχι μόνο θα είναι αποτρεπτική για την προσέλκυση οποιασδήποτε φιλικής για το περιβάλλον αειφόρου δραστηριότητας στην περιοχή, όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο όποιες υφίστανται σήμερα αλλά δεν είναι απίθανο να προσελκύσει κι άλλες επιβαρυντικές για το περιβάλλον δραστηριότητες και η περιοχή να ακολουθήσει την τύχη των απανταχού του πλανήτη Eldorado.

Καταλήγοντας πιστεύουμε πως η αποτροπή της αποτελεί μεγάλης σημασίας πράξη διασφάλισης του περιβάλλοντος και των υφισταμένων επί του παρόντος δραστηριοτήτων και διατηρεί τις προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης.

Η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων της Ροδόπης και του Έβρου (επιστημονικών, κοινωνικών, συνδικαλιστικών κλπ.) καθώς και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν επανειλημμένα ταχθεί εναντίον της εξόρυξης χρυσού και έχουν εισπράξει ρητές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων του σημερινού και του πρώην πρωθυπουργού, πως το έργο δεν πρόκειται να γίνει χωρίς τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους ζητούμε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να μη προχωρήσει στην αδειοδότηση εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, διότι αποτελεί μια δραστηριότητα που θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ήδη προβληματική ανάπτυξη της περιοχής και θα της στερήσει σημαντικούς πόρους απαραίτητους για την ανάκαμψη της.

ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ:

• Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας Κομοτηνής κκ Δαμασκηνός
• Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κκ Άνθιμος
• Ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής
• Ο Βουλευτής Έβρου Γιώργος Ντόλιος
• Η βουλευτής Έβρου Όλγα Ρενταρή Τέντε
• Η Βουλευτής Έβρου Ελένη Τσιαούση
• Ο Βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν
• Ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης
• Ο Βουλευτής Έβρου Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
• Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης
• Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου – Μαυρανεζούλη
• Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης
• Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα ΑΜ-Θ Γιώργος Ούστογλου
• Οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, Μαρώνειας Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης, Αρριανών Φιλύρας Σερήφ Ιμπραήμ, Ιάσμου Καδή Ισμέτ.
• Παράρτημα Θράκης του ΤΕΕ
• Παράρτημα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου
• Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης
• Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης
• Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ροδόπης
• Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ροδόπης
• Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βιοτεχνών Ροδόπης
• Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων ΑΜΘ
• ΕΑΣ Ροδόπης
• Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης
• Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης
• Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης
• Οδοντιατρικός Σύλλογος Ροδόπης
• Οικολογική ομάδα Ροδόπης
• Νομαρχιακό Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης
• Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ροδόπης
• ΕΛΜΕ Ροδόπης
• Κυνηγετικός Σύλλογος Ροδόπης
• Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης
• Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης
• Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Έβρου
• Κυνηγετικός Σύλλογος Έβρου
• Οικολογική Εταιρεία Έβρου
• Επιτροπή Κατοίκων Περάματος Έβρου
• Ιατρικός Σύλλογος Έβρου
• Δικηγορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης
• Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης
• Λέσχη Μοτοσικλετών Αλεξανδρούπολης
• Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης
• Σύλλογος Αρχαιοφίλων Έβρου
• Ποδηλατικός Σύλλογος Έβρου
• Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Έβρου
• Θρακικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού
• Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου
• Σωματείο Επαγγελματιών Σίτισης Αλεξανδρούπολης
• Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Έβρου
• Σύλλογος Οικονομολόγων, Ελευθέρων Επαγγελματιών Έβρου
• Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αλεξανδρούπολης
• Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης
• Περιφερειακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ ΑΜ-Θ και ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ροδόπης
• ΝΟΔΕ ΝΔ Ροδόπης και ΝΟΔΕ ΝΔ Έβρου
• ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και ΝΕ Συνασπισμού Έβρου
• ΤΠΕ Έβρου Οικολόγων Πρασίνων

(οι υπογραφές είναι ενδεικτικές, λόγω της πίεσης του χρόνου στον οποίο κινήθηκε η διαδικασία)

Με βάση το παραπάνω κείμενο ακολουθεί ένα μικρό σχόλιο και από εμάς.


Όπως αντιλαμβάνεται κανείς από την παραπάνω επιστολή προς τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ από όλους τους φορείς της Θράκης, καταλαβαίνουμε πως ή αυτοί είναι τρελοί που δεν θέλουν την ¨ανάπτυξη¨ στον τόπο τους ή εμείς τελικά είμαστε οι πανέξυπνοι που θέλουμε τα μεταλλεία στην περιοχή μας. 


Τα σχόλια για το ποιος τελικά έχει δίκαιο μάλλον είναι περιττά. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ο νυν  δήμαρχος Αριστοτέλη ήταν υφυπουργός οικονομικών σε μια από τις πιο διεφθαρμένες κυβερνήσεις, με ουκ ολίγα σκάνδαλα που το αποτέλεσμα όλων αυτών το πληρώνουμε σήμερα. Να μην ξεχνάμε και τον κ. Ζωγράφο και Λαφαζάνη που δεν ήθελαν ούτε στον ύπνο του να δουν τον κ. Πάχτα. Στο νομαρχιακό συμβούλιο όμως αγκαλίτσες και φιλάκια, αρκεί ¨ο εργοδότης τους¨ να πάρει την έγκριση τους. Για τον κ. Μοσχόπουλο τα λόγια είναι περιττά. Ο άνθρωπος που έκαιγε λάστιχα στο Παλαιοχώρι και ορκιζόταν πως ποτέ δεν θα πήγαινε στην Αρναία, να που έγινε και αντιδήμαρχος και ας έστειλε στο Καναβάτσο τον Λαζαράκη. Φυσικά να μην ξεχάσουμε και τον μητροπολίτη Ιερισσού Αγίου 'Ορους και Χρυσού, που αν κάποιος ιερέας τολμούσε να εναντιωθεί στους αγαπημένους του χορηγούς, τότε προς συμμόρφωση απειλούσε με καθαίρεση και με διακοπή μισθοδοσίας. 


Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της Θράκης με την Χαλκιδική. Εκεί οι φορείς κοιτάνε το καλό του τόπου τους ενώ ΕΔΩ το καλό της τσέπης τους.

Υ.Γ1: Ευχαριστούμε την Χρυσός ΤV για την τηλεοπτική διαβούλευση (που φυσικά ήταν μονόπλευρη).

Υ.Γ2: Προτείνουμε την Ελληνικός Χρυσός να δώσει αύξηση τον κ. Κώστα Γεωργατζή, αφού το τελευταίο εξάμηνο έχει πάρει φωτιά να γράφει κείμενα και να υπογράφει σαν ¨Σκεπτόμενος Πολίτης¨, ¨Αναγνώστρια¨ και ¨Πολίτες Αριστοτέλη¨. Κουράγιο Κώστα. Έχεις πάρα πολύ δρόμο ακόμη......